Ανάβαση πρός τήν πίστη: Ο μόνος τρόπος γιά αυτή τήν Χριστιανική Εκκλησία λαξευμένη σέ βράχο στήν Αιθιοπία πριν από αιώνες!
ΤΟΥ MICHAEL WING
Μια δοκιμασία της πίστεως προκαλεί τις ψυχές όλων όσων κάνουν το επικίνδυνο προσκύνημα στην Abuna Yemata Guh, τη μονολιθική εκκλησία
ΤΟΥ MICHAEL WING
Μια δοκιμασία της πίστεως προκαλεί τις ψυχές όλων όσων κάνουν το επικίνδυνο προσκύνημα στην Abuna Yemata Guh, τη μονολιθική εκκλησία-σπηλιά στη βόρεια Αιθιοπία που υψώνεται 400 πόδια (https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=10155951875655659) πάνω από το επίπεδο της κοιλάδας.
Ήταν τον πέμπτο αιώνα που ο χριστιανός ιερέας πατέρας Yemata από την Αίγυπτο λέγεται ότι περπάτησε στην περιοχή του Τιγκράι στην αφρικανική χώρα και, σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ίδρυσε ένα μοναστήρι ψηλά σε έναν βράχο σε σχήμα κωδωνοστασίου, είτε για να φτάσει σε θεϊκά ύψη είτε για να ξεφύγει από την εμβέλεια των εχθρών.
Η εκκλησία ήταν κατά κάποιο τρόπο λαξευμένη απευθείας από τον ζωντανό ψαμμίτη, ενώ το ίδιο το κωδωνοστάσιο προσφέρει προστασία με τη μορφή απόκρημνων βράχων από όλες τις πλευρές.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος πρόσβασης σε αυτό το μοναστήρι, και αυτός είναι να κάνετε την επικίνδυνη ανάβαση στο κωδωνοστάσιο.
Σήμερα, οι ντόπιοι Αιθίοπες θεωρούν ως μια δοκιμασία της πίστης τους να σκαρφαλώσουν στις σχεδόν απόκρημνες πλαγιές ξυπόλητοι, έτσι ώστε να έχουν καλύτερο κράτημα, σε μια μεγαλειώδη προσπάθεια να πλησιάσουν τον Θεό.
Ακόμη και οι νεαρές μητέρες θα κάνουν το ταξείδι μεταφέροντας τα νεογέννητά τους για να τα βαφτίσουν.
Το σκοτεινό μοναστήρι εξακολουθεί να κατοικείται από περίπου είκοσι χριστιανούς κληρικούς σήμερα, μερικοί από τους οποίους έχουν ζήσει σε αυτά τα ύψη για 30 έως 40 χρόνια, σύμφωνα με την Daily Mail (https://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2823326/Abuna-Yemata-Guh-church-sky-Ethiopia-world-s-inaccessible-place-worship.html).
Ο μοναχός που είναι υπεύθυνος για το ναό σήμερα, ο ιερέας Gebre Rufael Asresseha, κάνει για πάνω από 50 χρόνια την επισφαλή ανάβαση κάθε μέρα παρά τον κίνδυνο.
Η δουλειά του είναι να δέχεται επισκέπτες.
Αν και οι ταξιδιώτες θα περάσουν από τάφους όπου τα μέλη της οικογένειας έχουν αφήσει τους νεκρούς αγαπημένους τους για να ξεκουραστούν κατά μήκος του δρόμου, οι τοπικές αναφορές υποστηρίζουν ότι κανείς δεν πέθανε ποτέ από πτώση κατά τη διάρκεια του ταξειδιού.
Το προσκύνημα στην Abuna Yemata Guh ξεκινά πριν καν φτάσει στα ίδια τα κωδωνοστάσια.
Η κουραστική διαδρομή από το δάπεδο της κοιλάδας μέχρι την πλαγιά του γκρεμού προσφέρει άφθονη δυσκολία πριν φτάσετε στους βραχώδεις πρόποδες του μονόλιθου.
Εδώ, οι οδηγοί λένε στους ταξιδιώτες να βγάλουν τα υποδήματά τους πριν βάλουν το πόδι και το χέρι τους σε λαβές δακτύλων γυαλισμένες από αιώνες ανθρώπινης χρήσης.
Σε μια τέτοια παραμονή το 2014, ο φωτογράφος Philip Lee Harvey, σε αποστολή για το Lonely Planet (https://www.youtube.com/watch?v=Riz7klVidDI), σχολίασε πώς ο μανιασμένος άνεμος «σε κρατά δροσερό, αλλά απλώς προσθέτει κάτι στη νευρικότητα όλων» κατά τη διάρκεια της τρομακτικής, δίωρης ανάβασης.
Το κάθετο μονοπάτι χαρακτηρίζεται από μια γελοία ξεχαρβαλωμένη αυτοσχέδια γέφυρα, έναν τεράστιο τοίχο βράχου 19 ποδιών και ένα τρομακτικό κενό ανάμεσα σε δύο τιτάνια καμπαναριά που οδηγούν στο τελευταίο σκέλος της διαδρομής.
Η έκταση του χώρου προσφέρει μικρή ανάπαυλα, γιατί κάποιος πρέπει να διασχίσει ένα χείλος 20 ιντσών κατά μήκος του βράχου κοιτάζοντας πάνω από μια θανατηφόρα υψομετρική διαφορά 820 ποδιών στο φαράγγι κάτω.
Υπάρχει μια αίσθηση ότι είμαστε πιο κοντά στον Θεό εδώ πάνω, έχουν πει μερικοί.
Ώσπου τελικά, συναντά κανείς έναν ενδεδυμένο μοναχό στην είσοδο του μοναστηριού – μια πύλη λαξευμένη κατευθείαν στον ζωντανό βράχο – και βρίσκει καταφύγιο μέσα.
Ίσως είναι από ένα μείγμα αδρεναλίνης και απόλυτου φόβου θανάτου που οι επισκέπτες αναπνέουν μια στιγμή μεγαλοπρέπειας μόλις πατήσουν το πόδι τους μέσα στο Abuna Yemata Guh.
Μερικοί ντόπιοι πιστοποιούν ότι το μοναστήρι έχει μια θεϊκή παρουσία που δεν έχουν τα εκατοντάδες άλλα λαξευμένα πέτρινα μοναστήρια που γεμίζουν την περιοχή του Τιγκράι.
Μέσα στο Abuna Yemata Guh, λακκουβίτσες από κεριά που στάζουν επικαλύπτουν το πάτωμα. Εν τω μεταξύ, οι λαξευτοί τοίχοι και η οροφή του θόλου είναι διακοσμημένα με πίνακες που απεικονίζουν μορφές αγγέλων και εννέα από τους δώδεκα Αποστόλους.
Το έργο τέχνης, εκτελεσμένο με τεχνική τέμπερας σε γύψο, παρουσιάζει ένα στυλ, εικονογραφία και μέθοδο που χρονολογείται από τον 15ο ή 16ο αιώνα (https://heritagesciencejournal.springeropen.com/articles/10.1186/s40494-016-0101-6). Πολύτιμη ανάμεσα στα άλλα κειμήλιά τους, μια πολύτιμη Βίβλος φτιαγμένη από δέρμα κατσίκας, μεταξύ άλλων, έχει προσελκύσει προσκυνητές να έρθουν εδώ για αιώνες.
Φωτογραφίζοντας τους ευσεβείς μοναχούς να κρατούν κεριά και να αποκαλούν αυτούς τους υπερυψωμένους θαλάμους σπίτι, ο φωτογράφος Harvey το περιέγραψε ως «το πιο εξαιρετικό μέρος που έχω πάει ποτέ» και επίσης «το πιο απρόσιτο μέρος που μου ζητήθηκε ποτέ να τραβήξω φωτογραφίες».
Είπε, «Ήταν ευκολότερο να φτάσουμε στην Ανταρκτική», αλλά «άξιζε τον κόπο».
Όπως οι πιστοί εναποθέτουν τη ζωή τους στα χέρια μιας ανώτερης δύναμης για να φτάσουν εδώ, έτσι πρέπει να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.
Η Αιθιοπία φιλοξενεί μερικά από τα αρχαιότερα σκέλη του Χριστιανικού κόσμου στη Γη, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων εκκλησιών και απρόσιτων μοναστηριών όπως αυτό. Ίσως το πιο αξιοσέβαστο από όλα, το Abuna Yemata Guh αποχαιρετά τους επισκέπτες του αφήνοντάς τους με κάποια υπερκόσμια παρηγοριά στο ταξείδι της επιστροφής τους.
Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.com και συνεχίστε να παίρνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης κάνοντας εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στο TheEpochTimes.com/newsletter
*
Ο Michael Wing είναι συγγραφέας και εκδότης με έδρα το Κάλγκαρι του Καναδά, όπου γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε στις τέχνες. Γράφει κυρίως για τον πολιτισμό, το ανθρώπινο ενδιαφέρον και τις δημοφιλείς ειδήσεις.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
theepochtimes.com
Κατηγορίες:
Σχόλια