Ρωσία: Υπερτετραπλάσιο δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2022, χάρη στα μερίσματα της Gazprom


Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ρωσίας υπερτετραπλασιάστηκε τον Νοέμβριο παρά την οικονομική εξάντληση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καταγράφοντας βελτίωση για έναν ακόμη μήνα, κυρίως χάρη στα μερίσματα και την έκτακτη εισφορά που κατέβαλε η Gazprom PJSC.
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ρωσίας έφτασε τα 557 δισεκατομμύρια ρούβλια (9 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους 11 μήνες του έτους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, έναντι 128,4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.
Η πίεση στα δημόσια οικονομικά αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίζει την οικονομία που έχει εισέλθει σε ύφεση και να χρηματοδοτεί τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες για να καλύψει τις ανάγκες του στρατού περισσότερο από εννέα μήνες τώρα, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προέβλεπε έλλειμμα προϋπολογισμού για ολόκληρο το έτος 0,9% του ΑΕΠ, αναμένει τώρα το έλλειμμα να φτάσει το 2% καθώς μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται οι δαπάνες για την πολεμική προσπάθεια.
Ωστόσο, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί, ξεπερνώντας ήδη στους 11 μήνες το στόχο ολόκληρου του έτους.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας επέβαλε στην Gazpromη μια εφάπαξ αύξηση του φόρου για να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων φέτος, καθώς η εταιρεία έχει επωφεληθεί από την αύξηση των τιμών, ακόμη και όταν οι όγκοι των εξαγωγών άρχισαν να βυθίζονται λόγω του πολέμου και των δυτικών κυρώσεων.
Ο γίγαντας του φυσικού αερίου, ο οποίος είναι κρατικός, πλήρωσε επίσης ενδιάμεσα μερίσματα για πρώτη φορά.
«Τα πρόσθετα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης από την Gazprom είναι ένας λόγος για την ανάκαμψη του πλεονάσματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού», γράφει το Bloomberg Economics.
«Πρώτον, η Gazprom πληρώνει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων από φόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες. Δεύτερον, η εταιρεία έχει πληρώσει περίπου 0,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια σε μερίσματα προς την κυβέρνηση τον Νοέμβριο», επισημαίνει.
«Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση μπόρεσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς πολλά προβλήματα, αξιοποιώντας το wealth fund της και ενισχύοντας τον δανεισμό στην εγχώρια αγορά, όπου οι τοπικοί επενδυτές είδαν τις εναλλακτικές τους να περιορίζονται εν μέσω κυρώσεων», σχολιάζει από την πλευρά του ο Ρώσος οικονομολόγος Alexander Isakov.

bankingnews.gr
Σχόλια