Βαθύ ρήγμα στη G20 - Απέτυχε η προσπάθεια των χωρών της Δύσης για μια συλλογική καταδίκη της Ρωσίας


Στο κενό πέφτει η προσπάθεια των χωρών της Δύσης να μετατρέψουν τη σύνοδο της G20 σε σύνοδο συλλογικής καταδίκης της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσπάθεια η οποία κυριάρχησε καθ' όλ' τη διάρκεια των εργασιών της σημερινής, δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής η οποία λαμβάνει χώρα στο Μπαλί. 
Αντίθετα, σε δεύτερο πλάνο πέρασε ο παραδοσιακός πραγματικός στόχος της συνόδου που είναι οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από την πείνα έως τις πυρηνικές απειλές.
Όπως και σε άλλα πρόσφατα διεθνή φόρουμ, έτσι και στην Ινδονησία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδίωκαν μια κοινή δήλωση από τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα καταδίκαζε τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα υποστήριζε ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια πληθωριστική έκρηξη στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, απάντησε ότι η «πολιτικοποίηση» της συνόδου κορυφής ήταν άδικη.
«Ναι, υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη στην Ουκρανία, ένας υβριδικός πόλεμος που η Δύση έχει εξαπολύσει κατά της Ρωσίας και που προετοιμάζει εδώ και χρόνια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, επαναλαμβάνοντας την επίσημη ρωσική θέση ότι η επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχει αποτελέσει απειλή για τη Ρωσία.

Δεν περνά το ανακοινωθέν κατά της Ρωσίας που προτείνει η Δύση

Μέχρι και νωρίς το πρωί σήμερα, η συμμαχία των χωρών της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Γερμανία άφηναν να εννοηθεί ότι μετά τη τρίωρη συνάντηση μεταξύ Xi και Biden, που ως ένα βαθμό έριξε τους τόνους και περιόρισε τις εντάσεις  μεταξύ των δύο χωρών, υπήρχε πιθανότητα η Κίνα να υιοθετήσει το κοινό ανακοινωθέν της G20, οπως το έχει προτείνει η Δύση, βάζοντας δηλαδή στο στόχαστρο τη Ρωσία και αναγάγοντας την σε βασική αιτία για τα μεγάλα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, από την εκτίναξη του πληθωρισμού ως την ενεργειακή και διατροφική κρίση.
Όπως όμως είχαν διαμηνύσει Κινέζοι διπλωμάτες από τα τέλη της προηγούμενη εβδομάδας, η Κίνα δεν υπήρχε περίπτωση να στηρίξει κανένα ανακοινωθέν της G20 που θα θεωρούσε υπεύθυνη για όλα τα δεινά του κόσμου της Ρωσία.
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου G20 θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη 16/11/22, με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, το προσχέδιο του όμως, 16 σελίδων που είδε το Reuters, αποτυπώνει πρωτίστως ένα μεγάλο ρήγμα, ανάμεσα στη Δύση και τις άλλες χώρες της G20.
«Τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρει το προσχέδιο.
«Υπάρχουν όμως κι άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων», συνεχίζει αναγνωρίζοντας το ρήγμα.
Η διατύπωση αυτή συν τοις άλλοις δηλώνει ότι εκτός της Κίνας και άλλα μέλη της G20, μεταξύ των οποίων η διοργανώτρια της συνόδου κορυφής Ινδονησία, καθώς και η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αργεντινή, αρνούνται να υιοθετήσουν ένα ανακοινωθέν που θα χρεώνει όλα τα κακά του κόσμου στη Ρωσία όπως θέλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ.

Ινδονησία: Ενότητα και εστίαση στη δράση

Η σύνοδος κορυφής της Ινδονησίας είναι η πρώτη συγκέντρωση των ηγετών της G20 από τότε που άρχισε ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας.
Τα 20 κράτη αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού του.
Η Ινδονησία είχε ζητήσει εξαρχής ενότητα και εστίαση στη δράση για την επίλυση προβλημάτων όπως ο πληθωρισμός, η πείνα και οι υψηλές τιμές ενέργειας και είχε αποδοκιμάσει την προσπάθεια των δυτικών χωρών να μετατρέψουν τη σύνοδο σε μια κίνηση κατά της Ρωσίας.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, χρειάζεται συνεργασία για να σωθεί ο κόσμος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo.
«Η G20 πρέπει να είναι ο καταλύτης για την οικονομική ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Δεν πρέπει να χωρίσουμε τον κόσμο σε μέρη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κόσμο να πέσει σε έναν άλλο Ψυχρό Πόλεμο».

bankingnews.gr
Σχόλια