Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης: Οι «στρατολογημένοι» απατεώνες της Πάτρας
Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που είχε απλώσει τα δίχτυα της και στην Αχαΐα, διαπράττοντας απάτες μέσω τηλεφωνημάτων, με το πρόσχημα του τραυματισμού συγγενικού προσώπου που έχρηζε άμεσης χειρουργικής επέμβασης ή την εμπλοκή του σε δήθεν σοβαρά τροχαία, αποσπώντας κυρίως από ηλικιωμένους σημαντικά χρηματικά ποσά και κοσμήματα, προχώρησε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά. Χθες το μεσημέρι στο Μεταξουργείο συνελήφθησαν δυο βουλγάρες 67 και 54 ετών, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί 12 μέλη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση και απάτη.
Συστήνονταν ως γιατροί και αστυνομικοί στα υποψήφια θύματά τους, συνεργοί τους αναλάμβαναν να προσποιηθούν τηλεφωνικά τα συγγενικά πρόσωπα που βρίσκονταν σε «ανάγκη», αλλά και τον ρόλο του «εισπράκτορα». Αλλα μέλη καλούσαν στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, τα οποία είχε φροντίσει να αποσπάσουν με σκοπό να είναι διαρκώς κατειλημμένα, αποφεύγοντας ενδεχόμενη τυχαία κλήση προς αυτούς από οικείους τους που πιθανόν θα τους υποψίαζε ότι εξαπατώνται.
Πρόκειται για τη δράση ενός από τα κυκλώματα που όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» με έδρα τη Βουλγαρία στρατολογεί αλλοδαπούς μέσω παραπλανητικών αγγελιών εύρεσης εργασίας, οι οποίοι έρχονται στη χώρα ως «εισπράκτορες».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση 35χρονου Βούλγαρου που, όπως είχε γράψει η «Π», στο παρθενικό του ταξίδι στην Ελλάδα, στα τέλη Οκτωβρίου, συνελήφθη στην Πάτρα. Ο προφυλακισθείς πλέον ομολόγησε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας πως στρατολογήθηκε στη Βουλγαρία και ταξίδεψε στην Ελλάδα για να εισπράξει.
Πριν ένα χρόνο και πάλι στην Πάτρα, Βουλγάρα μητέρα 3 ανήλικων παιδιών κατά τη σύλληψη της ισχυρίστηκε πως την προσέγγισαν ομοεθνείς της μέσω διαδικτύου και της προσέφεραν εργασία έναντι αμοιβής. Το μόνο που θα έκανε ήταν να παραλαμβάνει φακέλους για λογαριασμός τους. Η γυναίκα βρίσκεται προφυλακισμένη.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 21 περιπτώσεις απάτης-εκβίασης σε Αττική, Αχαΐα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, με το παράνομο περιουσιακό όφελος για το κύκλωμα να ανέρχεται στις 300.000 €. Σε κατ΄οίκον έρευνες των δυο συλληφθέντων γυναικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, χειρόγραφες σημειώσεις με τοποθεσίες, ημερομηνίες και ποσά, αποδείξεις εταιρειών μεταφοράς χρημάτων με προορισμό τη Βουλγαρία και 400€.
Pelop.gr