Πυροδότησε συγκρούσεις η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου Λιβύης - Ελλάδας
Η περιφερειακή σύγκρουση για τους ενεργειακούς πόρους στη Λιβύη, που μαίνεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ πολλών μεσογειακών χωρών, άρχισε να παίρνει νέα τροπή, αφού η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης ανακοίνωσε νέα σχέδια για την κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.Zayed Hadiya
Zayed Hadiya |
Το σχέδιο για Ελλάδα και Αίγυπτο
Το νέο σχέδιο επέκτασης των αγωγών φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και την Ελλάδα, το οποίο αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, Φαρχάτ μπιν Καντάρα σε τηλεοπτική συνέντευξη, φιλοδοξεί να κατασκευάσει δύο αγωγούς φυσικού αερίου, εκτός από τον τρέχοντα αγωγό με την Ιταλία, ο ένας να εκτείνεται στην Ελλάδα μέσω της Μεσογείου και ο άλλος να φτάνει σε πρατήρια καυσίμων στη Δαμιέττα της Αιγύπτου, περίπου 200 χλμ. βόρεια του Καΐρου.
Πράσινο φως από την Ουάσιγκτον
Σχολιάζοντας αυτό το έργο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το άνοιγμα της Ουάσιγκτον στη δυνατότητα σύνδεσης της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, σύμφωνα με σχέδιο που είχε προαναγγείλει η Λιβύη.
Η ιταλική (Eni) και η βρετανική (BP) θα ξεκινήσουν τη γεώτρηση και την παραγωγή φυσικού αερίου από ένα κοίτασμα στη Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Λιβύης.
Ενδιαφέρον από τον διεθνή Τύπο
Ο διεθνής Τύπος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο που εξήγγειλε η Λιβύη, ιδιαίτερα στις χώρες που ασχολούνται με την ενεργειακή κρίση που βιώνει σήμερα ο κόσμος, και υπό το φως της αυξανόμενης ζήτησης για φυσικό αέριο από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ακόμη και το ιταλικό πρακτορείο «Nova» περίμενε ότι θα έφερε επανάσταση στη γεωπολιτική της Μεσογείου.
Από την άλλη, η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» υποτίμησε σε ρεπορτάζ της τη σοβαρότητα και τη σημασία του πρόσφατα ανακοινωθέντος έργου ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας, ιδίως όσον αφορά την πρακτική πτυχή της δημιουργίας κοινής ενεργειακής πλατφόρμας.
Η εφημερίδα χαρακτήρισε το έργο ως «πειρασμό» για την Ελλάδα να επεκτείνει έναν «θρυλικό» αγωγό φυσικού αερίου με την ανατολική Λιβύη.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν ειδικό σε θέματα της Λιβύης, Γιαλίλ Χαρχαούι, που είπε ότι «ο επικεφαλής της Libyan Oil Corporation, Φαρχάτ Μπιν Καντάρα, παραπλανά όταν μιλά για έναν αγωγό που μπορεί να φτάσει σε ελληνικά εδάφη, επειδή δεν υπάρχει φυσικό αέριο στην ανατολική Λιβύη, πρέπει κανείς να εγκαταλείψει το μυαλό του για να πάρει όλα τα παραπάνω πολύ σοβαρά».
Και θεώρησε ότι «ο Μπεν Καντάρα θέλει μόνο να κινητοποιήσει περισσότερη υποστήριξη από την Αίγυπτο και την Ελλάδα, που είναι δύο χώρες σε συγκρουσιακές σχέσεις με την Τουρκία».
Ο Χαρτσάουι επεσήμανε ότι «η Τουρκία και ο Μπιν Καντάρα δεν μπορούν να συνεργαστούν, γιατί ο σημερινός επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου έχει ισχυρές ιστορικές σχέσεις με τον διοικητή των δυνάμεων της Γενικής Διοίκησης, Χαλίφα Χάφταρ».
Πλήγμα στην Τουρκία
Από την πλευρά της, η ελληνική εφημερίδα «Greek Times» εστίασε στη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Και έκρινε ότι «μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην Τουρκία, δεδομένου ότι υπέγραψε προσυμφωνία για ενεργειακή εξερεύνηση με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία ώθησε την Ελλάδα και την Αίγυπτο να δηλώσουν ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε αμφισβητούμενη δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο».
Το Αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Μελετών Ασφάλειας, Stratfor, σχολίασε τη μαινόμενη περιφερειακή σύγκρουση για τους ενεργειακούς πόρους στη Λιβύη. Εκτίμησε ότι «οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου εκμεταλλεύονται τις εσωτερικές διαφορές στη Λιβύη για να προωθήσουν τα δικά τους ζητήματα, γεγονός που επιδεινώνει τον πολιτικό διχασμό, αυξάνει το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν ξανά τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και δημιουργεί περισσότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ενοποίηση της χώρας».
Το κέντρο επεσήμανε ότι «οι αγωγοί που συνδέουν τη Λιβύη με την Ελλάδα ή την Αίγυπτο, που ανέφερε ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, δεν θα οδηγήσουν σε καλύτερη ενοποίηση του τομέα φυσικού αερίου στη Βόρεια Αφρική εσωτερικά και θα αυξήσουν επίσης την πρόσβαση των περιφερειακών προμηθευτών στην ευρωπαϊκή αγορά».
Πρόσθεσε ότι «οι αγωγοί δεν μπορούν να κατασκευαστούν χωρίς πολιτική συμφιλίωση στη Λιβύη και αυτό το θέμα φαίνεται μακροπρόθεσμο».
Το Stratfor έγραψε: «Οι δηλώσεις του Μπενγκαντάρα ήρθαν λιγότερο από ένα μήνα αφότου η Άγκυρα επιβεβαίωσε εκ νέου τη συμφωνία του 2019 για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γεγονός που είναι κατανοητό ότι η National Oil Corporation προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της απερχόμενης κυβέρνησης».
Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η πρόταση του Μπενγκαντάρα να συμμετάσχει στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, που ιδρύθηκε αρχικά από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως τρόπος απάντησης στις ευρύτερες θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας και προώθηση της ανάπτυξης του δικού της φυσικού αερίου, είναι μια προσπάθεια ευθυγραμμίσει την NOC πιο στενά με το Κάιρο και την Αθήνα».
Independent Arabia- Zayed Hadiya