Πρωτοφανής επίθεση Ερντογάν κατά των ΗΠΑ
Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, εξαπολύοντας παράλληλα ευθείες βολές και στις ΗΠΑ, προέβη σήμερα (1η Οκτωβρίου) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου της Τουρκικής Βουλής μετά από τη διακοπή τριών μηνών.
Λίγες ώρες μετά από την τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που κατέθεσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, βάζοντας όρους και προϋποθέσεις στην Τουρκία για την πώληση και αναβάθμιση των F-16, με βασικότερο ότι αν η Τουρκία θέλει τα F-16, θα πρέπει αυτά να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ξιφούλκισε εναντίον της χώρας μας, αλλά και των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, καλώντας την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην συνέλευση της τουρκικής βουλής δήλωσε πως η Τουρκία γνωρίζει ποιος έστρεψε την Ελλάδα κατά της χώρας του μετά από 100 χρόνια. «Ξέρουμε πολύ καλά ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα ξανά πάνω μας μετά από 100 χρόνια. Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε:
«Η ενθάρρυνση που δείχνουν προς την Ελλάδα, η οποία εξοπλίζει νησί με μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο, έρχεται σε αντίθεση με κάθε λογική και είναι αντίθετη με την ιδέα της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)».
Ακολούθως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστός στην τακτική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα να εξαπολύει σε κάθε ευκαιρία επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, συνέχισε στο ίδιο λάβρο ύφος:
«Ο οπλισμός της Ελλάδας είναι ασυμβίβαστος με τη λογική, την κατανόηση και τη συμμαχία. Ξέρουμε ποιος προσπαθεί να “αμολήσει” την Ελλάδα πάνω μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι έχουμε επίγνωση του παιχνιδιού που παίζεται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ακολουθήσει μια πολιτική προβοκάτσιας και δεν θα το κάνει. Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να απέχει από συμπεριφορές που θα οδηγήσουν τον λαό της στην καταστροφή».
Νέα τροπολογία Αμερικανού γερουσιαστή βάζει δεύτερο μεγάλο εμπόδιο για τα F-16 στην Τουρκία
Ένα ακόμη μεγάλο εμπόδιο εξ’ Αμερικής, όσον αφορά την απόκτηση των F-16 βρίσκει μέσα σε ένα 24ωρο μπροστά της η Τουρκία. Λίγες ώρες μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με την οποία θέτει ως βασικό όρο για την ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία, τη ρητή απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, έρχεται η τροπολογία του Αμερικανού γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, να θέσει νέους επιπλέον όρους, υψώνοντας τείχος στις Τουρκικές βλέψεις.
Όσον αφορά το θέμα των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, η τροπολογία του γερουσιαστή Βαν Χόλεν κινείται στην ίδια γραμμή με αυτή που κατάθεσε στη δική του τροπολογία ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Όπως μετέδωσε μέσω Twitter η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, η τροπολογία αυτή βάζει τους εξής επιπλέον όρους:
Να μην χρησιμοποιηθούν τα F-16 από την Τουρκία κατά της Ελλάδας αλλά και των Κούρδων του Δημοκρατικού Συριακού Στρατού (SDF/YPG), δηλαδή των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS και να μην εγκριθεί η πώληση των τουρκικών μαχητικών πριν την επικύρωση από την Άγκυρα, της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Δεύτερη τροπολογία στον NDAA απο @ChrisVanHollen βάζει επιπρόσθετους όρους στην Τουρκία για τα F16/να μην χρησιμοποιούνται κατα Ελλαδας-SDF/YPG, να μην δοθούν πριν επικυρωθεί ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
— Lena Argiri (@lenaargiri) October 1, 2022
Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16, ή τεχνολογία αναβάθμισης, ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του SDF για την εκστρατεία κατά του ISIS, καθώς και καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».
Είναι ξεκάθαρο ότι η τροπολογία Βαν Χόλεν, δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά βάζει ευρύτερες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ζητά να επικυρωθεί το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων στη Συρία.
Ως γνωστόν, η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες δύο χώρες που ακόμη δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγες ώρες απείλησε ξανά ότι θέσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Θα εμποδίσουμε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους
Η Τουρκία δεν θα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει, προειδοποίησε σήμερα 1η Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας», δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
«Παρακολουθούμε στενά αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει η Σουηδία και η Φινλανδία θα τηρηθούν ή όχι, και φυσικά την τελική απόφαση θα λάβει το κοινοβούλιό μας», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στη σημασία «της μάχης κατά της τρομοκρατίας», κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.
Μέχρι σήμερα 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ –σε σύνολο 30—έχουν επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική τους έγκριση.
Σε μια σημαντική κίνηση υποχώρησης προς την Τουρκία, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα. Η άρση των περιορισμών αυτών είναι μεταξύ των όρων που είχε θέσει η Τουρκία.
Στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο προς τη Συμμαχία για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.
Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως απείλησε με βέτο στην περίπτωση που δεν τηρηθούν όλοι οι όροι.
Σουηδική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας αφορά τα δεκάδες αιτήματα έκδοσης στην Άγκυρα Τούρκων αντιφρονούντων, κυρίως Κούρδων ακτιβιστών και μελών του κινήματος του Γκιουλέν.
Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπογραμμίζουν ότι για τα αιτήματα έκδοσης αρμόδια είναι η δικαστική εξουσία, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Φινλανδία είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει έξι αιτήσεις έκδοσης.
Η Σουηδία είχε εγκρίνει τον Αύγουστο την πρώτη έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, όμως αυτός κατηγορούνταν για τραπεζική απάτη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη: «Ο κόσμος παρασύρεται σε μια μεγάλη δίνη. Η Τουρκία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από όλες τις εξελίξεις. Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως θεατής τα γεγονότα στην περιοχή της».
Zougla.gr