Ρωσία: Τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα στις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους για την ένταξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR), καθώς και των περιοχών  Χέρσον και Ζαπορόζια , στη Ρωσία. Τα έγγραφα δημοσιεύονται στην επίσημη πύλη νομικών πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γράφει σήμερα η ρωσική Lenta.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, η Κρατική Δούμα ψήφισε υπέρ της επικύρωσης συμφωνιών για την ένταξη περιοχών στη Ρωσία και στις 4 Οκτωβρίου τα έγγραφα εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Επεκτείνεται η ρωσική επικράτεια

Έτσι, ο αριθμός των ρωσικών περιοχών θα αυξηθεί από 85 σε 89 και τα σύνορα των περιοχών DPR, LPR, Χέρσον και Ζαπορόζια  θα γίνουν τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα, η DPR, η LPR και η περιοχή Ζαπορόζια έγιναν μέρος της Ρωσίας εντός των διοικητικών τους συνόρων και η περιοχή Χέρσον - με δύο περιφέρειες της περιοχής Μικολάιβ, στις οποίες διεξήχθη το δημοψήφισμα.

«Θέλω να με ακούσουν οι αρχές του Κιέβου και οι πραγματικοί αφέντες τους στη Δύση, ώστε να το θυμούνται όλοι: οι άνθρωποι που ζουν στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα και το Ζαπορόζγιε γίνονται για πάντα πολίτες μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν ο πραγματοποιήθηκε υπογραφή συμφωνιών με νέες περιφέρειες.

 


Ο Πρόεδρος Βλαντ
ίμιρ Πούτιν, ο επικεφαλής της περιφέρειας Χερσώνας Βλαντιμίρ Σάλντο, ο επικεφαλής της περιφέρειας Ζαπορόζια Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο επικεφαλής της ΛΔΔ Ντένις Πουσίλιν και ο επικεφαλής του LPR Λεονίντ Πασέτσνιν

 

Πώς θα ενσωματωθούν τα νέα εδάφη στη Ρωσία;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας, που δημοσιεύθηκαν στις 2 Οκτωβρίου, τα νέα εδάφη θα έχουν μεταβατική περίοδο έως την 1η Ιανουαρίου 2026 για την ένταξή τους στα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά, πιστωτικά και νομικά συστήματα της Ρωσίας, καθώς και στο σύστημα δημόσιων αρχών.

Το συγκεκριμένο περιεχόμενο αντικατοπτρίζεται στους συνταγματικούς νόμους για την υιοθέτηση νέων εδαφών, μετά τις οποίες θα πρέπει να διευκρινιστεί στην τομεακή νομοθεσία.

Όπως αναφέρεται στην Κρατική Δούμα, έως την 1η Ιουνίου 2023, θα δημιουργηθούν εδαφικά τμήματα ομοσπονδιακών εκτελεστικών οργάνων στις νέες δημοκρατίες και περιφέρειες. 

Κατά τη μεταβατική περίοδο, θα ιδρύσουν επίσης εισαγγελικά όργανα και θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του ρωσικού δικαστικού συστήματος. 

Μέσα σε έξι μήνες θα σχηματιστούν στις περιφέρειες πόλεις και δημοτικά διαμερίσματα και θα καθοριστούν τα όρια των δήμων.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Βοντολάτσκι, Πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κρατικής Δούμας για Υποθέσεις ΚΑΚ, Ευρασιατική Ολοκλήρωση και Σχέσεις με Ομογενείς, οι δύο λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς θα μπορούν να ενσωματωθούν γρηγορότερα, καθώς χρησιμοποιούν το ρωσικό ρούβλι εδώ και πολύ καιρό.

«Όλες οι πλήρεις δομές που υπάρχουν, για παράδειγμα, στην περιοχή του Ροστόφ, θα ανοίξουν εκεί», δήλωσε στο ura.ru.


Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, στην DPR, LPR, στην περιοχή Χέρσον και Ζαπορόζια μαζί με το ρούβλι, που έχει γίνει το επίσημο νόμισμα, επιτρέπεται η χρήση του ουκρανικού εθνικού νομίσματος για διακανονισμούς.

Όλοι οι κάτοικοι έγιναν αυτόματα Ρώσοι;

Όλοι οι κάτοικοι των περιοχών Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορόζια και Χέρσον αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες , εκτός από αυτούς που δηλώνουν την επιθυμία τους να διατηρήσουν την υπάρχουσα υπηκοότητά τους εντός ενός μήνα. 

Δηλαδή, οποιοσδήποτε μπορεί να παραμείνει πολίτης της Ουκρανίας, του DPR, του LPR ή να μην έχει καθόλου υπηκοότητα.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η συμφωνία για την αποδοχή καθενός από τα τέσσερα εδάφη στη Ρωσία δεν επιβάλλει την παραίτηση από την υπάρχουσα ιθαγένεια και εγγυάται την απόκτηση της ρωσικής ιθαγένειας εάν το επιθυμεί.

Περίπου οι ίδιοι κανόνες θεσπίστηκαν για την Κριμαία, πολλοί κάτοικοι της οποίας, μετά την ένταξή τους στη Ρωσία το 2014, έλαβαν ρωσικά διαβατήρια, αλλά ταυτόχρονα διατήρησαν ουκρανικά διαβατήρια για να απλοποιήσουν τα ταξίδια στην Ουκρανία.

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα για την αποδοχή εδαφών στη Ρωσία, διευκρινίζεται ότι τα ρωσικά διαβατήρια θα εκδίδονται μετά την ορκωμοσία. Από αυτήν θα εξαιρούνται ανήλικοι και ανίκανοι.

 

Πόσα άτομα έχουν ήδη ρωσικά διαβατήρια εκεί;

 


Από τα μέσα Ιουλίου 2022, περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ  έλαβαν ρωσικά διαβατήρια στο πλαίσιο ενός απλοποιημένου συστήματος. Είχε προγραμματιστεί ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η πλειοψηφία όσων επιθυμούν θα έχει μια τέτοια ευκαιρία.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 15.000 ρωσικά διαβατήρια είχαν εκδοθεί στην περιοχή Ζαπορίζια.

Αιτήσεις για απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας ελήφθησαν επίσης από κατοίκους της περιοχής  της Χερσώνας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Βλαντίμιρ Σάλντο, οι άνδρες που έχουν λάβει ρωσική υπηκοότητα δεν θα επιστρατευτούν.

Τι θα γίνει με τις ένοπλες δυνάμεις των νέων περιοχών;

Όλοι οι στρατιωτικοί στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή του DPR και του LPR θα υπηρετούν στις μονάδες τους υπό τους ίδιους όρους μέχρι να υπογραφεί σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας, μετά την οποία θα διατηρήσουν όλα τα βραβεία και τις τάξεις και η διάρκεια της υπηρεσίας τους θα ληφθεί υπόψη στο λογαριασμό κατά τον υπολογισμό των συντάξεων στη Ρωσία.

Οι στρατεύσιμοι από κατοίκους των νέων περιοχών θα προσλαμβάνονται από το 2023.

 

Πόσοι άνθρωποι ζουν εκεί;

Είναι μάλλον αδύνατο να δοθούν ακριβείς αριθμοί. Σύμφωνα με την Izvestia, ο πληθυσμός του Ντόνετσκ είναι 4 εκατομμύρια, στη Λουγκάνσκ είναι 2,1 εκατομμύρια, η περιοχή Χέρσον είναι 1 εκατομμύριο και η περιοχή Ζαπορόζια είναι 1,6 εκατομμύρια. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις νέες περιοχές.

Ωστόσο, λόγω των εκκενώσεων που προκαλούνται από εχθροπραξίες, οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα, απώλειες στο μέτωπο, ο πληθυσμός αλλάζει συνεχώς, ειδικά στο DNR και το LNR. 

Τα πλήρη αποτελέσματα της απογραφής του 2019 του πληθυσμού αυτών των δημοκρατιών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. 

Ποιες γλώσσες θα ομιλούνται στις νέες περιοχές;


Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος της Ρωσίας, η κρατική γλώσσα στην επικράτεια της χώρας είναι η ρωσική ως γλώσσα «του λαού που σχηματίζει το κράτος, που αποτελεί μέρος της πολυεθνικής ένωσης ίσων λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 

Ταυτόχρονα, οι δημοκρατίες έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν τις δικές τους κρατικές γλώσσες. 

Επιπλέον, βάσει της συνθήκης για τις νέες περιοχές, η Ρωσία εγγυάται σε όλους τους λαούς που ζουν στην επικράτειά τους το δικαίωμα να διατηρήσουν τη μητρική τους γλώσσα, να δημιουργήσουν συνθήκες για τη μελέτη και την ανάπτυξή της.

Η ουκρανική γλώσσα δεν θα απαγορευτεί στις νέες περιοχές - θα έχει το καθεστώς της επίσημης, αλλά όχι μιας δεύτερης κρατικής γλώσσας, ανακοίνωσε ο Andriy Klishas, ​​επικεφαλής της επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για τη Συνταγματική Νομοθεσία και την οικοδόμηση του κράτους .

Όπως διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας Χερσώνας  Σεργκέι Ελίσσεφ, στην περιοχή αυτή η ουκρανική γλώσσα θα χρησιμοποιείται εξίσου με τη ρωσική.

Όσον αφορά τις λαϊκές δημοκρατίες, στο DPR και το LPR η ουκρανική γλώσσα στερήθηκε το καθεστώς της κρατικής γλώσσας το 2020.

lenta.ru

The Hellenic Information Team

Σχόλια