Λίβανος και Ισραήλ κατέληξαν σε «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος κατέληξαν σε μια «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.
Ο Λαπίντ ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας σχετικά με αυτήν την «ολοκληρωμένη συμφωνία» με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Ισραήλ είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το τελικό προσχέδιο αυτής της συμφωνίας, ενώ ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ηλία Αμπού Σάαμπ δήλωσε ότι η χώρα του «είχε λάβει πλήρη δικαιώματα» στην πρόταση, δεδομένου ότι οι δύο χώρες βρίσκονται θεωρητικά σε πόλεμο.
Ο Λαπίντ πρόσθεσε ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία που έγινε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα αντλήσει δισεκατομμύρια στην ισραηλινή οικονομία και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας».
Ο Λίβανος είχε ανακοινώσει χθες ότι «έλαβε τα πλήρη δικαιώματά του» στην πρόταση που συντάχθηκε με την αμερικανική μεσολάβηση για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του με το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ηλία Αμπού Σάαμπ.
«Σήμερα καταλήξαμε σε μια λύση που ικανοποιεί και τα δύο μέρη. Ο Λίβανος έχει λάβει τα πλήρη δικαιώματά του και όλες οι παρατηρήσεις του έχουν ληφθεί υπόψη», δήλωσε ο Αμπού Σάαμπ, στον οποίο ανατέθηκε από τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν να δώσει συνέχεια στον φάκελο, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας που διευκολύνει την εξερεύνηση πόρων στην πλούσια σε φυσικό αέριο παραμεθόρια περιοχή.
Ο Αμπού Σάαμπ ήταν πιο συγκεκριμένος, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα είχε ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Μισέλ Αούν στις 31 Οκτωβρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβούν εδώ και δύο χρόνια μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο και ο τελευταίος πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, το 2006, διήρκεσε 34 ημέρες.
Στις αρχές Οκτωβρίου, οι δύο χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το προσχέδιο κειμένου του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Amos Hochstein, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, ορίζοντας ότι το πεδίο Karish θα υπόκειται πλήρως στον ισραηλινό έλεγχο με αντάλλαγμα την παραχώρηση του κοιτάσματος Qana στον Λίβανο, σημειώνοντας ότι ένα τμήμα του διασχίζει την οριοθέτηση που χωρίζει τα ύδατα των δύο χωρών.
France24