Η ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ, οι τρεις έλεγχοι και το απόρρητο...


Αδιευκρίνιστες παρέμειναν, κυρίως λόγω του απορρήτου, οι βασικές πτυχές στην υπόθεση παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων του... προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη παρά τους έκτακτους ελέγχους της ΑΔΑΕ στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ. Αυτό φέρεται κατά πληροφορίες να προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά των ελέγχων που έγιναν διαδοχικά στις 6, 7 και 13 Σεπτεμβρίου και κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.
Το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, η ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ μετέβη στην ΕΥΠ και ζήτησε από τον νέο διοικητή της υπηρεσίας Θεμιστοκλή Δεμίρη να τους δείξει τα στοιχεία των υπηρεσιακών φακέλων για τους κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Ο νέος διοικητής φέρεται να υποστήριξε ότι έλεγξε ο ίδιος τον φάκελο και διαπίστωσε ότι οι διαδικασίες είχαν γίνει όπως προβλέπεται. Αρνήθηκε πάντως να τους δείξει τον φάκελο επικαλούμενος το απόρρητο. Αρνήθηκε επίσης ότι η ΕΥΠ έχει ή χρησιμοποιεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator που βρέθηκε στα κινητά των κ. Ανδρουλάκη, Κουκάκη αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη. Το απόρρητο φέρεται να επικαλέστηκε και ο επιχειρησιακός υποδιοικητής Βασίλης Γκρίζης για να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των ελεγκτών της Αρχής.
Κατά τον έλεγχο της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου φέρεται να ρωτήθηκε εάν γνώριζε ότι η διάταξη άρσης απορρήτου που υπέγραφε αφορούσε το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή της φέρεται να ήταν μάλλον ασαφής. Οπως κατά πληροφορίες έχει αποτυπωθεί και στα επίσημα πρακτικά του ελέγχου, η κ. Βλάχου υποστήριξε –μιλώντας γενικά– ότι στους υπηρεσιακούς φακέλους που τίθενται υπόψη της δεν αναφέρονται τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο ζητείται η άρση. Ωστόσο, φέρεται να συμπλήρωσε ότι ο φάκελος συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, ανάμεσα στα οποία και τα στοιχεία του προσώπου.
Από τα πρακτικά προκύπτει κατά πληροφορίες ότι την εντολή για την καταστροφή των ψηφιακών αρχείων παρακολούθησης από το παλιό σύστημα συνακροάσεων (ανάμεσα στα οποία και αυτά που αφορούσαν τον κ. Ανδρουλάκη) έδωσε στις 29 Ιουλίου ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Οπως και ότι ουδέποτε ετέθη υπόψη του διαδόχου του, Θεμιστοκλή Δεμίρη, κάποιο πρωτόκολλο καταστροφής.
Το περιεχόμενο των πρακτικών επιβεβαιώνει κατά πληροφορίες πρόσφατα ρεπορτάζ της «Κ» για την ύπαρξη απόρρητου εγγράφου προς τη Wind, με το οποίο η ΕΥΠ δύο ημέρες μετά την άρση απορρήτου στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη ζητούσε από την εταιρεία να της επιβεβαιώσει τον τηλεφωνικό αριθμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρότι το έγγραφο φέρει τρεις υπογραφές, μεταξύ των οποίων και της κ. Βλάχου, κατά τον έλεγχο της ΑΔΑΕ η εισαγγελέας φέρεται να υποστήριξε ότι ουδέποτε το υπέγραψε. Τέλος, προκύπτει ότι στις 6 Αυγούστου εκδόθηκε και εκτελέστηκε η απόφαση για μετακίνηση της αποσπασμένης στην ΕΥΠ αστυνομικού που είχε ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ...

Γιάννης Σουλιώτης

Η Καθημερινή
Σχόλια