Έντι Ράμα στις ΗΠΑ: «Χαλαρή» η απάντηση του ΝΑΤΟ στην κυβερνοεπίθεση του Ιράν
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι έπειτα από την ιρανική κυβερνοεπίθεση στις αλβανικές δομές η κοινή αμυντική (νατοϊκή) απάντηση δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε.
Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Αλβανού πρωθυπουργού στην εκπομπή «Wake up America» στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό «Newsmax».
«Αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή (η κυβερνοεπίθεση) συμβαίνει ενώ η κοινή αμυντική απάντηση δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Ο αρχηγός της αλβανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε αρχικά ότι δεν ήταν αυτός που κατηγόρησε το Ιράν, αλλά τα στοιχεία βασίζονται σε μια αρκετά καλή δουλειά της νομικής εμπειρογνωμοσύνης της σούπερ ομάδας της «Microsoft».
Αυτό, για τον εντοπισμό απειλών και άλλων αμερικανικών πρακτορείων, όπου έχει αποδειχθεί ότι πίσω από αυτή την επίθεση βρισκόταν το κράτος του Ιράν, το οποίο έχει υποστηρίξει τέσσερις ομάδες.
«Δεν είναι κατηγορία, είναι γεγονός», τόνισε ο Ράμα.
Η Αλβανία έγινε η πρώτη χώρα που διέκοψε τις σχέσεις με άλλη χώρα μετά από μια κυβερνοεπίθεση.
Σχετικά, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι καιρός να διακοπεί κάθε είδους σχέση με αυτό το καθεστώς.
«Δεν μπορούσαμε πλέον να επιτρέψουμε στην (ιρανική) πρεσβεία να συνεχίσει να βρίσκεται στη μέση της πρωτεύουσας και να λειτουργεί ως επιχειρησιακό κέντρο εις βάρος της χώρας μας», συνέχισε.
Δυσαρέσκεια του Ράμα
Η δυσαρέσκεια του Αλβανού πρωθυπουργού προήλθε από τον όρο ‘συλλογική Άμυνα’ της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η συλλογική άμυνα, στην οποία αναφέρεται το ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση, σημαίνει ότι μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.
Η αρχή της συλλογικής άμυνας περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.
Το ΝΑΤΟ επικαλέστηκε το Άρθρο 5 για πρώτη φορά στην ιστορία του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η συμμαχία έχει λάβει συλλογικά αμυντικά μέτρα σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων ως απάντηση στην κατάσταση στη Συρία και τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου ότι έδωσε εντολή σε Ιρανούς διπλωμάτες και προσωπικό να κλείσουν την πρεσβεία και να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 24 ωρών.
Ο Ράμα είπε ότι η κυβερνοεπίθεση του Ιουλίου «απειλούσε να παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να εξαλείψει ψηφιακά συστήματα και να παραβιάσει κρατικά δεδομένα, να κλέψει τις κυβερνητικές ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο intranet και να προκαλέσει χάος και ανασφάλεια στη χώρα».
Η Ουάσιγκτον, ο στενότερος σύμμαχος της Αλβανίας, κατηγόρησε επίσης το Ιράν για την επίθεση και υποσχέθηκε «να λάβει περαιτέρω μέτρα για να καταστήσει το Ιράν υπεύθυνο για ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια ενός συμμάχου των ΗΠΑ».
Η επίσημη Τεχεράνη καταδίκασε έντονα την απόφαση των Τιράνων να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις, χαρακτηρίζοντας τους λόγους της Αλβανίας για αυτό το μέτρο «αβάσιμους ισχυρισμούς».
Ιρανοί διπλωμάτες έκαψαν τα έγγραφα τα ξημερώματα της 8ης Σεπτεμβρίου, ώρες πριν φύγουν από τη χώρα.
Albanian Media