Ελλάδα, Τουρκία, ΝΑΤΟ και περί ισχύος

Κύριε διευθυντά Διάβασα με μεγάλη προσοχή την επιστολή του πρώην ΥΠΕΞ και εξ απορρήτων του Κων. Καραμανλή του Α΄, Πέτρου Μολυβιάτη, στην «Καθημερινή»

 Κύριε διευθυντά 

Διάβασα με μεγάλη προσοχή την επιστολή του πρώην ΥΠΕΞ και εξ απορρήτων του Κων. Καραμανλή του Α΄, Πέτρου Μολυβιάτη, στην «Καθημερινή» της 19ης Ιουνίου προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και υπό τη θέαση της προσβολής του φιλοτίμου των Ελλήνων απολύτως σεβαστά όσα γράφονται. Ας μου επιτραπούν ορισμένες επισημάνσεις:

– Οι δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ απηχούν δυστυχώς τα βαθύτερα συμφέροντα των «αφεντικών» του. Την Τουρκία δεν θέλουν να χάσουν, την Ελλάδα την έχουν δυστυχώς δεδομένη σε όλα και χωρίς από πλευράς μας χρονοτριβή (βλ. Ουκρανία). Με το σκεπτικό αυτό, κρίνω ότι οι δηλώσεις είναι θετικές για τη Συμμαχία, διότι καταπραΰνεται ο επικίνδυνος για τη συνοχή του ΝΑΤΟ ταραχοποιός.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι «υπάλληλος» εν τοις πράγμασι των ΗΠΑ και όχι των επί μέρους κυβερνήσεων. Των ΗΠΑ τα συμφέροντα κατά κύριο λόγο υπηρετεί. Βεβαίως και το γνωρίζουμε. Οι ΗΠΑ τον διόρισαν και οι ΗΠΑ παρέτειναν επί ένα έτος τη θητεία του. Αλλιώς θα τον είχαν αντικαταστήσει. Τον μισθό του δε κατ’ ουσίαν τον λαμβάνει από τις ΗΠΑ. Αν δυνάμεθα, θα ήθελα να τον περικόψουμε κατά το ποσοστό της δικής μας συμμετοχής. 

– Επ’ ουδενί οι αποφάσεις του είναι επιβλαβείς για το ΝΑΤΟ. Επιβλαβείς για την Ελλάδα ναι. 

– Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ όταν έχουν να επιλέξουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος επιλέγουν επί της ουσίας πάντοτε την Τουρκία (μικρό παράδειγμα τα Ιμια. Και βεβαίως τους ευχαριστήσαμε). Και τώρα αν το επιβάλουν οι εξελίξεις, εμείς και πάλι θα χάσουμε.

Εάν το ΝΑΤΟ μας βλάπτει, γιατί δεν αποχωρούμε; Το πράξαμε –ανοήτως– το 1974, αποχωρήσαντες από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, και το μετανοήσαμε. 

Προσωπικά, όπως κατ’ ουσίαν οι περισσότεροι, είμαι υπέρ της παραμονής μας στο ΝΑΤΟ. Ψέγω όμως τις κατά καιρούς κυβερνήσεις μας διότι δεν ισχυροποίησαν στο μήκος του χρόνου εν παντί τη χώρα, ώστε διά της ισχύος μας να διεκδικούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά μας. Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, κράτη μικρότερα του δικού μας βεληνεκούς, διεκδικούν. Ολα διακινούνται μέσω της ισχύος. Η ισχύς και ο αναθεωρητισμός είναι η μήτρα της ιστορίας. Και το ελληνικό έθνος έγινε κράτος και εμεγάλωσε μέσω της ισχύος του και του αναθεωρητισμού.

– Και βέβαια ο γ.γ. δεν ζήτησε για τις δηλώσεις του την έγκρισή μας. Ποτέ δεν τον μάθαμε να το πράττει. 

Ας δεχθούμε ότι βασικά δεν μας φταίει το ΝΑΤΟ, όσο κυρίως εμείς.

Παρακαλώ ευθέως τον λίαν σεβαστό κ. Μολυβιάτη, ως απλό πολίτη της Ελλάδος του σήμερα, αλλά με τα βαριά διδάγματα από τα αξιώματά του ως ΥΠΕΞ της Ελλάδος και συμβούλου του Εθνάρχου, να μας αναφέρει εκτενώς και εις βάθος τα σφάλματα των ΥΠΕΞ και υπουργών Αμύνης όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, όχι τόσο για τη διατύπωση κατηγοριών, όσο για την άντληση άκρως χρησίμων διδαγμάτων για όσους ασκούν τα καθήκοντα αυτά σήμερα και θα τα ασκήσουν στο μέλλον. 

Τα λάθη μας αυτά οι απέναντι ήδη τα γνωρίζουν. Και επί τη βάσει αυτών κινούνται όσον μας αφορά ως κράτος. Αναμένω από τον όντως σοφό κ. Μολυβιάτη και με σεβασμό στο πρόσωπό του, να μας διαφωτίσει όσο είναι επιτρεπτόν. Ή, το σημαντικώτερον, να τα πει όλα, κατ’ ιδίαν, στους αρμοδίους υπουργούς και, κυρίως, στον πρωθυπουργό της Ελλάδος. 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Π. ΠΕΤΡΟΒΑΣ
Διδάκτωρ Παν/μίου Βόννης, πρέσβης ε.τ.

kathimerini.gr
Σχόλια