Πατάει «γκάζι» η Αθήνα για απόκτηση των F-35: Τι θα περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα προς ΗΠΑ
Η Αθήνα ζητάει ενημέρωση για το κόστος και τη διαθεσιμότητα 20 F-35, με δικαίωμα προαίρεσης για μία ακόμη μοίρα ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών
«Γκάζι» για
Η Αθήνα ζητάει ενημέρωση για το κόστος και τη διαθεσιμότητα 20 F-35, με δικαίωμα προαίρεσης για μία ακόμη μοίρα ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών
«Γκάζι» για την απόκτηση των F-35 πατάει η Αθήνα, με το επίσημο αίτημα προς την αμερικανική κυβέρνηση για 1+1 μοίρες αεροσκαφών 5ης γενιάς να αποστέλλεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, η ομάδα του JPO, του ειδικού γραφείου του αμερικανικού Πενταγώνου που είναι υπεύθυνο για τις πωλήσεις του F-35, βρισκόταν στην Αθήνα και συμμετείχε στις πυρετώδεις προετοιμασίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε η LoR να συνταχθεί το ταχύτερο δυνατό καθώς, όπως τονίζουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, στη διαδικασία αυτή κάθε λεπτό μετράει.
Τι περιλαμβάνει η επιστολή
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», με το αίτημα που θα στείλει, η Αθήνα θα ζητάει ενημέρωση για το κόστος και τη διαθεσιμότητα 20 αεροσκαφών F-35, με δικαίωμα προαίρεσης για μία ακόμη μοίρα, δηλαδή για 20 επιπλέον μαχητικά, ώστε σε βάθος χρόνου να διαθέτει 40 ετοιμοπόλεμα «στελθ» F-35.
Η επιστολή θα περιλαμβάνει ερώτηση για το είδος και το κόστος των υποδομών που απαιτούνται, με αρμόδιες πηγές να εξηγούν ότι, αν η Πολεμική Αεροπορία επιλέξει να τοποθετήσει τα F-35 σε βάση η οποία διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και συστήματα ασφαλείας, θα επιτευχθούν ακόμη ταχύτεροι χρόνοι ενσωμάτωσης των μαχητικών στο ελληνικό οπλοστάσιο και, μάλιστα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Η ελληνική LoR θα ζητάει ακόμη πληροφορίες για την εκπαίδευση των χειριστών του αεροσκάφους, όπως η διάρκεια, το κόστος και ο τόπος που θα εκπαιδευτούν οι πρώτοι πιλότοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή θα περιλαμβάνει και αίτημα της Ελλάδας για την εγκατάσταση τεσσάρων εξομοιωτών, ώστε οι πιλότοι να εισάγονται στο νέο περιβάλλον 5ης γενιάς σταδιακά, από το έδαφος, αφού, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν διθέσια F-35. Εντατική θα είναι και η εκπαίδευση των τεχνικών που θα αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο να κρατούν ψηλά τις διαθεσιμότητες του υπερσύγχρονου αεροσκάφους. Τέλος, με την επιστολή που θα στείλει στο Πεντάγωνο, η Αθήνα θα ζητάει να συμπεριληφθεί το κόστος για την εν συνεχεία υποστήριξη του μαχητικού, ενώ θα γίνεται αναφορά σε «ταχείες παραδόσεις», ώστε τα πρώτα F-35 να προσγειωθούν στην Ελλάδα στα τέλη του 2027.
Άλλωστε, όπως προβλέπει η αναθεωρημένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός πρόεδρος εξουσιοδοτείται να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε το πρόγραμμα να λάβει χαρακτήρα «κατεπείγοντος».
Η Αθήνα από την πλευρά της θέλει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε αφενός να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει το ελληνικό αίτημα, και αφετέρου να εξασφαλίσει μια καλή θέση στη γραμμή παραγωγής, καθώς όλο και περισσότερες Αεροπορίες επιλέγουν το F-35 ως το αεροσκάφος του μέλλοντος.
«Απάντηση» στα τουρκικά UAV
Την ίδια ώρα, το ελληνικό Επιτελείο ετοιμάζει τη δική του «απάντηση» στα τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τα οποία σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούν παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ακόμη και χθες, ένα τουρκικό UAV πέταξε πάνω από την Κίναρο, ενώ πριν από λίγες ημέρες αντίστοιχο droneέκανε δύο υπερπτήσεις πάνω από την Κανδελιούσσα.
Το σχέδιο που εξετάζει η Αθήνα αφορά την τοποθέτηση σταθμών εδάφους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι θα «τυφλώνουν» τα τουρκικά Bayraktarμέσω παρεμβολών. Το αποτέλεσμα θα είναι τα UAV να αποπροσανατολίζονται ή ακόμη και να χάνουν τελείως την επαφή τους με το κέντρο ελέγχου τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους συστήματα διαθέτουν το Ισραήλ και η Νότιος Αφρική και ήδη βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, η οποία αναμένεται να οριστικοποιήσει τη συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σχόλια