“Έρχεται η τέλεια καταιγίδα” : Θα έχουμε χειρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ’70

«Λόγω της επιθυμίας μας να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, έχουμε πολύ μικρότερη όρεξη να επενδύσουμε σε υδρογονάνθρακες», δήλωσε ο Francisco Blanch,



Οι σημερινοί και πρώην ενεργειακοί αξιωματούχοι ότι φοβούνται ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έρχεται μετά από χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα, έχει ωθήσει τον κόσμο σε μια κρίση που θα ανταγωνιστεί ή ακόμα και θα ξεπεράσει την κρίση από τη δεκαετία του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, γράφει CNN .

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να διαχειριστούν τη σταθερή άνοδο των τιμών της ενέργειας, από τη βενζίνη μέχρι το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, και ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες κρίσεις, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δεν περιορίζεται πλέον στο πετρέλαιο . «Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σε συνέντευξή του στο Der Spiegel.

«Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1980 και πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο», είπε ο Μπιρόλ.
«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που μόνο τώρα θυμούνται οι πολιτικοί»

Η παγκόσμια οικονομία έχει επιβιώσει μέχρι στιγμής από άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, αλλά η τιμή θα μπορούσε σύντομα να γίνει μη βιώσιμη λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της έλλειψης ορυκτών καυσίμων, ειδικά στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας, Τζο ΜακΜόνιγκλ, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θλιβερή πρόγνωση της AIE. «Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο που μόνο τώρα θυμούνται οι πολιτικοί».



Η τέλεια καταιγίδα, στην οποία έχουμε να κάνουμε με έλλειψη επενδύσεων, αυξανόμενα προβλήματα ζήτησης και προσφοράς, θα έχει σημαντικές συνέπειες και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης μετά την Covid. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε έξαρση του πληθωρισμού, κινήματα διαμαρτυρίας και επαναλαμβανόμενα εμπόδια στις προσπάθειες να σωθεί ο πλανήτης από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο κόσμος είναι τόσο «ανέτοιμος» να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που στην Ευρώπη θα μπορούσαμε να έχουμε να κάνουμε με τον εξορθολογισμό του φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα.
«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα»

Ο σύμβουλος ενέργειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζέισον Μπόρντοφ, και η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Μέγκαν Ο’ Σάλιβαν, προειδοποίησαν στα τέλη Μαρτίου ότι ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος του “τι θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και χρόνια”. «Από τότε που το γράψαμε, οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα», είπε ο Μπαρντόφ στο CNN.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Δύση προσπάθησε να αποφύγει να χτυπήσει άμεσα τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία επειδή ήταν πολύ σημαντικές για τις παγκόσμιες αγορές. Η Ρωσία δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αλλά και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και σημαντικός εξαγωγέας άνθρακα.

Αλλά καθώς η βαρβαρότητα του πολέμου έγινε πιο ξεκάθαρη, η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης άλλαξε, με άλλες κυρώσεις και εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Με τη σειρά της, η Μόσχα πήρε εκδίκηση περιορίζοντας ή ακόμα και εντελώς σταματώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους και έχει διακινδυνεύσει να ανταποκριθεί η Ρωσία σε νέα τιμωρητικά μέτρα.

«Δεν έχουμε δει ακόμη πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η ενεργειακή κρίση», είπε ο Μπόρντοφ. Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 52% σε σχέση με πέρυσι, και στην Ευρώπη το φυσικό αέριο αυξήθηκε κάποια στιγμή ακόμη περισσότερο.



«Οδεύουμε ούτως ή άλλως σε κρίση. Ο Πούτιν απλώς μας έφερε εκεί πιο γρήγορα».

«Λόγω της επιθυμίας μας να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, έχουμε πολύ μικρότερη όρεξη να επενδύσουμε σε υδρογονάνθρακες», δήλωσε ο Francisco Blanch, διευθυντής της Bank of America. «Αυτό επιδεινώνει την αστάθεια των τιμών και καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση της πλευράς της προσφοράς».

Η Ευρώπη αντιμετώπιζε ήδη μια ενεργειακή κρίση πολύ πριν μπουν τα πρώτα ρωσικά τανκς στην Ουκρανία. «Οδεύουμε ούτως ή άλλως σε κρίση. Ο Πούτιν απλώς μας έφερε εκεί πιο γρήγορα και πιο έντονα», δήλωσε ο Ρόμπερτ ΜακΝάλι, ανώτερος σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 χαρακτηρίστηκε από μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα, έλλειψη καυσίμων και πανικό. Οι ειδικοί φοβούνται νέες ελλείψεις ορυκτών καυσίμων, ειδικά στην Ευρώπη. «Οι ελλείψεις καυσίμων είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Θα το δείτε σύντομα, αλλά ίσως όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Μπλανς.

Η Αμερική κινδυνεύει λιγότερο να ξεμείνει από καύσιμα επειδή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Η Ευρώπη, ωστόσο, εξαρτάται πολύ περισσότερο από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ειδικά από τη Ρωσία.

Οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εργοστασίων στην Ευρώπη και η Blanch προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να εξορθολογίζει το φυσικό αέριο».

Σχόλια