Εβελίν Ντελιά είχε παρουσιάσει μία «πρόβλεψη» του καιρού για τις 18 Αυγούστου του 2050


Οι θερμοκρασίες ενός ψεύτικου χάρτη μετεωρολογικής πρόβλεψης για τη Γαλλία του 2050, μοιάζουν πολύ με τις θερμοκρασίες που όντως πιάνουν περιοχές της χώρας στο κύμα καύσωνα αυτών των ημερών, θυμίζοντας ότι η κλιματική κρίση ήρθε πιο γρήγορα από ό,τι την περιμέναμε...


Το 2015 η Γαλλίδα μετεωρολόγος Εβελίν Ντελιά είχε παρουσιάσει μία «πρόβλεψη» του καιρού για τις 18 Αυγούστου του 2050. Επρόκειτο για μία καμπάνια ευαισθητοποίησης για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την επερχόμενη κλιματική κρίση, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα COP21 που διεξαγόταν στο Παρίσι.

Όμως οι θερμοκρασίες που προέβλεπε η ψεύτικη πρόβλεψη είναι πλέον πραγματικότητα — όχι το 2050, αλλά το 2022. Η πρόβλεψη για τις θερμοκρασίες στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουνίου, ξεπερνά σε σημεία το εφιαλτικό σενάριο του 2050. Και δεν είναι η πρώτη φορά.



Η ψεύτικη πρόβλεψη της Ντελιά για τις 18 Αυγούστου 2050 (αριστερά) και η πολύ αληθινή πρόγνωση των θερμοκρασιών στη Γαλλία για τις 18 Ιουνίου 2022 (δεξιά).

Τέτοιου είδους θερμά επεισόδια, ένα από τα πιο απτά αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, είναι ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον περασμένο Μάρτιο, ένα πολυήμερο κύμα καύσωνα στην Ινδία και το Πακιστάν έσπασε τα ρεκόρ θερμοκρασιών και στις δύο χώρες, με την πόλη Ουάρντα στα κεντρικά της Ινδίας να πιάνει 45°C και τη Ναουαμπσά στον νότο του Πακιστάν να φτάνει τους 49°C.


Επίσης στα τέλη Μαρτίου, η Αρκτική και η Ανταρκτική είδαν ταυτόχρονα κύματα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες εκεί να βρίσκονται μέχρι και 40°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι θερμοκρασίες σε περιοχές εντός του Αρκτικού κύκλου σπάνε κάθε χρόνο υψηλά ρεκόρ. Το ίδιο και σε περιοχές λίγο νοτιότερα από τον Αρκτικό κύκλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μικρή πόλη Λύτον του Καναδά, που στα τέλη του περσινού Ιουνίου έφτασε τους 49,5°C και λίγες μέρες μετά κάηκε ολοσχερώς από πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την έντονη ζέστη και ξηρασία.

 

Η δυστοπία της κλιματικής κρίσης είναι ήδη εδώ, νωρίτερα από ό,τι την περιμέναμε πριν από μερικά μόλις χρόνια. Και οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, με την Αρκτική να θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη και να ανατροφοδοτεί αυτή την επιτάχυνση.

Όλα αυτά τα δεινά είναι άμεσο αποτέλεσμα του οικονομικού συστήματος που έχει επιλέξει η ανθρωπότητα για να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Το κυνήγι της ολοένα αυξανόμενης ανάπτυξης και κατανάλωσης, η θεώρηση του κέρδους ως ύψιστου αγαθού, η αδυναμία κατανόησης της έννοιας της ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, είναι όλα τους στοιχεία του καπιταλισμού.

Ακόμα και η αναγκαία μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται με τους όρους του καπιταλισμού και χωρίς την αμεσότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη που θα επέτρεπε μια γενικευμένη υιοθέτησή τους. Χωρίς την εξαφάνιση του καπιταλισμού, η ανθρωπότητα και ο πλανήτης είναι καταδικασμένοι να ζήσουν την κλιματική κρίση.

info-war.gr


Σχόλια