Μέσω Ελλάδας ο εφοδιασμός της ΝΑ Ευρώπης με φυσικό αέριο

Ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών προμή



Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας αφορούν την Ευρώπη

Ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου όχι μόνο για τις δυο χώρες αλλά για όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Alexander Nikolov μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Dialogues 2022 που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

“Τις τελευταίες 2 – 3 εβδομάδες εξετάσαμε την ευρωπαϊκή αγορά και διαπιστώσαμε ότι όλο το δυναμικό είναι δεσμευμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης είναι απολύτως κρίσιμος. Ακόμη και αν ο πόλεμος τελειώσει σήμερα, οι οικονομικές επιπτώσεις και η εξάρτηση από τη Ρωσία θα παραμείνουν. Το ερώτημα είναι γιατί δεν δράσαμε προληπτικά και δεν αφορά μόνο τη Βουλγαρία αλλά όλη την Ευρώπη. Είτε μας αρέσει είτε όχι πρέπει να κοτάξουμε στον καθρέφτη να εντοπίσουμε τα λάθη μας για να βρούμε τις σωστές λύσεις”, τόνισε ο κ. Nikolov.

Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 ενώ ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός προγραμματίζεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι.

Ο κ. Nikolov τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης ευρωπαϊκής ενότητας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων στη Ρωσία. “Είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε ενωμένοι”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Αν θεωρούμε ότι μια χώρα μπορεί να παρακάμψει τις κυρώσεις, τότε γίνεται ζημιά, δημιουργούνται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά”, ενώ ανέφερε ότι είναι πιο εύκολος ο έλεγχος της εφαρμογής στις χώρες όπου ο ενεργειακός τομέας ελέγχεται από το κράτος. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, στα τέλη Απριλίου, ο κ. Nikolov σημείωσε ότι η Σερβία και η Ουγγαρία τροφοδοτούνται μέσω του δικτύου της Βουλγαρίας. “Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο, δηλαδή να διακόψουμε τη ροή όπως έκανε η Gazprom αλλά δεν το κάναμε. Θέλουμε να είμαστε αξιόπιστος εταίρος, αν δεν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον θα δημιουργηθεί χάος”, κατέληξε.

Σε μηνυμά της προς το συνέδριο η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Zorana Mihajlovic τόνισε ότι η διασύνδεση του σερβικού με το βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου θα επτρέψει την προμήθεια φυσικού αερίου για τη σερβική αγορά μέσω Ελλάδας ενώ πρότεινε επέκταση της συνεργασίας σε νέες υποδομές, διασυνδέσεις, αποθήκευση ενέργειας και παραγωγή υδρογόνου.

Ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος υπογράμμισε ότι στρατηγικά η Ευρώπη δεν μπορεί να διατηρήσει τόσο μεγάλη και απειλητική εξάρτηση από το φυσικό αέριο. “Ο ρόλος του φυσικού αερίου πρέπει να μειωθεί άμεσα, όλες οι χώρες πρέπει να αναθεωρήσουν θεμελιωδώς τον ενεργειακό τους σχεδιασμό ώστε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να μειώσουν την απειλή στην ασφάλεια εφοδιασμού. Είναι μια ευκαιρία αλλά και πρόκληση”, είπε. Ο επίκουρος καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης έκανε λόγο για εσωτερικές ασυνέπειες του ευρωπαϊκού προγράμματος Repower EU που αποσκοπεί στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης του σχεδίου προέρχεται από δάνεια για τα οποία πολλές χώρες – μέλη εμφανίζονται διστακτικές προκειμένου να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σχόλια