Διπλωματικές "αερομαχίες"...
Διπλωματική και νομική “ασπίδα” απέναντι στις πρωτοφανείς αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτελεί η επιστολή της χώρας μας στον ΟΗΕ, καθώς η γειτονι
Διπλωματική και νομική “ασπίδα” απέναντι στις πρωτοφανείς αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτελεί η επιστολή της χώρας μας στον ΟΗΕ, καθώς η γειτονική χώρα επιχειρεί ξανά να εγείρει ζήτημα...αποστρατιωτικοποίησης ακόμη και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
Η Άγκυρα εντείνει τις πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, εκβιάζοντας το ΝΑΤΟ με βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Στόχος της Τουρκίας είναι προφανώς, αφενός να αναγκάσει τις ΗΠΑ αν δεν άρουν τις κυρώσεις για τα F35 να δώσουν έστω F16, αλλά και μέσα στην “αναμπουμπούλα” να “απειλήσει” τα νησιά του Αιγαίου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βεβαίως μπροστά του εκλογές και τους δικούς του εσωτερικούς λόγους να ποντάρει πολιτικά στην ένταση με την Αθήνα. Η τουρκική στρατηγική στο Αιγαίο όμως δεν είναι κάτι νέο, ούτε εξηγείται με βάση προσωρινά επικοινωνιακά “τσαλίμια”. Και δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο μεγάλος στόχος της Τουρκίας είναι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Καστελόριζου, ώστε να βρει “διέξοδο” στην ανατολική Μεσόγειο και να παίξει και εκείνη στο ενεργειακό παιχνίδι.
Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ αποδομεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς πως δήθεν η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου έχει ως προϋπόθεση την αποστρατιωτικοποίηση τους.
Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.
Η χώρα μας υπενθυμίζει άλλωστε με την επιστολή της προς τον ΟΗΕ ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli, έχει σταθμεύσει απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων και επιδίδεται σε υπερπτήσεις και παρενοχλήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.
Με “τσαμπουκάδες” απαντά η Τουρκία στην επιστολή προς τον ΟΗΕ
Η αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνική επιστολή προς τον ΟΗΕ ήρθε άμεσα δια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ήταν απειλητική.
"Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ, επιμένοντας ότι δήθεν τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης.
Το δε τουρκικό Συμβουλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν, στην ανακοίνωση του κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις και για “κατάχρηση συμμαχιών”, καθώς η Άγκυρα έχει ενοχληθεί και μόνο στη σκέψη της ελληνικής αναβάθμισης στους αμερικανικούς σχεδιασμούς και ιδίως με τη βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Το ΝΑΤΟ με πρόσχημα τις ίσες αποστάσεις, καλοπιάνει την Άγκυρα
Εν τω μεταξύ πάντως το ΝΑΤΟ συνεχίζει να “χαϊδεύει” την Τουρκία. Ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι συμμερίζεται τις τουρκικές ανησυχίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, χαρακτηρίζοντας αξιόπιστο εταίρο την Άγκυρα, με το επιχείρημα ότι έχει παράσχει υποστήριξη με drones στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση σε αυτό απαντά επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος εταίρος και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, καρφώνοντας την Τουρκία ότι προκαλεί αστάθεια στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και μάλιστα τη στιγμή που απαιτείται ενότητα στη Συμμαχία απέναντι στη Ρωσία.
Η δε Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της και διεκδικώντας ρόλο διαμεσολαβητή και για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία: Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο για τη δημιουργία διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, δε φαίνεται πιθανή μία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια. Έχουμε διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονες, αλλά πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για διάλογο δεν είναι να συμπεριφέρεται η Ελλάδα όπως επιθυμεί ο Ερντογάν”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του News 24/7...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Σχόλια