Δήλωση “βόμβα” για εναλλακτική του EastMed για το κυπριακό αέριο από Κύπρια υπουργό ενέργειας δείχνει την Αίγυπτο


Πολύ περίεργη και ακατανόητη δήλωση έκανε η αρμόδια για την ενέργεια στην Κύπρο Ν.Πηλίδου, θέτοντας πλέον νέα δεδομένα στην Α.Μεσόγειο.

Ο αγωγός EastMed δεν είναι μονόδρομος”, δήλωσε η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλίδη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού EastMed που θα συνδέει κοιτάσματα φυσικού αερίου στην την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Απευθυνόμενη σε συζήτηση στο περιθώριο της έκθεσης «Εξοικονόμηση Ενέργειας» που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, η κ.Πηλίδη είπε ότι στόχος ήταν η βέλτιστη χρήση των κοιτασμάτων της Κύπρου με τον πιο οικονομικά εφικτό και αποδοτικό τρόπο, επισημαίνοντας ότι μια καλή λύση για τα κοιτάσματα της Κύπρου θα ήταν οι εγκαταστάσεις LNG στην Αίγυπτο, κάτι που συζητούνταν αυτή τη στιγμή για το κοίτασμα φυσικού αερίου της Κύπρου «Αφροδίτη».

Σχετικά με τη διαμάχη με ισραηλινές εταιρείες για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», η υπουργός είπε ότι θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό της στις 11 Απριλίου στο Ισραήλ, όπου θα συζητήσουν την κατάσταση με τις αδειοδοτημένες εταιρείες, χωρίς να αποκλίνουν από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί για το θέμα.

Η Κύπρια υπουργός τόνισε επίσης ότι η Κύπρος είναι πιο έτοιμη από ποτέ να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας κατέδειξε η γεώτρηση αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας κατέδειξε η γεώτρηση αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: 

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι γεωτρητικές εργασίες, οι οποίες περιλάμβαναν και δοκιμές παραγωγής, διεξήχθησαν από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited / Qatar Petroleum International Upstream LLC, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

Η γεώτρηση κατέδειξε την παρουσία ταμιευτήρα φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν συλλεγεί, για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του ταμιευτήρα, αλλά και των δυνητικών επιλογών ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης της ανακάλυψης. Δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, η κοινοπραξία θα κοινοποιήσει στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεδομένων που συνελέγησαν από τις γεωτρητικές και δοκιμαστικές εργασίες, μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Associated Press ο  επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus Βαρνάβας Θεοδοσίου είπε πως οι δοκιμές στο πεδίο με την ονομασία “Glaucus-1” αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο, αλλά ότι θα χρειαστούν “αρκετοί μήνες” μέχρι να μπορέσει να εκτιμηθεί η ημερομηνία συλλογής για να “μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση … και να κατευθύνουμε τα επόμενα βήματά μας”.

nationalpost.com.cy

Σχόλια