Η ευρωαμερικανική συμφωνία για προμήθεια υγροποιημένου αερίου...
Η εμφάνιση του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. δεν είναι μια συνηθισμένη ενέργεια. Οι έκτακτοι καιροί, όμως, απαιτούν και έκτακτα μέτρα, εξ ου και ο Αμερικανός πρόεδρος μέσα σε μια μέρα συμμετείχε σε τρεις Συνόδους στις Βρυξέλλες, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ, συνεχίζοντας με τους G7 και... κλείνοντας με τη συζήτηση που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής.
Η παρουσία του κ. Μπάιντεν, βεβαίως, δεν ήταν απλά συμβολική αυτού που ο ίδιος είπε στη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε να διχάσει τη Συμμαχία. Και μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην ενέκριναν περισσότερες κυρώσεις και ο κ. Μπάιντεν να κινήθηκε «μονομερώς», εντάσσοντας άλλα 400 άτομα και οντότητες στη σχετική λίστα των ΗΠΑ, φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει μια σημαντική σύμπλευση στο μέτωπο της ενέργειας.
Και αυτό γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσουν σήμερα τις λεπτομέρειες ενός master plan για την άμεση προμήθεια τεραστίων ποσοτήτων αμερικανικού LNG στις χώρες της Ευρώπης και μάλιστα άμεσα. Προκειμένου να επιτευχθεί η αμεσότερη ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο κ. Μπάιντεν έρχεται να προσφέρει και μια καλύτερη τιμή για το ακριβότερο εν σχέσεις με το κανονικό υγροποιημένο αέριο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα εντός των επόμενων μηνών. Έτσι θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις απώλειες που προοδευτικά θα έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τις ρωσικές προμήθειες.
Παράλληλα, η παρουσία Μπάιντεν στις Βρυξέλλες είχε ως αποτέλεσμα να «ξεκλειδώσει» η περαιτέρω θωράκιση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, καθώς ομάδες ταχείας επέμβασης θα αναπτυχθούν και σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Βουλγαρία, εκτός από την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, όπου ήδη ήταν σταθμευμένες. Πρακτικά, μιλάμε για 40.000 άνδρες υπό τις διαταγές της Συμμαχίας, με υποστήριξη και από αέρα και θάλασσα, εκτός από τις χερσαίες και πυραυλικές δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως έλεγε πηγή με άμεση γνώση της συζήτησης που έγινε εντός του ΝΑΤΟ στο protothema.gr, η ένταση στο πεδίο δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται δια της διπλωματικής οδού το επόμενο διάστημα, μιας και υπάρχει η αίσθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρειάζεται νίκες που ως τώρα δεν πετυχαίνει. Την ίδια ώρα, πάντως, από την παρέμβαση Ζελένσκι στη Σύνοδο των ηγετών εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ουκρανία δεν θέτει πλέον το ζήτημα του ΝΑΤΟ ούτε ως μακρινή προοπτική...
protothema.gr
Σχόλια