Ο Πούτιν επαναφέρει την πυρηνική απειλή...
για να αποτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ...
Σκληρό μπρε ντε φερ ανάμεσα στην Ρωσία, που βλέπει τη στρατιωτική εισβολή να μην πετυχαίνει τους στόχους, ενώ συμπληρώνεται η τέταρτη εβδομάδα της επίθεσης και τη Δύση, που αναζητά τρόπους να ενισχύσει την Ουκρανική άμυνα.
Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι να βλέπει πρόοδο και το... Κρεμλίνο να τις θεωρεί μη ουσιαστικές ακόμα. Μαίνονται οι μάχες σε όλα τα μέτωπα, βομβαρδισμοί ακόμα και στη βορειοδυτική Ουκρανία.
Συμπληρώνεται σήμερα και η τέταρτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ελπίδες για ειρήνη δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Μόσχα και Κίεβο έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον Ζελένσκι να βλέπει πρόοδο, αλλά το Κρεμλίνο να τις λέει μη ουσιαστικές, αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό.
Όπως φαίνεται όσο οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας συναντούν σθεναρή αντίσταση στο πεδίο, μετρούν απώλειες και δεν επιτυγχάνουν τους στόχους, τόσο η αντίδραση του καθεστώτος Πούτιν γίνεται νευρική και επικίνδυνη. Το βράδυ της Τρίτης η Ρωσία επανέφερε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, εφόσον απειληθεί η ασφάλειά της, όπως ειπώθηκε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε μεν, μιλώντας στο CNN, ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία, αλλά «εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», όπως είπε.
Η απειλή είχε διατυπωθεί και πάλι, με τον ίδιο τρόπο περίπου, και κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία. Και ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επανήλθε την ώρα που έγινε γνωστό ότι 13 χώρες της Δύσης, με τις Ηνωμένες Πολιτείες επικεφαλής, συμφώνησαν να στείλουν στην Ουκρανία προς ενίσχυση της αντίστασης στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπλα σοβιετικής προέλευσης, που είχαν στην κατοχή τους. Ενώ την ίδια φαίνεται να επανέρχεται στο ΝΑΤΟ η συζήτηση για μία πιο αποφασιστική στάση της Συμμαχίας.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι έχουν πέσει «επικίνδυνες προτάσεις στο τραπέζι», αποκαλύπτοντας ότι ορισμένες χώρες-μέλη έχουν επαναφέρει την ιδέα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε- και είναι το καθήκον μας να προστατεύσουμε- ο ένας τον άλλο, αλλά δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση, έξω από τα εδάφη του».
Σημειωτέον ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επέμεινε και χθες στο αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Δημοσιεύοντας στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες από βομβαρδισμένες περιοχές της χώρας, αναρωτιέται «τι άλλο πρέπει να κάνουν οι εισβολείς, πόσους ακόμα ανθρώπους πρέπει να σκοτώσουν για να κάνουν τους δυτικούς ηγέτες, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να δώσουμε στη χώρα μας τα αεροπλάνα που τόσο χρειαζόμαστε;».
Πάντως χθες η Τουρκία, η οποία θέλει να διατηρήσει μεσολαβητικό ρόλο, διαβεβαίωσε ότι δεν της έχει ζητηθεί καν από τους Αμερικανούς να στείλει S-400 στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα η ίδια να πάρει F-35, ξεκαθαρίζοντας ότι «μία τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική»...
protothema.gr
Σχόλια