Μέτρα στο μέτρο της πραγματικότητας Μητσοτάκη...


Μέτρα στοχευμένα σε 3,2 εκατομμύρια πολίτες, με όριο τα 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά νοικοκυριό και συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ ήταν τελικά οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση... της ακρίβειας, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στην παροχή τους σε βάθος τριμήνου. Προαναγγελία «γρίφος» ανακοινώσεων για αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μέσα από ένα τηλεοπτικό μήνυμα με αναφορές στην κρίση στην Ουκρανία και στην ρωσική εισβολή, στην στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας με τα συνολικά μέτρα των 43 δισ. ευρώ, στην ανάγκη η Κομισιόν να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου, την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την προηγούμενη δεκαετή οικονομική κρίση, έως και για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, καθώς και σε επικείμενες ανακοινώσεις για αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιτέλους τα μέτρα στήριξης «των πιο ευάλωτων» τα οποία έχει προαναγγείλει εδώ και εβδομάδες.

Τελικά, τα μέτρα θα αφορούν 3,2 εκατ. «ευάλωτους» πολίτες, με τον πήχη να μπαίνει στα 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά νοικοκυριό, και το συνολικό κόστος για την κυβέρνηση να φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, και συνδυάζονται με την στήριξη που έχει δοθεί για τους λογαριασμούς ρεύματος, με τα 2,6 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση κινείται κάτω από τις προσδοκίες και τις ανάγκες της κοινωνίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε στο τηλεοπτικό του μήνυμα να προκαταβάλει την κριτική, σημειώνοντας πως «ακούω, βέβαια, από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για “ψίχουλα” και “κοινωνική αναλγησία”. Αλλά σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα». Μάλιστα, στο σημείο αυτό έφτασε να επικαλεστεί την δεκαετή οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων, προσθέτοντας πως «οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας».

Όπως ανέφερε, πρόκειται για «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας», τα οποία θα εξειδικεύσουν το πρωί της Πέμπτης από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Οικονόμου. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές διαρροές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, η επιδότηση αναμένεται να φτάνει τα 15 με 20 λεπτά το λίτρο για την βενζίνη, καθώς και σε αντίστοιχο ύψος για το πετρέλαιο κίνησης.

«Καθώς, λοιπόν, οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες, δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να ξανακυλήσουμε πίσω. Η υπόσχεσή μου να βρίσκομαι πάντα δίπλα στον πολίτη ισχύει όσο ποτέ, χωρίς να κρύβω τα εμπόδια. Δίνοντας, όμως, και κατευθύνσεις για να τα ξεπεράσουμε, όπως το κάναμε πολλές φορές. Από το μεταναστευτικό και τις εθνικές προκλήσεις, μέχρι τη μάχη της υγείας και την οικονομική ανάταξη» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Αξιοσημείωτη είναι πάντως η αναφορά του πρωθυπουργού τόσο στα εθνικά ζητήματα και στην επικοινωνία του με τα κόμματα για την συνάντησή του με την Τουρκία, όσο και ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν «σύντομα» για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Την ίδια στιγμή, η χώρα πρωταγωνιστεί ώστε να ξεπεραστούν παλαιά δόγματα και να χτιστεί η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης. Στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της Ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και της Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας αλλά κι απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή, όπως διαπίστωσα συνομιλώντας και με τους αρχηγούς των κομμάτων» ανέφερε με το βλέμμα στην πρόσφατη συνάντηση με Ερντογάν, ενώ και ακολούθως η αναφορά του είχε ενδιαφέρον.

«Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις» ανέφερε, προκαλώντας ερωτήματα για το τι ακριβώς σημαίνει η τελευταία του αναφορά...

documentonews.gr
Σχόλια