Κοσμικές ακτίνες θα αναζητήσουν τον τάφο του Φαραώ Χέοπα

Βρέθηκε τρόπος να ακτινογραφούνται οι πυραμίδες με τη χρήση κοσμικών ακτινών. Μια νέα μελέτη για να αποκαλυφθούν τα μυστικά της θα πραγματοποιηθεί στ


Βρέθηκε τρόπος να ακτινογραφούνται οι πυραμίδες με τη χρήση κοσμικών ακτινών.

Μια νέα μελέτη για να αποκαλυφθούν τα μυστικά της θα πραγματοποιηθεί στη μεγαλύτερη και πιο διάσημη πυραμίδα της Αιγύπτου, την πυραμίδα του Χέοπα που αποτελεί το παλαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Η πυραμίδα που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 4,5 χιλιάδες έτη έχει ύψος 146,60 μέτρα και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μέτρα. Έχει όγκο 2.521.000 κυβικά μέτρα, καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετρ. μέτρων και το υπολογιζόμενο βάρος της φθάνει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Για την αποπεράτωσή της χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς από 100.000 εργάτες-δούλους, πολλοί από τους οποίους πέθαναν κατά τη διάρκεια κατασκευής της.

Πλήθος μελετών έχουν πραγματοποιηθεί στην πυραμίδα με στόχο να αποκαλυφθούν τα μυστικά της κατασκευής της αλλά και πιθανά μυστικά που κρύβονται στο εσωτερικό της και δεν τα έχουμε ακόμη ανακαλύψει. Σε μελέτες που έγιναν το χρονικό διάστημα 2015-2017 αποκαλύφθηκε η ύπαρξη δύο άγνωστων κοιλοτήτων μέσα στην πυραμίδα πάνω από την Μεγάλη Γαλαρία η οποία είναι προσβάσιμη και ανοιχτή σε επισκέψεις.

Η ανακάλυψη έγινε με χρήση μιας νέας τεχνικής που αξιοποιεί τις κοσμικές ακτίνες για να ακτινογραφεί ένα χώρο. Πιο συγκεκριμένα η τεχνική αυτή πραγματοποιεί τομογραφίες μιονίων, των σωματιδίων από τα οποία αποτελούνται οι κοσμικές ακτίνες. Ομάδα αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα έρευνα στην πυραμίδα χρησιμοποιώντας νέο πιο προηγμένο εξοπλισμό με στόχο να διαπιστώσουν τι ακριβώς είναι αυτές οι κοιλότητες και αν κάποια από αυτές αποτελεί το σημείο ταφής του Φαραώ Χέοπα που παρά τις επίμονες έρευνες δεν έχει εντοπιστεί ούτε εντός της πυραμίδας ούτε κάπου. Κάποιοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η πυραμίδα δεν κατασκευάστηκε ως ταφικό μνημείο και άρα η μούμια του Χέοπα βρίσκεται σε άλλο σημείο.

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα 100 φορές μεγαλύτερης ευαισθησίας από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη έρευνα στην πυραμίδα του Χέοπα με χρήση κοσμικών ακτινών» αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων Arxiv. H ερευνητική ομάδα έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αλλά χρειάζεται ακόμη να συγκεντρώσει κάποια κεφάλαια για να ξεκινήσει την εγκατάσταση του πολύπλοκου συστήματος γύρω από την πυραμίδα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι τομογραφίες της πυραμίδας θα διαρκέσουν περίπου δύο έτη.


naftemporiki.gr

Σχόλια