Η Κίνα και οι Νήσοι Σολομώντος συντάσσουν μυστικό σύμφωνο ασφαλείας, προκαλώντας συναγερμό στον Ειρηνικό.
Ένα έγγραφο που διέρρευσε αποκάλυψε ότι η Κίνα και οι Νήσοι Σολομώντα βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας ασφαλείας που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε κινεζικά στρατεύματα και πολεμικά πλοία του πολεμικού ναυτικού σε ένα νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η συμφωνία, που παρέμενε μυστική μέχρι τώρα, κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο το βράδυ της Πέμπτης από αντιπάλους της συμφωνίας και επαληθεύτηκε ως νόμιμη από την αυστραλιανή κυβέρνηση.
Αν και χαρακτηρίζεται ως προσχέδιο και επικαλείται την ανάγκη για "κοινωνική τάξη" ως δικαιολογία για την αποστολή κινεζικών δυνάμεων, έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον Ειρηνικό, όπου οι ανησυχίες για τις προθέσεις της Κίνας αυξάνονται εδώ και χρόνια.
"Αυτό είναι βαθιά προβληματικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί πραγματική αιτία ανησυχίας για τους συμμάχους και τους εταίρους μας", δήλωσε την Παρασκευή ο Τσαρλς Έντελ, ο εναρκτήριος πρόεδρος Αυστραλίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
"Η δημιουργία μιας βάσης στις Νήσους Σολομώντα από έναν στρατηγικό αντίπαλο θα υποβαθμίσει σημαντικά την ασφάλεια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, θα αυξήσει τις πιθανότητες τοπικής διαφθοράς και θα αυξήσει τις πιθανότητες εκμετάλλευσης των πόρων".
Δεν είναι σαφές ποια πλευρά ξεκίνησε τη συμφωνία, αλλά αν υπογραφεί, η συμφωνία θα δώσει στον πρωθυπουργό των Νήσων Σολομώντος, Manasseh Sogavare, τη δυνατότητα να καλέσει την Κίνα για την προστασία της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα θα παραχωρήσει στην Κίνα μια βάση επιχειρήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τη ναυτιλιακή κίνηση στον Νότιο Ειρηνικό.
Πριν από πέντε μήνες, διαδηλωτές δυσαρεστημένοι από τη μυστικοπαθή επιρροή του Πεκίνου επιτέθηκαν στην κατοικία του πρωθυπουργού, έκαψαν επιχειρήσεις στην Τσάιναταουν της πρωτεύουσας και άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς. Τώρα, το χειρότερο σενάριο που οραματίζονται ορισμένοι κάτοικοι των Νήσων Σολομώντος θα ήταν μια κατάρρευση της δημοκρατίας πριν ή κατά τη διάρκεια των εκλογών του επόμενου έτους, με περισσότερες αναταραχές και την απειλή της Κίνας να επέμβει για να διατηρήσει το status quo.
Το έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει ότι "οι Νήσοι Σολομώντα μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες τους, να ζητήσουν από την Κίνα να στείλει αστυνομικούς, ένοπλους αστυνομικούς, στρατιωτικό προσωπικό και άλλες δυνάμεις επιβολής του νόμου και ένοπλες δυνάμεις στις Νήσους Σολομώντα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων".
Επιτρέπει στην Κίνα να παράσχει "βοήθεια σε άλλα καθήκοντα" και απαιτεί μυστικότητα, σημειώνοντας: "Κανένα από τα δύο μέρη δεν θα αποκαλύψει τις πληροφορίες συνεργασίας σε τρίτο μέρος".
Ο Μάθιου Γουέιλ, επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο των Νήσων Σολομώντος, δήλωσε ότι φοβάται ότι η "πολύ γενική, γενική, αόριστη" συμφωνία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε.
"Η ουσία είναι ότι όλα αυτά αφορούν την πολιτική επιβίωση του πρωθυπουργού", δήλωσε. "Δεν έχει καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια των Νήσων Σολομώντος".
Για το Πεκίνο, η συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει τη δική της πιθανή ανταμοιβή. "Η Κίνα μπορεί, σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και με τη συγκατάθεση των Νήσων Σολομώντος, να πραγματοποιεί επισκέψεις πλοίων στις Νήσους Σολομώντος, να πραγματοποιεί υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό στις Νήσους Σολομώντος και να έχει ενδιάμεσο σταθμό και μετάβαση στις Νήσους Σολομώντος", αναφέρει το σχέδιο.
Λέει επίσης ότι οι Νήσοι Σολομώνες θα παρέχουν "όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις".
Η κινεζική πρεσβεία στις Νήσους Σολομώντος δεν απάντησε αμέσως σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε σχόλια.
Η Αυστραλία, η οποία παραδοσιακά είναι ο κύριος εταίρος των νησιών σε θέματα ασφάλειας -έστειλε επίσης αστυνομικούς για την καταστολή των ταραχών τον Νοέμβριο κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης- απάντησε γρήγορα στο έγγραφο που διέρρευσε.
"Θα ανησυχούσαμε για οποιεσδήποτε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την ασφάλεια της περιοχής μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας. "Τα μέλη της οικογένειας του Ειρηνικού είναι σε καλύτερη θέση για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις που επηρεάζουν την περιφερειακή ασφάλεια του Ειρηνικού".
Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, η Αυστραλία έχει χάσει την επιρροή της στα Σόλομονς εδώ και χρόνια. Η μεγαλύτερη χώρα έχει ιστορικό συγκαταβατικής αντιμετώπισης της περιοχής, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες της για την κλιματική αλλαγή και περιγράφοντάς την συχνά ως τη δική της "πίσω αυλή".
Ο κ. Sogavare δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να φέρει την Κίνα πιο κοντά. Το 2019, αμέσως μετά την εκλογή του, ανακοίνωσε ότι το νησί θα τερματίσει την 36ετή διπλωματική του σχέση με την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα διεκδικεί ως δικό της, προκειμένου να δημιουργήσει επίσημες σχέσεις με το Πεκίνο. Υποστήριξε ότι το Πεκίνο θα παρείχε τις υποδομές και τη στήριξη που χρειαζόταν η χώρα.
Η κυβέρνηση Σογκαβάρε υπέγραψε γρήγορα συμφωνίες που έδιναν σε κινεζικές εταιρείες το δικαίωμα να κατασκευάσουν δρόμους και γέφυρες και να επαναλειτουργήσουν ένα από τα ορυχεία χρυσού της χώρας. Μια κινεζική εταιρεία προσπάθησε ακόμη και να μισθώσει ολόκληρο το νησί Tulagi.
Η συμφωνία αυτή κρίθηκε τελικά παράνομη, αφού οι επικριτές ξεσηκώθηκαν οργισμένοι. Οι κάτοικοι του Tulagi και της Malaita, μιας νησιωτικής επαρχίας όπου οι τοπικοί ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην Κίνα, δήλωσαν ότι οι δωροδοκίες καταβάλλονται συνεχώς από αντιπροσώπους του Πεκίνου με σακούλες γεμάτες μετρητά και υποσχέσεις για μίζες για ανώτερους ηγέτες, οι οποίες συχνά γίνονται κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Κίνα με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Οι βίαιες διαμαρτυρίες του Νοεμβρίου στις Νήσους Σολομώντος αντανακλούσαν αυτές τις απογοητεύσεις. Ξέσπασαν στο νησί Γκουανταλκανάλ, στην πρωτεύουσα Χονιάρα, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα έδωσαν σκληρή μάχη εναντίον των Ιαπώνων από το 1942. Οι συγκρούσεις πυροδοτήθηκαν από την οργή για τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς που τροφοδοτείται από την Κίνα και την αντιληπτή άνιση κατανομή των πόρων, η οποία έχει αφήσει τη Μαλαΐτα λιγότερο ανεπτυγμένη, παρότι έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαΐτα, Ντάνιελ Σουιντάνι - ο οποίος έχει απαγορεύσει την εγκατάσταση κινεζικών εταιρειών στη Μαλαΐτα, ενώ δέχεται αμερικανική βοήθεια - δήλωσε ότι η οργή προέρχεται από "την ηγεσία της εθνικής κυβέρνησης".
"Προκαλούν τον λαό να κάνει κάτι που δεν είναι καλό", δήλωσε τον Νοέμβριο.
Ο κ. Γουέιλ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έχει ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί με τη Μαλαΐτα, με μικρή επιτυχία.
"Ο πολιτικός διάλογος για αυτά τα πράγματα είναι ανύπαρκτος", είπε, προσθέτοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία με την Κίνα θα καταστήσει τη σχέση πιο ασταθή.
Η Άννα Πάουλς, ανώτερη λέκτορας στο Κέντρο Μελετών Άμυνας και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι η πρόσφατη αναταραχή και η συνεχιζόμενη ανασφάλεια υποδεικνύουν υψηλά επίπεδα πίεσης για την κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία, την οικονομία και τις "μακροχρόνιες ανησυχίες για την άλωση του κράτους και των πολιτικών ελίτ από ξένα συμφέροντα".
"Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις εδώ αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο στρατηγικός ανταγωνισμός διαταράσσει την τοπική αυτοδιοίκηση", δήλωσε ο Δρ Πάουλς.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αρχίσει να ανησυχούν όλο και περισσότερο. Σε συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια, έχουν συχνά αναφέρει τα Σόλομονς ως ένα σοβαρό παράδειγμα της προσέγγισης της Κίνας σε όλο τον Ειρηνικό, η οποία περιλαμβάνει την καλλιέργεια των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για να ανοίξουν την πόρτα για τις κινεζικές επιχειρήσεις, τη μετανάστευση και την πρόσβαση σε στρατηγικούς πόρους και τοποθεσίες - πιθανότατα, πιστεύουν οι Αμερικανοί, για πολιτικές και στρατιωτικές χρήσεις, στη θάλασσα και για δορυφορικές επικοινωνίες.
Πολλά νησιά του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων του Κιριμπάτι και των Φίτζι, έχουν δει μια απότομη αύξηση των Κινέζων διπλωματών, των κατασκευαστικών συμφωνιών και της κινεζικής μετανάστευσης τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι διαφωνίες και οι εντάσεις έχουν αυξηθεί σχετικά με τον ρόλο του Πεκίνου σε μια περιοχή που συχνά είτε αγνοείται είτε θεωρείται λίγο περισσότερο από κουκκίδες στον χάρτη για να παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις.
Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στα νησιά Φίτζι που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ανταγωνισμό με την Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξουν σύντομα πρεσβεία στα νησιά Σολομώντα, αφού έκλεισαν μία τη δεκαετία του 1990. Η λειτουργία της απέχει ακόμη πολλούς μήνες και την Παρασκευή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αρχικά σε αιτήματα για σχόλια.
"Σίγουρα μπορούν να κάνουν περισσότερα και γρηγορότερα", δήλωσε ο κ. Γουέιλ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Σολομώνων. "Απλά φαίνεται να σέρνουν τα πόδια τους".
Corfiatiko.blogspot.com