B-21 Raider ΗΠΑ… vs. Ρωσία PAK-DA, διότι ήξεραν γιατί κάνουν επένδυση στα στρατηγικά βομβαρδιστικά

ΗΠΑ–Ρωσία και ο ανταγωνισμός στα στρατηγικά βομβαρδιστικά. Πριν από 40 χρόνια, στη δεκαετία του ‘80, το τέλος των στρατηγικών βομβαρδιστικών είχε ήδη


ΗΠΑ–Ρωσία και ο ανταγωνισμός στα στρατηγικά βομβαρδιστικά. Πριν από 40 χρόνια, στη δεκαετία του ‘80, το τέλος των στρατηγικών βομβαρδιστικών είχε ήδη προεξοφληθεί από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές. Ακόμα και από πολλούς αξιωματούχους των τότε κυβερνήσεων των ΗΠΑ, με βάση δηλώσεις τους. Τόσο η Αεροπορία της ΕΣΣΔ, όσο και η USAF, είχαν προσανατολιστεί στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους για τη διασφάλιση πυρηνικών πληγμάτων στο έδαφος του αντιπάλου, ενώ η αναγγελία του διαστημικού προγράμματος αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ από την προεδρία Ρέιγκαν, εκείνη την εποχή έβαζε τον Ψυχρό Πόλεμο σε μία εντελώς άλλη διάσταση.

Του Στεργιου Δ. Θεοφανίδη

Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά βέβαια, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Το αμερικανικό διαστημικό αντιβαλλιστικό πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε, ενώ τα στρατηγικά βομβαρδιστικά απέκτησαν καινούριο ρόλο ως πλατφόρμες εξαπόλυσης πυραύλων οριζόντιας πλεύσης. Κάπως έτσι παρέμειναν σε υπηρεσία όλα αυτά τα χρόνια το οκτακινητήριο B-52 Stratofortress και το επίσης θηριώδες Tu-95 Bear. Που μπορεί να είναι τετρακινητήριο αλλά “φοράει” τον μεγαλύτερο στροβιλοελικοφόρο (turboprop) κινητήρα που κατασκευάστηκε μαζικά στην ιστορία της Αεροπορίας (ΝΚ-12)!

Στη δεκαετία του 2010, οι Ρώσοι ξεκίνησαν τη σταδιακή αναβάθμιση όσων στρατηγικών βομβαρδιστικών της σοβιετικής περιόδου μπορούσαν να επαναφέρουν σε πλόιμη κατάσταση, ενώ οι Αμερικανοί δεν σταμάτησαν ποτέ να εκσυγχρονίζουν, σε μικρή ή μεγαλύτερη έκταση το στόλο των στρατηγικών τους βομβαρδιστικών. Παράλληλα ενέταξαν σε υπηρεσία το χαρακτηριστικών stealth B-2 Spirit, αποκτώντας έναντι βαρύτατου οικονομικού τιμήματος σημαντική εμπειρία στην αξιοποίηση της σχετικής τεχνολογίας και κατορθώνοντας σταδιακά τη δραστική μείωση του κόστους υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών.

Αυτό στην ουσία αντιπροσωπεύει το νέο αμερικάνικο στρατηγικό βομβαρδιστικό B-21 Raider που όπως θα δούμε βρίσκεται πολύ κοντά στην ένταξή του σε υπηρεσία. Τουλάχιστον με βάση το σημερινό σχεδιασμό της USAF, θα κατασκευαστεί σε 100 μονάδες και θα έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος συντήρησης και υποστήριξης συγκρινόμενο με το B-2 Spirit. Στη λύση της ιπτάμενης πτέρυγας από την άλλη πλευρά, στο χώρο των στρατηγικών βομβαρδιστικών πάντα, έχουν στραφεί και οι Κινέζοι με το Η-20.

Το Μέλλον Με Πλαστικά Greenpeace

Το ίδιο όμως ισχύει και για τους Ρώσους… Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, μία μόλις ημέρα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσική Αεροπορία πρόκειται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τριών πρωτοτύπων του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού PAK-DA. Τα τρία αυτά αεροσκάφη που θα διαφέρουν ως προς τη διαμόρφωση, θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση δοκιμών αξιολόγησης των επιδόσεων και των δυνατοτήτων τους.



Δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία της σχεδίασης και της ανάπτυξης του νέου ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού, έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια τουλάχιστον. Στο τέλος του 2017 η ρωσική κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με το Γραφείο Σχεδίασης Tupolev για το σκοπό αυτό. Προς το παρόν, το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι το ότι το πλήρωμα του νέου αεροπλάνου θα είναι τετραμελές και η πρώτη πτήση του αρχικού πρωτοτύπου, είναι προγραμματισμένη για το 2025.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές πάντα, οι δοκιμές θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2027, χρονιά κατά την οποία είναι πιθανό να αρχίσει και η παραγωγή του αεροσκάφους. Φυσικά ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, αν όχι αδύνατο με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, να υλοποιηθεί. Πρόκειται μάλλον για υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις αν κρίνει κανείς από το σε ποιο βάθος χρόνου εξελίχθηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης του Su-57 (PAK-FA).



Το PAK – DA που θα έχει τη μορφή ιπτάμενης πτέρυγας και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά stealth, θα έχει ακτίνα της τάξης των 12.000 χιλιομέτρων ή και μεγαλύτερη, ενώ η μεταφορική του ικανότητα σε οπλικό φορτίο θα ξεπερνά τους 30 τόνους. Το βομβαρδιστικό αναφέρθηκε ότι θα έχει και τη δυνατότητα αξιοποίησης πυραύλων αέρος – αέρος μεγάλης ακτίνας για σκοπούς αυτοπροστασίας!

Όπως έχει ήδη επισημανθεί στο DP στόχος της Ρωσικής Αεροπορίας μεγάλων αποστάσεων, είναι ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των διαθέσιμων στρατηγικών βομβαρδιστικών, αφού η αντικατάστασή τους σε βάθος χρόνου ακόμη και δέκα ή δεκαπέντε ετών από το PAK-DA, είναι με βάση τα σημερινά δεδομένα οικονομικά ανέφικτη. Το δεδομένο αυτό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είναι ακόμη πιο ισχυροποιημένο και πιθανότατα θα καθυστερήσει και την ανάπτυξη του PAK-DA.

Στον αντίποδα, η ανάπτυξη του αμερικανικού B-21A Raider, φαίνεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ως διαδικασία, στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον. Παράλληλα η Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), που κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό ακόμα και τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του νέου της στρατηγικού βομβαρδιστικού, γνωστοποίησε πρόσφατα ότι αυτή την περίοδο κατασκευάζονται έξι αεροσκάφη. Η πρώτη πτήση που ήταν προγραμματισμένη για το 2021, αναμένεται πλέον να πραγματοποιηθεί εντός του 2022, αν όλα εξελιχθούν βάσει χρονοδιαγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα » defence-point.gr/news
Σχόλια