Εγκρίθηκε στη Βρετανία η πρώτη θεραπεία αντισωμάτων της AstraZeneca...
Το «πράσινο φως» της ρυθμιστικής αρχή φαρμάκων της Βρετανίας πήρε η θεραπεία αντισωμάτων της AstraZeneca κατά της COVID-19 για την πρόληψη της νόσησης στους ενήλικες με ασθενή ανοσοαπόκριση.
Ικανοποιημένη από... την έγκριση του Evusheld εμφανίστηκε και η ανεξάρτητη επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Ιατροφαρμακευτικών Προϊόντων (MHRA).
Τα στοιχεία δείχνουν πως μια παγκόσμια εκτόξευση κρουσμάτων ανοίγει την πόρτα σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, σημείωσε λίγες μέρες νωρίτερα ο ΠΟΥ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Παρόλο που το 85% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, υπάρχουν κι εκείνοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή έχουν ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από κάποιο εμβόλιο, που σημαίνει ότι πρέπει να στραφούν σε άλλες μεθόδους καταπολέμησης του ιού.
Τα εμβόλια χρειάζονται ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αντισωμάτων και κυττάρων για την καταπολέμηση της μόλυνσης, όμως το Evusheld περιλαμβάνει κατασκευασμένα στο εργαστήριο αντισώματα σχεδιασμένα να παραμένουν στο σώμα για μήνες με σκοπό να αδρανοποιήσουν τον ιό στην περίπτωση της νόσησης.
Οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν ικανότητα της θεραπείας να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωματικής COVID-19 κατά 77%, με την προστασία να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη δόση, ανέφερε η MHRA. Συμπέρασμα των εργαστηριακών μελετών αποτελεί επίσης και ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι υψηλή κατά της θανατηφόρας νόσησης από Covid αν ληφθεί μέσα στην πρώτη βδομάδα από την πρώτη εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Παρόλα αυτά, Βρετανία δεν έχει υπογράψει ακόμα κάποια συμφωνία για τη μαζική χορήγηση του φαρμάκου της AstraZeneca. Το Evusheld αξιολογείται από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων και έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ.
Η MHRA ανέφερε πως η θεραπεία με τη μορφή ενδομυικής ένεση δεν πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει στο παρελθόν ή έχουν έρθει σε επαφή πρόσφατα με κάποιον φορέα του ιού. Προς το παρόν δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός στοιχείων που να δείχνει αν το φάρμακο της AstraZeneca είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά της Όμικρον, επισημαίνει η βρετανική ρυθμιστική αρχή, παρόλο που η εταιρεία είχε υποστηρίξει τον Δεκέμβριο, ότι η θεραπεία της διαθέτει αυτή την ικανότητα.
Εκτός από την AstraZeneca, θεραπείες αντισωμάτων κατά της Covid αναπτύσσουν και φαρμακοβιομηχανίες όπως η Eli Lilly, η Regeneron και η GSK.
Σχόλια