Πρόστιμο 647.00 ευρώ στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl
Το υψηλότερο διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, για αισχροκέρδεια, καταλογίστηκε στην Lidl. Το πρόστιμο
Το υψηλότερο διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, για αισχροκέρδεια, καταλογίστηκε στην Lidl. Το πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται σε 647.000 ευρώ, επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενήργησαν ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα της αλυσίδας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Lidl. Η αλυσίδα έχει το δικαίωμα να προσβάλει δικαστικά το διοικητικό πρόστιμο.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ για αισχροκέρδεια σε αλυσίδα σούπερ – μάρκετ
Μιλώντας χθες στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως πρόκειται για «το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ για αισχροκέρδεια σε αλυσίδα σούπερ – μάρκετ».
Ερωτηθείς σε ποια προϊόντα αισχροκερδούσε το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, απάντησε: Πιάσαμε σε μια σειρά προϊόντα τα οποία αφορούν κυρίως ήδη διατροφής να έχει ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου του 2021. Βάση του νόμου όλο το ποσό που εισέπραξε επιπλέον η αλυσίδα επί το διπλάσιο μπαίνει ως πρόστιμο.
Δεν δίνουμε στη δημοσιότητα το όνομα της επιχείρησης γιατί έχει δικαίωμα η αλυσίδα να προσβάλει δικαστικά ένα διοικητικό πρόστιμο. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω κάνει μια βλάβη σε μια εταιρεία πολύ μεγάλη αν και εφόσον στο τέλος το δικαστήριο τη δικαιώσει. Η Ελλάδα παραμένει μια δυτικού τύπου δημοκρατία και όλες οι αποφάσεις της διοικήσεως υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.
Βέβαια δεν σας κρύβω ότι τριβελίζει στο κεφάλι μου ότι αν δω ότι κάποιοι υποτροπιάζουν να πάμε στη Βουλή και να ζητήσουμε την έγκριση των άλλων κομμάτων να έχουμε το δικαίωμα να ανακοινώνουμε τα ονόματα. Δεν θέλω να καταστρέψω καμία αλυσίδα ούτε να κάνω ζημιά σε κανέναν, θέλω όμως να είναι σαφές προς τον κόσμο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εγώ προσωπικά είμαστε από πάνω και σύμμαχοί τους, για να μην τους κλέψει κανένας τώρα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε πως «τα πρόστιμα αυτά όλα εισπράττονται γιατί μετά πας στο δικαστήριο και το αμφισβητείς αφού το έχεις πληρώσει. Το μήνυμα που θέλω να στείλω και είναι απολύτως σαφές είναι ότι τη διάταξη για την αισχροκέρδεια δεν την ψηφίσαμε για λόγους επικοινωνιακούς, για να λέμε ότι έχουμε διάταξη, την ψηφίσαμε για να κάνουμε ελέγχους.
Κάνουμε ελέγχους, βάζουμε πρόστιμα όπως το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) που νομίζω είναι δηλωτικό των προθέσεών μας και τις επόμενες μέρες θα μπουν και πολλά σε πρατήρια όπου κάνουμε ελέγχους».
48 πρόστιμα για αισχροκέρδεια τους τελευταίους 3 μήνες
Ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε πως τους τελευταίους τρεις μήνες μόνο για αισχροκέρδεια έχουν επιβληθεί συνολικά 48 πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων, υπεραγορές τροφίμων, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου οπωρολαχανικών και νωπών-κατεψυγμένων κρεάτων καθώς και για τα covid test και το συνολικό ποσό των τελευταίων τριών μηνών ανέρχεται σε 1.376.992 ευρώ.
«Το λέω γιατί υπάρχουν διάφοροι κυρίως από την αντιπολίτευση οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν κάνουμε ελέγχους στην αγορά», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Ναι μεν υπάρχει μια διεθνής κρίση που ανεβάζει τις τιμές, όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό, σε αυτό το κύμα και σε αυτή την κρίση δεν πρέπει κάποιοι να το θεωρήσουν ως μια ευκαιρία για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.
Τώρα είναι η ώρα όλοι μας καλόπιστα, συντεταγμένα και ήρεμα να καταλάβουμε ότι ο κόσμος υποφέρει και άρα πρέπει να σεβαστούμε τα προβλήματα τα οποία έχει ο κόσμος», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Σχόλια