Δραματικές απώλειες 14%...
Οι δραματικές απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έφτασαν το 14% τον Ιανουάριο του 2022 (όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 6,2%, ενώ... ενδέχεται να σπάσει και το φράγμα του 11% το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους), εκτοξεύοντας έτσι και το ποσοστό των εργαζομένων που ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης (δηλ. φτώχειας) που φτάνει πλέον το 46%.
Αφορά έναν στους δύο αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό και το ποσοστό αυτό είναι πλέον το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Με αυτά τα εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αποστέλλοντας την πρότασή του σε κυβέρνηση και εργοδότες ζητεί αύξηση του κατώτατου μισθού (809 ευρώ) σε δύο φάσεις: Να πάει άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και από τον νέο χρόνο να καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης.
Τεκμηριώνοντας το αίτημα άμεσης ενίσχυσης των μισθών, το ΙΝΕ παραθέτει τα δεδομένα που βυθίζουν στη φτωχοποίηση τη συντριπτική πλειοψηφία των χαμηλόμισθων εργαζόμενων:
Τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021, όταν η αντίστοιχη ετήσια απώλεια τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,1%.
Η αγοραστική δύναμη του εργαζομένου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα βυθίζεται ταχύτατα και με τα δεδομένα του Ιανουαρίου είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε.
Και αυτό καθώς σε κράτη - μέλη της Ε.Ε. στα οποία εφαρμόστηκαν Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής με σημαντικές παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό (Πορτογαλία, Ιρλανδία) το χάσμα στην αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού σε σχέση με την Ελλάδα μεγάλωσε. Το 2021 η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα ήταν 1% χαμηλότερη από της Πορτογαλίας και 43% από της Ιρλανδίας. Τον Ιανουάριο του 2022 η διαφορά ανήλθε σε 5% και 45% αντίστοιχα.
Τα Βαλκάνια συγκλίνουν, εμείς αποκλίνουμε
Η αύξηση 2% που δόθηκε από την 1.1.2022 ήταν η χαμηλότερη στην Ε.Ε., ενώ την περίοδο 2020-2021 στην Ελλάδα δεν έγινε καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία δρομολογείται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%, που θα ξεπεράσει το 60% του διάμεσου μισθού.
Ακόμα χειρότερα, παρατηρείται μια τάση απόκλισης όσον αφορά τις εξελίξεις στον κατώτατο μισθό μεταξύ της Ελλάδας και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ τα βαλκανικά κράτη - μέλη και της ανατολικής Ευρώπης συγκλίνουν με ταχύτερο ρυθμό προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. (ETUI, 2021).
Μισθός φτώχειας
Σύμφωνα με το ΙΝΕ, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στα οποία ισχύει ο ενιαίος κατώτατος μισθός, καθώς "ο κατώτατος μισθός είναι επί της ουσίας μισθός σχετικής φτώχειας και όχι μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης”.
Το ποσοστό των μισθωτών στην Ελλάδα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης είναι 46%, το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, η διαφορά με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη δεύτερη στην κατάταξη Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από την Ελλάδα, ενώ στην Πορτογαλία τριανταπέντε ποσοστιαίες μονάδες...
Ανδρέας Πετρόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Σχόλια