Γερμανία: Άρον-άρον ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για τέρμιναλ LNG
Νέα αλλαγή σχεδίων για την γερμανική Uniper, καθώς σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt έχει δεχτεί επίσημο αίτημα από την γερμανική κυβέρνηση να βάλει και πάλι… μπρος τα σχέδια της για τη δημιουργία ενός τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο Βιλχελμσχάβεν.
Στη σημερινή ομιλία του στη γερμανική Βουλή, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Θα πράξουμε πολύ περισσότερα για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας» υποστήριξε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag για την Ουκρανική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σολτς ανακοίνωσε πως θα δρομολογηθεί η δημιουργία όχι ενός, αλλά δύο τερματικών σταθμών LNG, στα λιμάνια Μπρουνσπούτελ και Βιλχελμσχάβεν.
Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση προτείνει η Ελλάδα
Τώρα… παρακαλάνε την Uniper
Σημειωτέον πως γερμανική ενεργειακή Uniper, με έδρα το Ντίσελντορφ, είχε στα σκαριά την δημιουργία τερματικού σταθμού στο Βιλχελμσχάβεν. Όμως, η έρευνα που έκανε, έδειξε πως δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για LNG από την γερμανική αγορά, που προφανώς παρέμενε… κολλημένη στο ρωσικό φυσικό αέριο. Έτσι, στις αρχές της περσινής χρονιάς άλλαξε ρότα και αποφάσισε αντ’ αυτού να δημιουργήσει στην ίδια τοποθεσία ένα σταθμό υδρογόνου και «πράσινης» αμμωνίας στο πλαίσιο και της στροφής της σε πρασινότερες ενεργειακές επιλογές.
Με το τοπίο, ωστόσο, να αλλάζει πλέον ριζικά το project της γερμανικής ενεργειακής θα πρέπει και πάλι να αλλάξει, πίσω στο αρχικό σχέδιο. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με την εταιρεία, ώστε να ξαναβγάλει από το συρτάρι το project για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG.
«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας έδειξαν πως μια υπεύθυνη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική είναι καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για την οικονομία μας αλλά και για το περιβάλλον, όπως επίσης για την ασφάλεια μας» σχολίασε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών επί Μέρκελ είχε στηρίξει -χωρίς να εισακουστεί- την δημιουργία τερματικού σταθμού LNG.
Αν και –όπως παραδέχτηκε- για την ώρα, η Γερμανία θα πρέπει να στραφεί στις διεθνείς αγορές για να αυξήσει τα αποθέματα της σε φυσικό αέριο, σε συνεργασία με την Ε.Ε.
Στο τραπέζι και της Ε.Ε.
Το τελευταίο, εξάλλου, θα βρεθεί και στο τραπέζι της αυριανής, έκτακτης, συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς και των καταναλωτών από τους έντονους κλυδωνισμούς στην ενεργειακή αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, η Γερμανία έχει αποθηκεύσει υπογείως 24 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, με τις υπόγειες αποθήκες της να βρίσκονται στο 30% της χωρητικότητας τους. Η εγχώρια χρήση το 2021 κινήθηκε στα 100 bcm.