Credit Suisse: Διαρροή 18.000 λογαριασμών αποκαλύπτει εγκληματίες και πολιτικούς
Στη δημοσιοποίηση μιας τεράστιας διαρροής δεδομένων από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, προχώρησαν συντονισμένα σήμερα μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ κα
Στη δημοσιοποίηση μιας τεράστιας διαρροής δεδομένων από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, προχώρησαν συντονισμένα σήμερα μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP)
Μετά από μαζική διαρροή που έγινε προς γερμανική εφημερίδα και κάνει το γύρο του κόσμου, αποκαλύφθηκε ότι η ελβετική τράπεζα Credit Suisse «φιλοξενούσε» αμύθητες περιουσίες πελατών που προέρχονταν από διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Συνολικά, η διαρροή έχει να κάνει με 18.000 λογαριασμούς που συνδέονται με περίπου 30.000 πελάτες, ενώ το συνολικό ποσό που «χρεώνονται» ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ!
Μεταξύ των «εκλεκτών» πελατών μπορεί να συναντήσει κανείς τον πρώην επικεφαλής του χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας, διεφθαρμένους πολιτικούς αλλά ακόμα και το Βατικανό.
Η διαρροή έγινε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ενώ πρόσβαση στα δεδομένα απέκτησε μία διεθνής κοινοπραξία μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα έφτασε στο συμπέρασμα ότι η προστασία της ιδιωτικότητας των πελατών δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φύλλο συκής που καλύπτει το ρόλο των ελβετικών τραπεζών στην συνεργασία με φοροφυγάδες.
Τι απαντά η τράπεζα
Από την πλευρά της η τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, απέρριψε «τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες πρακτικές μας» και έκανε λόγο για «επιλεκτικές πληροφορίες που οδηγούν σε λαθεμένες ερμηνείες».
Ανέφερε, ακόμη, ότι οι ισχυρισμοί αφορούν σε μεγάλο βαθμό ζητήματα από το παρελθόν και σε κάποιες περιπτώσεις χρονολογούνται σε μια περίοδο κατά την οποία «οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν πολύ διαφορετικοί από τώρα».
Αν και κάποιοι από τους λογαριασμούς για τους οποίους διέρρευσαν στοιχεία είχαν ανοίξει ακόμη και τη δεκαετία του ‘40, πάνω από τα δύο τρίτα άνοιξαν από το 2000. Πολλοί από αυτούς ήταν ακόμη ενεργοί την τελευταία δεκαετία και ένα μέρος τους παραμένουν ανοιχτοί σήμερα, επισημαίνει ο Guardian.
in.gr
Σχόλια