Βουλγαρία: «Αθήνα και Βελιγράδι εμπόδισαν τη διασύνδεση Σόφιας- Σκοπίων»

«Οι Βούλγαροι δημιουργούν ένα ευρωκεντρικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία» Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Σόφια κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων τ


«Οι Βούλγαροι δημιουργούν ένα ευρωκεντρικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία»

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Σόφια κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά τη διμερή συνάντηση, ανακοινώθηκαν φιλόδοξες προθέσεις για επιτάχυνση της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών και της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι πολιτικοί δήλωσαν σθεναρά την πρόθεσή τους να θέσουν σε κίνηση όλους τους μηχανισμούς στις διακρατικές σχέσεις, που μέχρι στιγμής απέτρεψαν την άρση του βουλγαρικού βέτο και τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις σχέσεις των δύο πλευρών σχολίασε στην βουλγαρική εφημερίδα Trud, ο επικεφαλής του βουλγαρικού ‘Ιδρύματος Μακεδονίας’, Βίκτορ Στογιάνοφ.

Ερώτηση:

«Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια;»

Απάντηση: «Βλέπουμε θετικά μηνύματα για την επιθυμία των Σκοπίων να δεσμευτούν περισσότερο οικονομικά στη Βουλγαρία. Τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί είναι κάτι θετικό. Αλλά, φυσικά, ανάβει ένα κόκκινο φανάρι που μας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν υπογραφεί πολλά μνημόνια, τόσο για τον Διάδρομο 8 όσο και για διάφορα οικονομικά έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτές οι οικονομικές συμφωνίες που έγιναν από τις δύο κυβερνήσεις θα υλοποιηθούν.



Παρατήρησα επίσης ότι τα κύρια ζητήματα στις σχέσεις μας, τα οποία σχετίζονται με το βέτο που επιβάλαμε, έχουν παρακαμφθεί.

Δηλαδή, η αλλαγή της ιστορικής αφήγησης στα Σκόπια, ώστε να γίνει αντιληπτή η αλήθεια για το πώς προέκυψε ο σλαβομακεδονικός λαός. Δεν έγινε κανένα σχόλιο για ρητορική μίσους, αλλαγές στα σχολικά βιβλία, αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών.

«Αυτή δεν είναι δουλειά της ιστορικής επιτροπής;»


Απάντηση: Μπορεί να σχολιαστεί και από τις δύο κυβερνήσεις στο ανώτατο επίπεδο και νομίζω ότι αυτό μπορεί να λύσει το ζήτημα. Η ιστορική επιτροπή φαίνεται να είναι μπλοκαρισμένη από την πλευρά των Σκοπίων, δεν λαμβάνει καμία απόφαση, μεταξύ άλλων κατά τη συζήτηση ορισμένων βασικών στιγμών της ιστορίας, οι ιστορικοί από τη Βόρεια Μακεδονία απλώς σιωπούν. Δεν θέλουν καν να μιλήσουν, δηλαδή υπάρχει σκόπιμο μπλοκάρισμα του έργου από Σλαβομακεδόνες ιστορικούς. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα, εάν δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις, να συζητήσουν τα βασικά ιστορικά ζητήματα, τότε ο πρωθυπουργός του κράτους, ο κ.Κοβάτσεφσκι, να πάρει θέση και όχι να δικαιολογήσει ότι δεν είναι ιστορικός.

«Σε ερώτηση της εφημερίδας «Trud» στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός μας είπε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση της Βουλγαρικής Ιστορικής Επιτροπής. Ωστόσο, δεν ακούσαμε, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από τις δύο κυβερνήσεις, εάν συζητήθηκε η τύχη των βουλγαρικών στρατιωτικών τάφων στη Βόρεια Μακεδονία, που καταστράφηκαν ή παραμελήθηκαν ως επί το πλείστον».

Απάντηση: Ναι, αυτό είναι πέρασμα. Το Ίδρυμα Μακεδονίας έθεσε αυτό το θέμα, αν και την τελευταία στιγμή στείλαμε επιστολή στην επικεφαλής του βουλγαρικού υπουργικού συμβουλίου, κα Λένα Μπορισλάβοβα, για να επιστήσουμε την προσοχή του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ για αυτό το θέμα. Δεν είχε τεθεί, ούτε έχουμε ανταπόκριση. Ως οργανισμός εργαζόμαστε για την περιγραφή συνολικά 471 βουλγαρικών νεκροταφείων στη Βόρεια Μακεδονία, που σημαίνει ότι τραβάμε φωτογραφίες της τρέχουσας κατάστασής τους, τοποθετούμε μια γεωκουκκίδα με ακριβείς συντεταγμένες GPS, ώστε αφού τα περιγράψουμε να παρουσιάσουμε τη στρατιωτική τους ιστορία. στο Κεντρικό Στρατιωτικό ιστορικό αρχείο και να φτιάξουμε έναν διαδραστικό χάρτη και ιστοσελίδα όπου όλοι μπορούν να εξοικειωθούν με την τρέχουσα κατάσταση των 471 στρατιωτικών μας νεκροταφείων, καθώς και την ιστορία αυτών των νεκροταφείων.

Πότε προέκυψε, στα Βαλκάνια, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ή κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το θέμα είναι η διατήρηση της βουλγαρικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς στο έδαφος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό είναι ένα από τα τρία βασικά ζητήματα για τα οποία έχουμε ασκήσει βέτο και δυστυχώς αυτό το θέμα δεν σχολιάστηκε στην κοινή συνάντηση πριν από λίγες ημέρες στη Σόφια.



«Η σύνδεση μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας μέσω της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας»

«Η σιδηροδρομική σύνδεση του Κιουστεντίλ με τα Σκόπια είναι ένα έργο εκατό και πλέον ετών και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Δεν υλοποιείται ούτε το έργο για τον διάδρομο №8 Μπουργκάς - Δυρράχιο. Γιατί αυτό? Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα της πραγματοποίησής τους;»

Απάντηση: Τα οικονομικά έργα μεταξύ των δύο χωρών, εκτός του πλαισίου του βέτο και των βασικών μας αιτημάτων, δεν πρέπει να αλλάξουν. Είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να εμβαθύνουν, γι' αυτό χαιρετίζουμε την ανάπτυξή τους. Χρειάζονται τέσσερις ώρες για να φτάσετε στα Σκόπια, που απέχουν 220 χλμ. Μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας εάν αυτό είναι φυσιολογικό.

«Ποιος εμποδίζει να κατασκευαστεί αυτή η διαδρομή;»

- Για μένα όλα αυτά τα χρόνια η υλοποίηση του έργου για τον Διάδρομο 8 έχει σταματήσει κυρίως από το Βελιγράδι και την Αθήνα.

Πρόκειται για τοπικές γεωπολιτικές διαδικασίες που θα διαταραχθούν μερικώς ή πλήρως οικονομικά κατά την υλοποίηση του Διαδρόμου №8 και τη σύνδεση μεταξύ Δυρραχίου και Μπουργκάς. Η σύνδεση Βουλγαρίας και Αλβανίας μέσω της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αλλά και εμείς ως χώρα φταίμε για τη μη υλοποίηση του έργου.

Τουλάχιστον μέχρι το Ντεβέ Μπαΐρ, μέχρι τα σύνορα θα μπορούσαμε να έχουμε έναν αυτοκινητόδρομο, και δεν υπάρχει καν έργο. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει γίνει για αυτά τα 61 χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο Στρούμα μέσω Κιουστεντίλ μέχρι το συνοριακό σημείο ελέγχου κοντά στο Γκουέσεβο.

«Είστε ο εμπνευστής και βοηθήσατε στην ίδρυση κόμματος Βουλγάρων στα Σκόπια. Μέχρι πού έχουν φτάσει οι διαδικασίες συλλογής εγγράφων και πώς θα επηρέαζε αυτό το κόμμα τις σχέσεις των δύο χωρών μας; Θα βοηθήσει το κόμμα ή θα μπορούσε να είναι εμπόδιο;»

Απάντηση: Το όνομα του κόμματος αυτή τη στιγμή είναι Δημοκρατικό Κόμμα για το Ευρωπαϊκό Μέλλον. Αυτό το όνομα δεν περιλαμβάνει το όνομα Βούλγαροι, αλλά περιλαμβάνει τη λέξη «μέλλον», που πιστεύουμε ότι είναι η μόνη προοπτική αυτής της χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Το κόμμα δεν μπορεί να παρέμβει, θα βοηθήσει κιόλας, γιατί θα προσφέρει στη σλαβομακεδονική κοινωνία να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τις οποίες προφανώς τα υπάρχοντα κόμματα εκεί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν, λόγω κάποιων εξαρτήσεων, κατά τη γνώμη μου από το Βελιγράδι.

Έρχονται εξαιρετικά δύσκολες και σημαντικές αλλαγές προκειμένου αυτή η χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ.

Έτσι, αυτό το κόμμα όχι απλώς θα ενώσει και θα εδραιώσει μόνο τη βουλγαρική ψήφο, αλλά θα ενταχθεί, θα προσελκύσει την ψήφο όλων των ανθρώπων που θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί νωρίτερα στην ΕΕ.

Το κόμμα θα είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο, Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τονίζω αρκετά δύσκολες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος.

Θυμάμαι ότι η Γαλλία, μας άσκησε βέτο ακριβώς λόγω του αιτήματος για δικαστική μεταρρύθμιση. Το νέο κόμμα δεν θα είναι ένα εθνικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα για όλους τους Σλαβομακεδόνες.

trud.bg

The Hellenic Information Team
Σχόλια