Κρατάμε τις μάσκες μέχρι τις απόκριες...
Στον ρυθμό που υπαγορεύει η αργή αποκλιμάκωση της επιδημίας κορωνοϊού κινούνται οι εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πορεία προς την κανονικότητα. Μια κανονικότητα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το γιορτινό, διασκεδαστικό κλίμα του Τριωδίου που ήδη επικρατεί και που θα κορυφωθεί το... τριήμερο 5-7 Μαρτίου αλλά με προϋπόθεση την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της κατάργησης της μάσκας -της χειρουργικής και όχι της... αποκριάτικης- στους εξωτερικούς χώρους τέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, με τους επιστήμονες να συμφωνούν για την υποχρεωτική της χρήση στους πολίτες έως την ερχόμενη Τετάρτη οπότε και θα προχωρήσουν σε νέα αξιολόγηση.
Η αποσύνδεση του (υψηλού) αριθμού των κρουσμάτων από τις νέες εισαγωγές ασθενών, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς της νόσου covid-19, τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της επιδημίας, που καταγράφεται τις τελευταίες δυο τρεις εβδομάδες, επέτρεψε να ανοίξει και η συζήτηση για την άρση των περιορισμών που τέθηκαν στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου όταν σηκώθηκε το κύμα της μετάλλαξης Omicron. Οι ειδικοί παρατηρούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνουν την αποκλιμάκωση ικανοποιημένοι μεν, συγκρατημένοι δε. Η αρνητική τους εισήγηση για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, δίνει τον τόνο στον προσεκτικό «βηματισμό» που επιχειρεί η χώρα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συζητήθηκαν, επίσης, πρωτόκολλα που σχετίζονται με τον τουρισμό και πιο συγκεκριμένα θέματα μεγαλύτερης χωρητικότητας σε ΚΤΕΛ, πλοία και τρένα, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα στα ΚΑΠΗ να διοργανώνουν και πάλι εκδρομές αλλά με συμμετέχοντες μόνο εμβολιασμένους πολίτες.
Όμως, το βασικό θέμα στην ατζέντα της επιστημονικής επιτροπής ήταν το αίτημα της κυβέρνησης για κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό. Υπενθυμίζεται πως από τις 24 Δεκεμβρίου 2021 η χρήση της μάσκας έγινε υποχρεωτική παντού, και σε όλους τους υπαίθριους χώρους. Πριν «σαρώσει» η Omicron, η χρήση της μάσκας σε υπαίθριους χώρους δεν ήταν υποχρεωτική για όσους περπατούσαν μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες θεωρούν πρώιμη τη συζήτηση για τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Κι αυτό διότι αναμένουν για μεγαλύτερη ασφάλεια να υποχωρήσουν περαιτέρω οι σκληροί δείκτες της επιδημίας αλλά και απομακρυνθούμε από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα που ευνοούν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Επίσης, οι ειδικοί συμφώνησαν χθες ότι είναι σημαντικό να διανυθεί το διάστημα ως την Καθαρά Δευτέρα, με εορταστικές εκδηλώσεις μεν αλλά με μειωμένο τον κίνδυνο της υπερμετάδοσης του ιού. Ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να προκληθεί συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού.
Με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας όμως ελπίζεται ότι η μετάδοση θα ανακοπεί και η διασκέδαση της Αποκριάς δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κάθε εισήγηση των ειδικών γίνεται με γνώμονα τους 300.000 ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων αλλά και των τουλάχιστον 200.000 πολιτών που δεν έχουν λάβει ακόμη την αναμνηστική δόση έναντι του κορωνοϊού, παρότι έχει παρέλθει ο αναγκαίος χρόνος από τον πλήρη εμβολιασμό τους.
Σε ό,τι αφορά δε τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους είναι βέβαιο ότι θα μας συνοδεύει επί μήνες.
Μειώνονται οι θάνατοι - Στις 3.500 οι νοσηλείες
Σε σταθερά πτωτική πορεία έχει εισέλθει η θνητότητα λόγω κορωνοϊού, η οποία μειώθηκε κατά 20% κατά τον Φεβρουάριο. Οι 53 θάνατοι που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελούν τον μικρότερο αριθμό που καταγράφεται έπειτα από τέσσερις περίπου μήνες, από τις 7 Νοεμβρίου 2021 οπότε είχαν ανακοινωθεί 52 νεκροί.
Καθοδικά κινούνται και οι νοσηλείες περιστατικών covid με βραδύτερο έστω ρυθμό στις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΕΛ, ΜΑΦ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ) εν συγκρίσει με τις απλές κλίνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια ανέρχονται πλέον σε 3.500 περίπου, με το 80% σε απλές κλίνες και το 12% στις ΜΕΘ. Oι διασωληνωμένοι υποχώρησαν στους 459.
Το περασμένο 24ωρο άλλοι 359 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία της χώρας.
Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, παραμένει υψηλά, στο 0.97, παρουσιάζοντας πολύ μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα (0.99), δείχνοντας τη σταθερή πορεία στην οποία κινείται το πέμπτο κύμα...
protothema.gr
Σχόλια