«Συζήτηση κωφαλάλων»...

Τεταμένη και με μία γκάφα η συνάντηση Λαβρόφ - Τρας για την ουκρανική κρίση... Επεισοδιακή και σε κάθε περίπτωση ενδεικτική τού χάσματος ως προς την


Τεταμένη και με μία γκάφα η συνάντηση Λαβρόφ - Τρας για την ουκρανική κρίση...

Επεισοδιακή και σε κάθε περίπτωση ενδεικτική τού χάσματος ως προς την ουκρανική κρίση ήταν η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας πως...

αρνείται να ακούσει ενώ στην κοινή συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για «συζήτηση κωφαλάλων».

«Λένε ότι η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος, σαν πέτρα, ώστε τα άρματά της να περάσουν εύκολα στο ουκρανικό έδαφος. Νομίζω ότι έτσι ήταν το έδαφος σήμερα με τους Βρετανούς συναδέλφούς μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η Τρας αμφισβήτησε ευθέως τη διαβεβαίωση του Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με τη συγκέντρωση στρατιωτών και όπλων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Δεν βλέπω άλλον λόγο για τον οποίο να σταθμεύουν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, εκτός από το να απειλούν την Ουκρανία. Και αν Ρωσία μιλάει σοβαρά για διπλωματία, πρέπει να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις και να σταματήσει τις απειλές», είπε.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ζητούν από τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από το ίδιο το έδαφός της.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δύο διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι κατά την αρχική τους συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο Λαβρόφ ρώτησε την Τρας εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ - των δύο περιοχών, δηλαδή, της νότιας Ρωσίας όπου έχουν αναπτυχθεί οι ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τρας απάντησε πως η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές, με τον Βρετανό πρέσβη να παρεμβαίνει για να τη διορθώσει.

Aργότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα RBC, η Τρας είπε ότι νόμιζε πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Κανείς δεν υπονομεύει την ασφάλεια της Ρωσίας, αυτό απλούστατα δεν είναι αλήθεια», είπε η Τρας, προσθέτοντας ότι είναι «απολύτως σωστό» για την Ουκρανία να αμυνθεί και να αναζητήσει συμμάχους.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία είναι εδώ και χρόνια τεταμένες. Έφτασαν στο «ναδίρ» το 2006 με τη δηλητηρίαση και τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο και με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι το 2018.

πηγη "Reuters"
Σχόλια