Στρατιωτικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: Υποκλοπές επικοινωνιών Ρώσων Αξιωματικών- τι λένε

Οι υποκλοπές των επικοινωνιών από τις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ορισμένοι Ρώσοι αξιωματικοί ανησυχούν ότι μια μεγάλης κλίμακας εισ


Οι υποκλοπές των επικοινωνιών από τις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ορισμένοι Ρώσοι αξιωματικοί ανησυχούν ότι μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη από ό,τι αντιλαμβάνονται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι ηγέτες του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που επικοινώνησαν και καταγράφηκαν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι αυτοί οι αξιωματικοί είναι μυστικοί στρατιωτικοί πράκτορες.

Δύο πηγές, επικαλούμενες τις υποκλαπείσες επικοινωνίες, ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι γκρίνιαζαν, επίσης, οι δυτικές χώρες είχαν αποκαλύψει δημόσια τα σχέδιά τους.

Άλλοι δύο από τις πηγές πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αν αυτοί οι αξιωματικοί αντιτίθενται, πραγματικά, στο συνολικό σχέδιο ή ότι θα επαναστατήσουν ενάντια στις εντολές του Πούτιν.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι η Ρωσία έχει έναν επαγγελματικό στρατό που αναμένεται να εκτελέσει αποτελεσματικά τις εντολές του Πούτιν.

Ωστόσο, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν γνωρίζει τις προθέσεις της ηγεσίας του:

«Στις αξιολογήσεις, βλέπουμε ότι είναι σαφές ότι ορισμένοι άνθρωποι από την (ρωσική) αμυντική πλευρά δεν καταλαβαίνουν πραγματικά ποιο είναι το σχέδιο του παιχνιδιού».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι οι στρατιωτικοί πιστεύουν ότι «είναι ένα πολύ δύσκολο σχέδιο».

Άλλες πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες, ανέφεραν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ρωσικός σχεδιασμός είχε εξελιχθεί και επεκταθεί τους τελευταίους δύο μήνες έδειξε ότι αυτές οι ανησυχίες είχαν ακουστεί και από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Αξιωματούχοι είπαν στο CNN το Σάββατο ότι ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει τώρα το 70% του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων στα σύνορα της Ουκρανίας που θα χρειαζόταν για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη χώρα.

Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αν σχεδίαζε να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, είπαν, και η πόλη θα μπορούσε να πέσει μέσα σε 48 ώρες από μια μεγάλης κλίμακας χερσαίας και αεροπορικής εισβολής.

Μια άλλη πιθανότητα, είπαν οι αξιωματούχοι, είναι ότι ο Πούτιν αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια πολλαπλή επιχείρηση, στέλνοντας στρατεύματα από διάφορες κατευθύνσεις σε όλη την Ουκρανία για να σπάσει γρήγορα την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να πολεμά ως συνεκτική δύναμη - μια κλασική ρωσική στρατιωτική στρατηγική.

«Έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι ο Πούτιν συνεχίζει να προσθέτει τις επιλογές και τις δυνατότητές του και είμαστε εξίσου διαφανείς για ορισμένες από τις κινήσεις που πιστεύουμε ότι σκοπεύει να κάνει για να δικαιολογήσει κάποιου είδους στρατιωτική δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί καλύτερα μέσω θανατηφόρου και μη θανατηφόρου βοήθειας», δήλωσε ο Κίρμπι στο CNN τη Δευτέρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε δημόσια και ιδιωτικά ότι ακόμα δεν γνωρίζουν αν ο Πούτιν αποφάσισε να εξαπολύσει την επίθεση και ποια μορφή θα έπαιρνε αν το έκανε.

Οι πηγές είπαν στο CNN ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών σε πληροφορίες για τον Πούτιν και τον στενό κύκλο του παραμένει πολύ περιορισμένη.

Πηγές που γνωρίζουν τις μυστικές υπηρεσίες είπαν στο CNN ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετά ισχυρές γνώσεις εντός του ρωσικού στρατού και του υπουργείου Εξωτερικών.

Πολλά από αυτά τα στελέχη συμμετείχαν στις τρέχουσες ενισχύσεις κοντά στην Ουκρανία, γεγονός που έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια καλύτερη από τη συνηθισμένη άποψη για τον ρωσικό σχεδιασμό.

Αλλά η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τον Πούτιν και τους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι συνήθως απομονωμένοι από πράκτορες χαμηλότερου επιπέδου που εκτελούν τις εντολές του Κρεμλίνου.

Ωστόσο, πολλές από τις προετοιμασίες ήταν δημόσιες και ήταν εύκολο να εντοπιστούν. Η Ρωσία συνέχισε να ενισχύει τις δυνάμεις της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με πιο προηγμένες αναπτύξεις στη Λευκορωσία και την Κριμαία, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της τεχνολογικής εταιρείας Maxar και έλαβε το CNN.

arabic.cnn.com
Σχόλια