Η Κίνα έφερε στη Γη σεληνιακά πετρώματα που λύνουν γεωλογικό γρίφο για το φεγγάρι

Τον Δεκέμβριο του 2020 προσεδαφίστηκε στη Σελήνη το σκάφος της κινεζικής αποστολής Chang'e 5. To σκάφος τρύπησε την επιφάνεια της Σελήνης και συνέλεξε


 Τον Δεκέμβριο του 2020 προσεδαφίστηκε στη Σελήνη το σκάφος της κινεζικής αποστολής Chang'e 5. To σκάφος τρύπησε την επιφάνεια της Σελήνης και συνέλεξε περίπου δύο κιλά πετρωμάτων. Τα πετρώματα τοποθετήθηκαν σε μια κάψουλα η οποία επέστρεψε στη Γη. Τα πετρώματα που βρίσκονται στη Κινεζική Ακαδημία Γεωλογικών Επιστημών ανέλυσε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Όπως διαπίστωσαν τα πετρώματα είναι ηφαιστειακά και έχουν ηλικία δύο δισ. ετών.


Οι επανδρωμένες αμερικανικές αποστολές στη Σελήνη είχαν φέρει στη Γη ηφαιστειακά πετρώματα αλλά η τελευταία φορά που έγινε τέτοια μεταφορά ήταν πριν από περίπου 40 χρόνια. Από τις αναλύσεις είχε διαπιστωθεί ότι τα νεότερα εξ αυτών είχαν ηλικία τριών δισ. ετών. Έτσι οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον φυσικό μας δορυφόρο σταμάτησε πριν από τρία δισ. έτη. Η Σελήνη είναι επίσης γεμάτη κρατήρες οι οποίοι αποτελούν πεδίο γεωλογικών διεργασιών και οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι οι νεότεροι εξ αυτών έχουν ηλικία περίπου ενός δισ. έτους. Υπήρχε λοιπόν ένα γεωλογικό κενό ενός δισ. ετών που φαίνεται ότι πάνε να καλύψουν σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό τα πετρώματα που έστειλε το κινεζικό ρομπότ.  


«Καταφέραμε να κάνουμε μεγάλης ακρίβειας χρονολόγηση. Τα πετρώματα έχουν ηλικία δύο δισ. ετών συν πλην 50 εκατ. έτη. Είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αφού με πλανητικούς όρους είναι ένας εξαιρετικής ακρίβειας υπολογισμός και μπορούν να εξαχθούν ενδιαφέροντα χρονολογικά συμπεράσματα. Μπορούμε με οπτικές παρατηρήσεις να γνωρίζουμε αν ένας κρατήρας στη Σελήνη είναι νεότερος ή αρχαιότερος αλλά την ακριβή του ηλικία μπορούμε να την γνωρίζουμε μόνο αν έχουμε στην διάθεση μας δείγματα της επιφάνειας του» αναφέρει ο Μπραντ Τζολίφ, διευθυντής Κέντρου Διαστημικών Επιστημών Μακ Ντόνελ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, εκ των επικεφαλής των ερευνών.

naftemporiki.gr

Σχόλια