Οι φόβοι στασιμοπληθωρισμού εντείνονται σε σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης
Οι οικονομολόγοι έχουν υποβαθμίσει τις συγκρίσεις με το σοκ πετρελαίου της δεκαετίας του 1970
Οι οικονομολόγοι έχουν υποβαθμίσει τις συγκρίσεις με το σοκ πετρελαίου της δεκαετίας του 1970
Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού που σαρώνουν τις μεγάλες οικονομίες έχουν αφυπνήσει μια παλιά νέμεση για τους επενδυτές: τον στασιμοπληθωρισμό.
Το άγχος για τον αυξανόμενο πληθωρισμό ήταν συνέχεια παρόν στις αγορές φέτος. Αλλά με το πετρέλαιο να ξεπερνά τα 80 δολάρια το βαρέλι, τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο πάνω από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο και άλλα προϊόντα στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, οι επενδυτές λένε ότι μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πληθωριστική άνοδος συμπίπτει με μια επιβράδυνση της ανάπτυξης- και την επιδεινώνει.
Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές υποβαθμίζουν τις συγκρίσεις με τις συνέπειες του πετρελαϊκού σοκ της δεκαετίας του 1970, που προκάλεσε τον όρο «στασιμοπληθωρισμό». Την εποχή εκείνη, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια διπλασιάστηκαν, η ανεργία αυξήθηκε και το ΑΕΠ ανέκαμψε αργά μετά από επανειλημμένες αποτυχίες.
Αλλά με τους λογαριασμούς ενέργειας τώρα να εκτοξεύονται, πολλοί ανησυχούν για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς την άρση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να βάλουν φραγή στον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό.
«Η συζήτηση γύρω από τον πληθωρισμό έχει σίγουρα αλλάξει», δήλωσε ο Σίμα Σαχ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην Principal Global Investors. «Υπάρχει ακόμη μια ευρεία συμφωνία ότι πολλά από αυτά είναι παροδικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα διαρκέσει έως το 2022 και θα αρχίσει πραγματικά να πλήττει τις καταναλωτικές δαπάνες».
«Δεν είναι η δεκαετία του 1970, αλλά αυτός είναι ο σύγχρονος στασιμοπληθωρισμός».
Τα σήματα της Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσαν σύντομα να ξεκινήσουν αύξηση των επιτοκίων τροφοδότησαν ένα μεγάλο ξεπούλημα ομολόγων την τελευταία μιάμιση εβδομάδα. Σε αντίθεση όμως με τις συναλλαγές εν όψει ανάκαμψης στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι μετοχές δεν μπόρεσαν να αντλήσουν παρηγοριά από την προοπτική ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα συνοδεύεται από επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Πολλά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το σοκ από την έλλειψη προσφοράς που αντηχεί σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με τις επιδημίες της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού, μετριάζει την ανάκαμψη της ανάπτυξης.
Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν μια απότομη επιβράδυνση της κινεζικής μεταποίησης, καθώς οι ρυθμιστικές πιέσεις και οι υψηλές τιμές της ενέργειας περιόρισαν την παραγωγή. Επιχειρηματικές έρευνες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί καθώς οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνονται και συσσωρεύονται οι καθυστερήσεις.
Η δραστηριότητα πωλήσεων εξαπλώθηκε στις αγορές μετοχών αυτήν την εβδομάδα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ είχε πέσει σε χαμηλό εξαμήνου τον Αύγουστο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στο οξύτατο άκρο των ανησυχιών για τον στασιμοπληθωρισμό, με την αύξηση των τιμών της ενέργειας να συνοδεύεται από τις ελλείψεις οδηγών που προκάλεσαν τις ελλείψεις στις αντλίες βενζίνης.
Ενώ τα αναθεωρημένα δεδομένα δείχνουν ότι η δραστηριότητα επέστρεψε ταχύτερα από ό, τι πιστεύαμε το καλοκαίρι, η ανάκαμψη τώρα φαίνεται να παραπαίει. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, αναγνώρισε αυτήν την εβδομάδα ότι τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιδεινώνονται και μπορεί να συγκρατήσουν την ανάπτυξη και να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό για τους επόμενους μήνες.
«Η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε και η οικονομία χτυπήθηκε από πρόσθετους κραδασμούς», είπε σε ομιλία του στην Εταιρεία Επαγγελματιών Οικονομολόγων.
Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη είναι ένας λόγος για τον οποίο η λίρα δεν επωφελήθηκε από την απότομη αύξηση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως είναι το σύνηθες, αφού ο Μπέιλι σήμανε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει και εντός του έτους. Αντ ‘αυτού, η στερλίνα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του 2021 έναντι του δολαρίου, καθώς ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι οι πρόωρες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια εύθραυστη ανάκαμψη.
«Εάν πρόκειται για στασιμοπληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Τζιμ Λίβις, επικεφαλής τομέα σταθερού δημοσίου εισοδήματος της M&G Investments. «Η άνοδος επιτοκίων θα μειώσει λίγο τη ζήτηση και θα ενισχύσει το νόμισμα. Αλλά δεν θα έχει καμία επίπτωση σε ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού […] δεν θα φέρει πίσω τους οδηγούς φορτηγών».
Αυτό το δίλημμα -στο οποίο βρίσκονται άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες- θα μπορούσε να απειλήσει τις αισιόδοξες χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο στην Allianz.
“Οι κεντρικές τράπεζες θα διχαστούν μεταξύ της αντίδρασης στο “στάσιμο” και στον “πληθωρισμό “», είπε. «Είναι ένας κόσμος όπου η εμπιστοσύνη των επενδυτών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κλονίζεται και το ανάχωμα που είχαν την τελευταία δεκαετία δεν υπάρχει πια».
Η Βίκυ Ρέντγουντ, ανώτερη οικονομική σύμβουλος στην Consultancy Capital Economics, είπε ότι το «ο στασιμοπληθωρισμός λάιτ» του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ορατός σε πολλές χώρες – με την αύξηση του πληθωρισμού να έρχεται νωρίτερα στις ΗΠΑ, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται πλέον και εκεί ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της παραλλαγής του κορωνοϊού Delta.
Αλλά ο πληθωρισμός θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει το 2022 και η κατάσταση ήταν ακόμα «πολύ μακριά από οτιδήποτε σαν την δεκαετία του 1970», είπε, προσθέτοντας: «δεν θα δούμε τον πληθωρισμό να επηρεάζει το σύστημα όπως τότε».
Άλλοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι για ανακούφιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ότι ο κόσμος μπορεί να οδεύει προς μια πιο συνεχή περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού από ό, τι είχαν προβλέψει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
«Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε ο Κάλουμ Πίκερινγκ, οικονομολόγος στην Berenberg, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες δεν είχαν μεγάλη ορατότητα των «πολύ περίπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού» και η αναστάτωση θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό, τι προβλεπόταν.
Εάν τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίζονταν για άλλους έξι έως 12 μήνες, ενώ οι καταναλωτές εξακολουθούσαν να έχουν εργασιακή ασφάλεια και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για τα αγαθά που ήθελαν, είπε: «η οσμή του στασιμοπληθωρισμού μπορεί να αποβεί δυσοσμία».
Κατηγορίες:
Σχόλια