Θωρακισμένη χρεοκοπία...

Σε αυτή τη χώρα κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν διαφωνεί πως η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη. Εχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη που δεν πρόκειται να μειω



Σε αυτή τη χώρα κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν διαφωνεί πως η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη. Εχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη που δεν πρόκειται να μειωθεί και δεν φαίνεται πως γίνεται κάτι για να μειωθεί.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια το 2018 και αφότου ήρθε η πανδημία που ανάγκασε τα ευρωπαϊκά όργανα να... αναστείλουν τους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες και να αποδεχτούν ελλείμματα, η σημερινή κυβέρνηση κοιμάται σε «ροζ συννεφάκια». Καμαρώνει που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά ξεχνάει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό χρέος κατά 75% διακρατείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή βρίσκεται εκτός αγορών εν υπνώσει.

Αν δεν έχουμε κηρυχτεί επισήμως σε κατάσταση χρεοκοπίας αυτό οφείλεται σε τεχνικού τύπου διευθετήσεις και όχι στην ουσία των πραγμάτων. Αν ήμασταν όμως σοβαροί ως χώρα και πολιτική ηγεσία, θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε ως χρεοκοπημένοι μήπως και αλλάξουμε κάπως το μέλλον μας. Τέτοιες σκέψεις δεν φαίνεται πως υπάρχουν στο μέγαρο Μαξίμου.

Χθες ανακοινώθηκε η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Αν πάρουμε όχι μόνο τις τρεις, αλλά τέσσερις φρεγάτες θα πληρώσουμε περί τα 5 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα 18 Rafale, αξίας 2,38 δισ. ευρώ, που έχουμε παραγγείλει ξεπερνάμε τα 7 δισ. ευρώ σε παραγγελίες οπλικών συστημάτων προς τη Γαλλία. Και είναι βέβαιο πως θα πλησιάσουμε τα 9 δισ. ευρώ με τα 6 επιπλέον Rafale που θα πάρουμε και τις κορβέτες που διαπραγματευόμαστε.

Σε όλα αυτά μπορούν να προστεθούν: η αναβάθμιση των F-16 σε F-16 Viper, κόστους 1,2 δισ. ευρώ, και η πιθανή αγορά από τις ΗΠΑ 20 αεροσκαφών F-35 (μία μοίρα), κόστους 2,62 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, για εξοπλισμούς η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα ξοδέψει πάνω από 13 δισ.

Ολα αυτά, όπως μας λένε, για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, η οποία είναι υπαρκτή, αλλά στοιχίζει πολύ. Και αν θωρακιζόμαστε απέναντι στη γείτονα, στην πραγματικότητα υποδουλωνόμαστε οικονομικά και με συμφωνίες στους εκάστοτε συμμάχους που έρχονται να μας προσφέρουν βοήθεια με το αζημίωτο.

Τι αξία έχει, όμως, αυτό το κυνήγι της επίπλαστης ανεξαρτησίας την οποία υποτίθεται ότι διασφαλίζουμε απέναντι σε αυτόν που την επιβουλεύεται, αλλά την ίδια ώρα ο λαός είναι χρεοκοπημένος, υποχείριο των επιδιώξεων και οικονομικά υπόδουλος σε κάποιους από τους ισχυρούς του πλανήτη;...

efsyn.gr
Σχόλια