FT : Τι άλλαξε στην οικονομία του Αφγανιστάν σε δύο δεκαετί
Η πρόοδος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της παιδείας φρέναρε λόγω της ενδημικής διαφθοράς και της ανασφάλειας. Η οικονομία του Αφγανιστάν
Η πρόοδος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της παιδείας φρέναρε λόγω της ενδημικής διαφθοράς και της ανασφάλειας. Η οικονομία του Αφγανιστάν σε δέκα διαγράμματα.
Κατά τις δυο δεκαετίες που πέρασαν από τότε που οι Ταλιμπάν έχασαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, οι συνθήκες διαβίωσης βελτιώθηκαν σημαντικά, περιλαμβανομένης της τεράστιας προόδου που σημειώθηκε στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του προσδόκιμου ζωής και της παιδικής θνησιμότητας.
Αλλά η ενδημική διαφθορά και η βία επιβράδυναν τον ρυθμό της προόδου και η μείωση των στρατιωτών και της βοήθειας τα τελευταία χρόνια περιόρισαν μια από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων, κάτι που είχε οικονομικές συνέπειες.
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, Ajmal Ahmady, που διέφυγε από τη χώρα το περασμένο σαββατοκύριακο καθώς η ισλαμιστική ομάδα επανήλθε στην εξουσία, δήλωσε στους Financial Times πως οποιοσδήποτε υποβαθμίζει τη βελτίωση στις ζωές των Αφγανών «μειώνει την αλλαγή που συντελέστηκε».
Αλλά ο Dr. Gareth Price, ερευνητής του think tank Chatham House, είπε ως ενώ το Αφγανιστάν «άλλαξε δραματικά» σε κοινωνικούς όρους, ωστόσο «κανένας από τους εγχώριους παραγωγούς ανάπτυξης, κυρίως τα κοιτάσματα ορυκτών, δεν αξιοποιήθηκε σημαντικά, πέραν της παράνομης εξόρυξης».
Η οικονομία αναπτύχθηκε, αλλά τώρα βρίσκεται σε στασιμότητα
Το βιοτικό επίπεδο επωφελήθηκε της διψήφιας οικονομικής επέκτασης που σημειώθηκε έως τα μέσα της δεκαετίας του 2010. Αλλά η παραγωγή έχει μείνει στάσιμη την τελευταία δεκαετία καθώς μειώθηκε η διεθνής οικονομική στήριξη.
Οι ροές της αρωγής μειώθηκαν από το 100% του ΑΕΠ το 2009 στο 42,9% το 2020 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περιορίζοντας την δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών και την απασχόληση. Το διεθνές χρήμα αναμένεται να «στεγνώσει» τελείως υπό τους Ταλιμπάν, απειλώντας την επιβίωση της νόμιμης οικονομίας του Αφγανιστάν.
«Καθώς μεγάλο μέρος της οικονομικής προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια χτίστηκε πάνω στην εξωτερική στήριξη, η επιστροφή του Αφγανιστάν στο στάτους του παγκόσμιου παρία πιθανότατα θα τραβήξει το χαλί κάτω από την οικονομία της χώρας», προειδοποίησε ο Gareth Leather, Ασιάτης οικονομολόγος της Capital Economics.
Για τη συνέχεια Euro2Day
Κατηγορίες:
Σχόλια