Συμπληρωματική ενίσχυση και δύο πριμ για τους νέους αγρότες


Τριάδα μέτρων για νέους αγρότες με πριμ εγκατάστασης, εξόδου και συμπληρωματική ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ


Με μια σειρά αναρτήσεων στο  
Twitter ο Επίτροπος Γεωργίας του μπλοκ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, φωτογραφίζει τις δράσεις του πριμ πρώτης εγκατάστασης, του πριμ εξόδου αγροτών κοντά στη συνταξιοδότηση και τη δυνατότητα να δοθεί αυξημένη συμπληρωματική ενίσχυση σε νέους αγρότες από τα κονδύλια του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ, λέγοντας ότι δίπλα στις κλιματικές ευαισθησίες της νέας ΚΑΠ, αιχμή της νέας μεταρρύθμισης είναι και οι προσπάθειες ανανέωσης των γενεών στην ύπαιθρο.

Αφορμή για να ξεκινήσει η διαδικτυακή συζήτηση, στάθηκαν πρόσφατες στατιστικές που δείχνουν ότι μέσα στο 2019 8,6% περισσότεροι νέοι αγρότες υπέβαλαν αίτηση για βασική ενίσχυση, αγγίζοντας τον αριθμό των 525.000 στο σύνολο της ΕΕ. Ωστόσο ακόμα και αυτή η βελτιωμένη στατιστική ένδειξη, αφορά στο 7,5% του συνόλου των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων της ΕΕ, με 584 εκατ. ευρώ να φτάνουν σε εκμεταλλεύσεις νέων αγροτών.



Συνεχίζοντας ο Πολωνός Επίτροπος, στάθηκε στη δυνατότητα για αυξημένο πριμ πρώτης εγκατάστασης στη νέα περίοδο της ΚΑΠ, που ξεκινά από το 2023, στην οποία το ποσό θα μπορεί να ανέρχεται έως και 100.000 ευρώ, από 70.000 που ήταν μέχρι σήμερα. Πρόκεται για μια γραμμή που ήδη έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, αυξάνοντας το πριμ πρώτης εγκατάστασης στα 35.000-40.000 ευρώ για το πρόγραμμα της μεταβατικής περιόδου από 14.000 που ήταν στην προηγούμενη προκήρυξη. 

Επόμενο μέτρο, η υποχρέωση των κρατών μελών να μοιράσουν συμπληρωματική ενίσχυση σε νέους αγρότες που θα ανέρχεται στο 3% του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων.

Τέλος ο Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι στέκεται στη δυνατότητα εκπόνησης του πριμ εξόδου αγροτών, το οποίο αναμένεται ότι θα δοθεί συνδυαστεί με τη μεταβίβαση της εκμετάλλευσης σε κάποιον νέο Αγρότη.

Υπενθυμίζεται ότι υπό επεξεργασία βρίσκεται το σχέδιο παρεµβάσεων του ελληνικού Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα περίοδο της ΚΑΠ που ξεκινά το 2023. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκονται στο πλάνο µικρά Σχέδια Βελτίωσης, το πριµ εξόδου στο πλαίσιο συνεργασίας νεαρών και µεγαλύτερων σε ηλικία αγροτών και ειδικά χρηµατοδοτικά εργαλεία που θα παρέχουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια µε ευνοϊκούς όρους, λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής.

Το πολυσυζητηµένο Μέτρο του πριµ εξόδου για τους αγρότες κοντά στη συνταξιοδότηση, βρίσκεται και επίσηµα στις παρεµβάσεις που σχεδιάζουν οι σύµβουλοι του ΥΠΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ. Το ταβάνι της χρηµατοδότησης υπολογίζεται κοντά στα 50.000 ευρώ, όπως έχει αναφέρει σε εκτενή ρεπορτάζ της η εφηµερίδα Agrenda και ενδέχεται να οριστεί από το ύψος των άµεσων ενισχύσεων που λαµβάνουν οι αγρότες που είναι κοντά σε ηλικία σύνταξης, βάσει των δικαιωµάτων που κατέχουν και τα οποία θα παραχωρήσουν.

Το εν λόγω πρόγραµµα αποτελεί ένα υπο-µέτρο του Μέτρου «Συνεργασία» στη νέα ΚΑΠ και προβλέπει τη σύµπραξη ενός νεαρού και ενός αγρότη κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης που υλοποιούν ένα επενδυτικό πλάνο για κάποια χρόνια (έως 7ετία). Στο τέλος του επενδυτικού πλάνου η εκµετάλλευση πηγαίνει στα χέρια του νεαρού αγρότη και ο µεγαλύτερος, αποζηµιώνεται µε το πριµ εξόδου. Η µορφή της ενίσχυσης µπορεί να είναι ετήσια ή εφάπαξ.

Επί του ζητήµατος, µε συνέντευξή του στην εφηµερίδα Agrenda, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου είχε αναφέρει πως βλέπει το «πριµ εξόδου» ως ένα εργαλείο που θα διευκολύνει την εγκατάσταση στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις των νέων, χωρίς όµως να αποκοπούν εντελώς, για λόγους κυρίως κοινωνικούς, όσοι θα αποχωρήσουν. Μάλιστα ο κ. Οικονόµου είχε αποκαλύψει πως κατά τη γνώµη του, αυτό θα πρέπει να δίνεται σε όσους είναι στην συνταξιοδότηση ή πολύ κοντά σε αυτή και να συνδέεται µε το ύψος των ενισχύσεων που λαµβάνουν βάση των δικαιωµάτων που έχουν και τα οποία θα παραχωρήσουν.

Βάσει των µέχρι σήµερα διαθέσιµων πληροφοριών, εννέα είναι τα Μέτρα µε τα οποία θα καταρτιστεί το νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Περιβαλλοντικές, κλιµατικές και άλλες δεσµεύσεις διαχείρισης (π.χ βιολογική γεωργία, απονιτροποίηση κ.λπ.).
  2. Ενίσχυση περιοχών µε φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισµούς (εξισωτική).
  3. Ενίσχυση περιοχών µε ειδικά µειονεκτήµατα που απορρέουν από διάφορες υποχρεώσεις.
  4. Επενδύσεις (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση κ.α.).
  5. Επενδύσεις στην άρδευση.
  6. Εγκατάσταση νέων γεωργών, νεοεισερχόµενων και εκκίνηση αγροτικών επιχειρήσεων.
  7. Εργαλεία διαχείρισης κινδύνου.
  8. Συνεργασία.
  9. Ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών.

Κάθε Μέτρο, όπως και τώρα, θα εµπεριέχει «υπο-µέτρα». Για παράδειγµα το Μέτρο «Συνεργασία» περιέχει τα υποµέτρα Leader, ενίσχυσης συνεργασιών στον αγροτικό τοµέα, αλλά και το πριµ εξόδου.

Σηµειώνεται επίσης ότι οι νεοεισερχόµενοι άνω των 40 ετών, και επισήµως, θα µπορούν να εισπράξουν ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης, εφόσον σχεδιάσουν το ειδικό υπο-µέτρο τα κράτη-µέλη.

Agronews.gr

Σχόλια