Υπάρχουν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης οποιασδήποτε πυρηνικής καταστροφής στο Άκιουγιου;

Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου Υπό αυτό το φλέγον υπόβαθρο, έρχομαι στην ουσία του θέματος αυτής της ανοιχτής επιστολής. Όπως έχω αναφέρει σε έξι



Ανοιχτή επιστολή προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΚΔ

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι και κυρία Πρόεδρε

Έχω γράψει αυτήν την ανοιχτή επιστολή στον απόηχο των ύποπτων, καταστροφικών και θανατηφόρων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) στις αρχές του Ιουλίου, στην Τουρκία στα τέλη του Ιουλίου και στην Ελλάδα στις αρχές του Αυγούστου του 2021.

Συνολικά, αυτές οι πυρκαγιές όχι μόνο προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές, αλλά υπογράμμισαν την εγγενή ευπάθεια της Ανατολικής Μεσογείου να υποστεί βιβλική καταστροφή, λόγω ακραίων φαινομένων. Τούτου λεχθέντος, η κάθε Κόλαση φωτιάς εξέθεσε και κάτι άλλο: το γνωστό γεγονός ότι οι κρατικοί μηχανισμοί στην ΚΔ, την Τουρκία και την Ελλάδα δεν λειτουργούν σωστά. Σε κάθε ένα από αυτά τα τρία κυρίαρχα κράτη, η απέραντη επέκταση των καιόμενων περιοχών οφείλεται, εν μέρει, στις εμφανείς ανεπάρκειες και ίσως στις αμέλειες των κρατικών μηχανισμών να προετοιμαστούν συνετά, να συντονιστούν ορθά και να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Παράλληλα, σε κάθε κράτος οι κρατικοί μηχανισμοί προφανώς απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους όπως θα έπρεπε, έχοντας εντοπίσει και έχοντας εφαρμόσει τα διδάγματα των προηγούμενων εκτεταμένων πυρκαγιών. Αυτές περιλαμβάνουν τη θανατηφόρα πυρκαγιά που έκαψε περίπου 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Κοιλάδα της Σολέας στην ΚΔ τον Ιούνιο του 2016. Μετά από αυτήν την πυρκαγιά, μήπως η κυβέρνηση της ΚΔ ξεκίνησε οποιαδήποτε ανεξάρτητη, διαφανή και δημόσια έρευνα, όπως την τρέχουσα δημόσια έρευνα που ξεκίνησε η Τερέζα Μέι, τότε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), μετά τη θανατηφόρα πυρκαγιά που ξέσπασε στον Πύργο του Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο το βράδυ της 14ης Ιουνίου 2017;

Εάν ναι, η δημόσια έρευνα για τη Σολέα δημιούργησε έναν ιστότοπο που είναι προσβάσιμος στο κοινό και που περιλαμβάνει τα βίντεο των συνεδριάσεών της, τα γραπτά πρακτικά της, τις γραπτές καταθέσεις των μαρτύρων και άλλα σχετικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων που δημοσίευσε, τις αιτίες που εντόπισε, τα διδάγματα που προσδιόρισε και τις συστάσεις που εξέδωσε; Άρα, εάν δημιουργήθηκε τέτοια έρευνα, λειτούργησε ομοίως με την τρέχουσα Δημόσια Έρευνα για τον Πύργο του Γκρένφελ, η οποία έχει κατατοπιστικό ιστότοπο (στο www.grenfelltowerinquiry.org.uk) και πλούσιο κανάλι (στο www.youtube.com/c/GrenfellTowerInquiry/videos); Εάν όχι, γιατί όχι;

Εν όψει της νέας εκτεταμένης πυρκαγιάς στην ΚΔ στις αρχές του Ιουλίου του 2021, που έκαψε πέραν των 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα οργανωθεί ανεξάρτητη, διαφανής και δημόσια έρευνα, παράλληλα με οποιεσδήποτε δικαστικές διαδικασίες, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες, τα οποιαδήποτε κρατικά λάθη και τα σχετικά διδάγματα που μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον; Εάν ναι, τέτοια έρευνα θα έχει ως πρότυπο τη Δημόσια Έρευνα για τον Πύργο του Γκρένφελ; Εάν όχι, γιατί όχι, και, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά που γράφω παρακάτω, θα δημιουργηθεί μια τέτοια έρευνα τώρα;

Προειδοποίηση της 8ης Ιουλίου 2021 της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, www.civilprotection.gr/el/poly-ypsilos-kindynos-pyrkagias-katigoria-kindynoy-4-gia-ayrio-paraskeyi-09-ioylioy-2021

Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου

Υπό αυτό το φλέγον υπόβαθρο, έρχομαι στην ουσία του θέματος αυτής της ανοιχτής επιστολής. Όπως έχω αναφέρει σε έξι άρθρα για την πυρηνικοποίηση της Τουρκίας που έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Σημερινή» από το 2019 και που παρατίθενται στο υστερόγραφο της παρούσας επιστολής, η ΚΔ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζουν την επικείμενη πιθανότητα μιας πυρηνικής καταστροφής παρόμοιας με εκείνη στο Τσέρνομπιλ στην τότε Σοβιετική Ένωση στις 26 Απριλίου 1986, για την οποία ευθυνόταν το Κρεμλίνο στη Μόσχα, και στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011.

Αυτή η πιθανότητα οφείλεται στο ανατριχιαστικό γεγονός ότι, το 2023, η Τουρκία, σε στενή συνεργασία με το Κρεμλίνο, προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τον πρώτο από τους τέσσερεις υπό κατασκευήν πυρηνικούς αντιδραστήρες στον τεράστιο, αλλά, μέχρι στιγμής, εμβρυϊκό πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου. Αυτός βρίσκεται σε μια σεισμική περιοχή στη νότια ακτή της Τουρκίας, λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από τις τουρκο-κατεχόμενες βόρειες ακτές της ΚΔ και περίπου 110 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Συνεπώς, από το 2023, η ΚΔ θα απειλείται από τη σταδιακή ή απότομη απελευθέρωση της ραδιενέργειας και των ραδιενεργών υλικών, σε αέρια, υγρή και στερεά μορφή.

Πηγή: Λογαριασμός Twitter του Νίκου Δένδια, Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, 26 Απριλίου 2021, 26 Απριλίου 2021, https://twitter.com/nikosdendias/status/1386615579273015297

Σε περίπτωση «δεύτερου Τσέρνομπιλ», τι θα προκύψει;

Στις 30 Απριλίου 1986, τέσσερεις ημέρες μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, το Φόρεϊν Όφις του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επιβεβαίωσε ότι «για λόγους ασφαλείας, είναι σωστό να μεταφέρουμε τους ανθρώπους μας [δηλ. τους πολίτες του ΗΒ] από το Κίεβο και το Μινσκ, μια περιοχή με ακτίνα περίπου 200 μίλια [δηλ. 322 χιλιόμετρα] από το Τσέρνομπιλ». (Πηγή: Hansard, House of Lords Debates, 30 April 1986, Column 270).

Έχοντας κατά νουν αυτό το σοφό προηγούμενο, ήταν μάλλον λογικό το ακόλουθο σχόλιο του Πρόεδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρα Κώστα Ν. Παπανικόλα, σε συνέντευξη το 2018:

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σοβαρό ατύχημα στο Άκιουγιου, αντίστοιχο λ.χ. αυτού της Φουκουσίμα [στην Ιαπωνία το 2011], θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας. Το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο, λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό [και] πρέπει να πάρει τη δέουσα προσοχή…» (Πηγή: www.cyi.ac.cy/images/cyi_in_news/2018/FYI_-_OMM_-_AKKOUYIOU_NUCLEAR_STATION_-_02.05.2018.pdf).

Πιο πρόσφατα, η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες. Για παράδειγμα, στις 10 Ιουνίου 2020, ο Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, δήλωσε: «Υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκιουγιου. Η Τουρκία δεν έχει μιλήσει με κανέναν στην περιοχή. Εάν εκραγεί, μόνον η Τουρκία θα το πληρώσει;». Μετέπειτα, στις 26 Απρίλιου 2021, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, ο κ. Δένδιας προειδοποίησε:

«Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ, το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, είναι διαρκής υπόμνηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και σήμερα. Όπως έχω επισημάνει, η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί με τις γειτονικές χώρες για το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκιουγιου». (Πηγές: https://twitter.com/NikosDendias/status/1270678427117502465 και https://twitter.com/NikosDendias/status/1386615579273015297)

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην Τουρκία, οι επικείμενοι κίνδυνοι επισημάνθηκαν εκ νέου, όταν οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν το θερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Kemerkoy, στη Mugla, όταν οι φωτιές αρχικά πλησίασαν και στη συνέχεια σκέπασαν αυτό το εργοστάσιο, προκαλώντας εκρήξεις, ζημιές και τη διακοπή του ρεύματος. (Δείτε, π.χ., το δραματικό φιλμ της «Haber Global» της 4ης Αυγούστου 2021 στο www.youtube.com/watch?v=D5J6b6wt-J4).

Ως αποτέλεσμα της ανάφλεξης αυτού του τουρκικού εργοστασίου, ο ένας σχολιαστής μετά τον άλλον εξέφρασαν την απελπισία τους, διερωτώμενοι, εάν, μετά την ενεργοποίησή του το 2023, ο πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου θα αντιμετωπίσει παρόμοια μοίρα, με χειρότερα αποτελέσματα, σε περίπτωση πυρκαγιάς, έκρηξης, σεισμού, επίθεσης ή αστοχίας συστήματος. Για παράδειγμα, στις 4 Αυγούστου 2021, ο Can Okar έγραψε στο Twitter τα εξής:

«Εάν, μετά από αυτό το απόλυτο μπάχαλο, επιτραπεί στην Τουρκία να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό, μπορείτε πλέον κάλλιστα να ανακοινώσετε ένα δεύτερο Τσέρνομπιλ και να τελειώνουμε. Πρόκειται για πλήρη και αδιάψευστη ανικανότητα». (Πηγή: https://twitter.com/canokar/status/1422988014628884485).

«Νεκρική σιγή» στην ΚΔ

Παρόλα αυτά, είναι ολοφάνερο πια ότι η κυβέρνηση της ΚΔ έχει υιοθετήσει μια πολιτική που χαρακτηρίζεται τόσο από τον κατευνασμό της ρωσο-τουρκικής πυρηνικής συμμαχίας, όσο και από τη σχετική σιωπή. Στοιχεία γι’ αυτήν την αυτοκαταστροφική πολιτική βρίσκονται στα άρθρα μου. Αυτά περιλαμβάνουν άρθρο με σχετικό τίτλο: «Η νεκρική σιγή εν όψει των αναδυόμενων πυρηνικών κινδύνων στο Άκιουγιου».

Εδώ, θα επαναλάβω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας, δημοσίευσε ένα αιχμηρό μήνυμα για το Άκιουγιου στις 26 Απριλίου 2021, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσέρνομπιλ. Σε αντίθεση, ο ομόλογός του στην ΚΔ, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να τον ακολουθήσει. (Δείτε τους λογαριασμούς Twitter του κ. Χριστοδουλίδη στο https://twitter.com/Christodulides και του Υπουργείου Εξωτερικών της ΚΔ στο https://twitter.com/CyprusMFA και τον ισότοπο αυτού του Υπουργείου στο https://mfa.gov.cy/).

Πώς εξηγείται αυτή η αντίθεση, η οποία ανήκει σε ένα ευρύτερο μοτίβο; Θα τερματιστεί η νεκρική σιγή της κυβέρνησης της ΚΔ; Ή θα συνεχίσει, έτσι ώστε να μην ενοχληθούν οι αυταρχικές κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας που, μέσω του Άκιουγιου, θέτουν σε κίνδυνο την ΕΕ, την ΚΔ, την Ανατολική Μεσόγειο και τον ευρύτερο κόσμο;

«Δεν υπάρχουν … σχέδια αντιμετώπισης πυρηνικού ατυχήματος»

Συχνά, ο μεγαλύτερος διάβολος κρύβεται στις μικρότερες λεπτομέρειες. Με αυτό υπόψη, ποιος διάβολος βρίσκεται στην 32η σελίδα της κρατικής «Έκθεσης για τη Διαχείριση των Κινδύνων των Καταστροφών στην ΚΔ» («Report on Disaster Risk Management in the Republic of Cyprus), που δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά τον Οκτώβριο του 2020 από το Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΔ και από την Πολιτική Άμυνα Κύπρου; Η απάντηση είναι η ακόλουθη κρατική εξομολόγηση, η οποία είναι τρομακτική:

«Τεχνολογικοί κίνδυνοι[:] Η ανέγερση ενός πυρηνικού εργοστασίου στο Άκιουγιου της Τουρκίας, θα αποτελέσει αυξημένο κίνδυνο για την Κύπρο, λόγω της εγγύτητάς της, περίπου 80 χιλιόμετρα [από το Άκιουγιου]. Λόγω της παντελούς έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το νέο εργοστάσιο, ούτε σχέδια αντιμετώπισης πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή». (Πηγή: www.moi.gov.cy/moi/cd/cd.nsf/All/FCD20FA31F355927C22586A2003D6152/$file/2020%20DRM%20REPORT.pdf?OpenElement)

Δεν ισοδυναμεί αυτή η κρατική εξομολόγηση με παραδοχή άρνησης, αυταρέσκειας, αδράνειας, ανικανότητας και έλλειψης ευθύνης; Όποια και να είναι η απάντηση, θέτω παρακάτω ορισμένα πρόσθετα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, με τριπλό στόχο τη διαφώτιση, την εκπαίδευση και την προετοιμασία του κοινού σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης οποιουδήποτε πυρηνικού ατυχήματος ή άλλου πυρηνικού συμβάντος.

Ερωτήματα

(1) Στο πλαίσιο της «Έκθεσης για τη Διαχείριση των Κινδύνων των Καταστροφών στην ΚΔ», που ανέφερα πιο πάνω, πώς μπορεί η κυβέρνηση της ΚΔ να μην έχει «καμία πληροφορία» για έναν τεράστιο, υπό κατασκευήν, πυρηνικό σταθμό στο κατώφλι της;

(2) Τι πραγματικά σημαίνει η ομολογία ότι «δεν υπάρχουν … σχέδια αντιμετώπισης πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή»; Σημαίνει ότι στην ΚΔ δεν υπάρχουν προετοιμασμένα σχέδια πρόληψης, ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, αντίδρασης, εκκένωσης, επικοινωνίας, συντονισμού και ούτω καθεξής; Εάν ναι, πώς εξηγούνται αυτές οι απαράδεκτες παραλείψεις; Εάν όχι, πού βρίσκονται όλα αυτά τα σχέδια; Έχουν δημοσιευτεί και έχουν χρησιμοποιηθεί, π.χ., για σκοπούς διαφώτισης και εκπαίδευσης;


(3) Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου το 2023, θα προκύψουν διάφοροι υφέρποντες κίνδυνοι που, στο πέρασμα του χρόνου, θα υποσκάψουν τη δημόσια υγεία, την ατμόσφαιρα, την άγρια φύση (πανίδα και χλωρίδα), τη γεωργία, την τροφική αλυσίδα, τις πηγές νερού, τους υδατοφράκτες, την αλιεία, τη θάλασσα, τα δάση και το ευρύτερο περιβάλλον της ΚΔ και της ΕΕ; Εάν ναι, υπάρχουν σχέδια της ΚΔ και της ΕΕ για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων; Εάν όχι, γιατί όχι;

(4) Εάν ξεσπάσει οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή στο Άκιουγιου και ακολουθήσει συγκάλυψη, όπως έγινε μετά τις εκρήξεις στο Τσέρνομπιλ το 1986, πώς θα το μάθουν οι Αρχές της ΚΔ και της ΕΕ;

(5) Σε σχέση με το «Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΗΛΕΚΤΡΑ» για Ετοιμότητα και Απόκριση σε έκτακτα Ραδιολογικά ή Πυρηνικά Περιστατικά», το οποίο δημοσιεύθηκε το 2015 από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία, γιατί αποτελείται μόνο από 11 σελίδες; Γιατί δεν κάνει καμία ρητή αναφορά στο Άκιουγιου, στην Τουρκία και στα εδάφη της ΚΔ υπό συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή; Έχοντας υπόψη αυτές τις παραλείψεις, αυτό το Σχέδιο θα συμπληρωθεί και θα επεκταθεί; (Το Σχέδιο βρίσκεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Εργασίας στο www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/All/471F975896630272C2257F3800233E02?OpenDocument).

(6) Εάν ξεσπάσει οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή στο Άκιουγιου, οι κάτοικοι της ΚΔ θα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν; Έχουν λάβει οδηγίες οι πολίτες και οι υπηρεσίες πρώτης απόκρισης της ΚΔ; Έχουν λάβει οδηγίες τα νοσοκομεία, ιατρεία, λιμάνια, αεροδρόμια, στρατόπεδα, υπουργεία, δημαρχεία, δικαστήρια, σχολεία, πανεπιστήμια, καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία, αγροκτήματα και τα υπόλοιπα ιδιωτικά και δημόσια όργανα της ΚΔ; Ο λαός της ΚΔ εκπαιδεύεται ανάλογα, όπως εκπαιδεύεται ο λαός της Λιθουανίας, λόγω του πυρηνικού σταθμού στη διπλανή Λευκορωσία (και όπως περιγράφεται στο www.rsc.lt/index.php/pageid/524); Εάν ναι, πώς; Εάν όχι, γιατί όχι και πότε θα αρχίσει μια οργανωμένη εκστρατεία με τριπλό στόχο τη διαφώτιση, την εκπαίδευση και την προετοιμασία;

(7) Εάν οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή οδηγήσει στην απελευθέρωση επικίνδυνων ποσοτήτων ραδιενέργειας, ειδικά αν ο άνεμος φυσάει από τα βόρεια, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες εκκενώσεις όλων των ατόμων που θα βρίσκονται στα μη κατεχόμενα νότια εδάφη της ΚΔ, στα κατεχόμενα βόρεια εδάφη της ΚΔ, στη «νεκρή ζώνη» και στις βρετανικές «βάσεις»; Εάν ναι, τέτοιες εκκενώσεις θα είναι εθελοντικές ή υποχρεωτικές; Εάν όχι, οι κάτοικοι της νήσου Κύπρου θα αφεθούν στο έλεος του Θεού, όπως έμειναν στο έλεος του Θεού τόσα άτομα, σε τόσα χωριά στην Εύβοια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στις αρχές του Αυγούστου του 2021;

(8) Εάν πραγματοποιηθούν εκκενώσεις μετά από οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή, πώς και με ποια αεροπορικά και θαλάσσια μέσα θα διαφύγει ο κόσμος; Πού θα καταλήξουν όλα τα άτομα που θα ξεριζωθούν; Για πόσον καιρό θα παραμείνουν στην ξενιτιά; Σε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες, πώς θα επιβιώσει, πώς θα κυβερνηθεί και πώς θα προστατευτεί η ήδη ημικατεχόμενη ΚΔ;

(9) Σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής, υπάρχουν προετοιμασμένα σχέδια και προκαθορισμένοι συντονισμοί (ι) μεταξύ της ΚΔ, της ΕΕ και της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης στον βορρά της ΚΔ, δήθεν «εγγυήτριας δύναμης» της ΚΔ και υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, (ιι) μεταξύ της ΕΕ, της ΚΔ, της Ελλάδας ως «εγγυήτριας δύναμης» και των υπόλοιπων 25 κρατών μελών της ΕΕ, και (ιιι) μεταξύ του ΟΗΕ, της ΕΕ, της ΚΔ και των μη μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ΗΒ, αποικιακού ηγεμόνα στις «βάσεις» και «εγγυήτριας δύναμης» της ΚΔ; Εάν ναι, αυτά τα σχέδια έχουν δημοσιευτεί; Εάν όχι, γιατί όχι και πότε θα προετοιμαστούν προτού δημοσιευτούν;

(10) Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια, η κυβέρνηση της ΚΔ έχει (ι) δημιουργήσει επίσημες ιστοσελίδες όπως αυτές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (π.χ. στο www.remm.nlm.gov/nuclearaccident.htm), (ιι) επίσημο κανάλι στο Youtube και (ιιι) άλλα μέσα επικοινωνίας, π.χ., επίσημο λογαριασμό στο Twitter; Εάν ναι, πού βρίσκονται; Εάν όχι, γιατί όχι και πότε θα δημιουργηθούν;

(11) Η κυβέρνηση της ΚΔ και η ΕΕ τι γνωρίζουν για τα υποπτευόμενα σχέδια της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα παράλληλα με την απόκτηση της πυρηνικής ενέργειας; Μπορεί να αποτραπεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Εάν ναι, πώς; Εάν όχι, γιατί όχι;

(12) Η ΚΔ έχει θέσει το ζήτημα της πυρηνικοποίησης της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, στην Κοινοπολιτεία και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς; Εάν ναι, πότε και με ποια αποτελέσματα; Εάν όχι, γιατί όχι και πότε θα θέσει αυτό το φλέγον ζήτημα;

Εν όψει των αμέτρητων τραγωδιών στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του θερμού καλοκαιριού του 2021 ήρθε η ώρα να τερματιστεί η προφανής άρνηση, αδράνεια και νεκρική σιγή που επικρατεί στη Λευκωσία. Κατά συνέπειαν, σας καλώ να δημοσιεύσετε όλες τις απαντήσεις σας σε όλα τα ερωτήματα που έχω θέσει σε αυτήν την ανοιχτή επιστολή και σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσα στα προηγούμενα μου άρθρα τα οποία παρατίθενται στο υστερόγραφο. Αυτά τα ερωτήματα δεν πρέπει να παραμείνουν στο συρτάρι.

Σας παρακαλώ να αντιμετωπίσετε το αίτημά μου για απαντήσεις ως επείγον.

Υστερόγραφο

Με χρονολογική σειρά, τα προηγούμενα άρθρα μου για την πυρηνικοποίηση της Τουρκίας παρατίθενται παρακάτω:

* ‘Ο τουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Akkuyu απειλεί την ΚΔ;’ 28 Απριλίου 2019, www.sigmalive.com/simerini/politics/565160/o-tourkikos-pyrinikos-stathmos-sto-akkuyu-apeilei-tin-kd

* ‘Η πυρηνική απειλή ως «δαμόκλειος σπάθη» επάνω από την Κύπρο’, 23 Φεβρουαρίου 2020, https://simerini.sigmalive.com/article/2020/2/23/e-purenike-apeile-os-damokleios-spathe-epano-apo-ten-kupro/

* ‘Οι εκρήξεις στη Βηρυτό προοιωνίζονται μια μελλοντική καταστροφή στο Άκιουγιου;’, 9 Αυγούστου 2020, https://simerini.sigmalive.com/article/2020/8/9/oi-ekrexeis-ste-beruto-prooionizontai-mia-mellontike-katastrophe-sto-akiougiou/

* ‘Η νεκρική σιγή εν όψει των αναδυόμενων πυρηνικών κινδύνων στο Άκιουγιου’, 20 Σεπτεμβρίου 2020, https://simerini.sigmalive.com/article/2020/9/20/e-nekrike-sige-en-opsei-ton-anaduomenon-purenikon-kindunon-sto-akiougiou/

* ‘Ένας σεισμός, δύο εκρήξεις και τρία ερωτήματα για την πυρηνικοποίηση της Τουρκίας’, 1 Μαρτίου 2021, https://simerini.sigmalive.com/article/2021/3/1/enas-seismos-duo-ekrexeis-kai-tria-erotemata-gia-ten-purenikopoiese-tes-tourkias/

* ‘Η ρωσοτουρκική τελετή στο Άκιουγιου και τα πυρηνικά διδάγματα της Φουκουσίμα’, 22 Μαρτίου 2021, https://simerini.sigmalive.com/article/2021/3/22/e-rosotourkike-telete-sto-akiougiou-kai-ta-purenika-didagmata-tes-phoukousima/

*Κεντρική φωτογραφία: Πηγή: Sigma Live, 4 Απριλίου 2015, https://city.sigmalive.com/article/2018/4/4/pos-tha-epireastei-i-kypros-apo-endehomeno-atyhima-sto-akkioygioy/


simerini.sigmalive.com

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης

Σχόλια