Εμφυτεύσιμη αντλία για ανώδυνες δόσεις ινσουλίνης
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει νέους πιο εύκολους και λιγότερο επώδυνους τρόπους για να λαμβάνουν οι ασθενείς με διαβή
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει νέους πιο εύκολους και λιγότερο επώδυνους τρόπους για να λαμβάνουν οι ασθενείς με διαβήτη την απαραίτητη ημερήσια δόση ινσουλίνης. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται καθημερινά τουλάχιστον δύο δόσεις ινσουλίνης οι οποίες γίνονται ενέσιμα.
Ομάδα ερευνητών στην Ιταλία με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Robotics» παρουσιάζει μια εμφυτεύσιμη ρομποτική αντλία που ανέπτυξε η οποία μπορεί να δώσει τέλος στην ενέσιμη μορφή των δόσεων ινσουλίνης. Η αντλία αυτή που έχει μέγεθος 78x63x35 χιλιοστά και ζυγίζει 185 γραμμάρια τοποθετείται σε ένα κάποιο της κοιλιάς και υποδέχεται μια κάψουλα που καταπίνει ο ασθενής.
Η αντλία διαθέτει μαγνήτες οι οποίοι τραβούν προς το σημείο που βρίσκεται την κάψουλα η οποία είναι σχεδιασμένη για να συντονιστεί και να ακολουθήσει αυτό το μαγνητικό πεδίο. Όταν η αντλία πιάσει την κάψουλα θα την περιστρέψει ώστε να βρεθεί στην σωστή θέση και στην συνέχεια θα αφαιρέσει από την ορμόνη που υπάρχει στο εσωτερικό της κάψουλα. Όταν η ορμόνη αποσπαστεί η αντλία θα αφήσει την κάψουλα να συνεχίσει το ταξίδι τους στο γαστρεντερικό σύστημα ώστε να αποβληθεί τελικά από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο.
Οι ερευνητές παρομοιάζουν την όλη διαδικασία με τα φορτία που ταξιδεύουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και όταν φτάσουν σε αυτόν προσδένονται σε μια είσοδο του και οι αστροναύτες ανοίγουν την ενδιάμεση θύρα για να πάρουν το περιεχόμενο του φορτίου. Το όλο σύστημα που ονομάζεται PILLSID δοκιμάζεται σε διαβητικούς χοίρους και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αναμένεται φυσικά το στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν η αντλία αυτή μπορεί πράγματι να αποτελέσει αποτελεσματική και ασφαλή εναλλακτική λύση παροχής ινσουλίνης σε ασθενείς.
Σχόλια