Θα μετατραπεί η βάση Al-Watiyah σε Τουρκικό Επιχειρησιακό Κέντρο στην Αφρική;

Η βάση Al-Watiyah, που βρίσκεται μόλις 27 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία και 125 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, είναι μία από τις λίγες στρατιωτ

 


Hasanain Mohamed

Η βάση Al-Watiyah, που βρίσκεται μόλις 27 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία και 125 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, είναι μία από τις λίγες στρατιωτικές βάσεις που γλίτωσαν από την καταστροφή κατά την επέμβαση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) το 2011. Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους χώρους στη Λιβύη.

Σήμερα, η βάση Al-Watiya, καθώς και η βάση Mitiga στην Τρίπολη και τα λιβυκά λιμάνια Zawiyah, Misurata και Khoms, λειτουργούν υπό εξωεδαφικό καθεστώς. Έχουν γίνει δηλαδή τουρκικό έδαφος.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Λίβυος δημοσιογράφος, Μαχμούντ Αλ-Μισράτι, δημοσίευσε μια ανάρτηση που ισχυριζόταν ότι είχε μιλήσει με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Ο Χάφταρ του είπε ότι η Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) της Αφρικής (AFRICOM) στόχευσε απευθείας τις θέσεις του LNA στην Al-Watiyah. Αναγκάζει τις δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη βάση και την απείλησε με περισσότερες αεροπορικές επιδρομές εάν ο στρατός δεν αποσυρθεί εντελώς από την Τρίπολη.

Η πτώση της Al-Watiya τον Μάιο του 2020 ήταν ένα πολύ σημαντικό σημείο στον πόλεμο της Λιβύης, καθώς σηματοδότησε την αρχή του τέλους της εκστρατείας του LNA για την απελευθέρωση της Τρίπολης.

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από τον LNA, ότι πράγματι η αμερικανική AFRICOM στόχευσε τις δυνάμεις του, προήλθε από τον ναύαρχο Faraj Al Mahdawi, ο οποίος σε συνέντευξή του στο pronews.gr δήλωσε ότι “οι πύραυλοι προέρχονταν από αμερικανικά και όχι από τουρκικά πλοία”, ενώ πρόσθεσε ότι ” οι Αμερικανοί μας βομβάρδισαν στην Al-Watiya». Μια επίθεση με πύραυλο κρουζ από αμερικανικό πλοίο φαίνεται πολύ πιθανό σενάριο.

Δεν ήταν τα τουρκικά drones που νίκησαν τον LNA, αλλά οι ίδιες οι ΗΠΑ. Ποιος άφησε τότε τους Τούρκους να καταλάβουν τη βάση και να ενισχύσουν την παρουσία τους σε αυτήν;

Στις 22 Αυγούστου, οι λιβυκές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Αρχηγός της Αραβικής και Διεθνούς Αστυνομίας είχε γράψει στο Λιβυκό Υπουργείο Εσωτερικών, δηλώνοντας ότι η Τυνησιακή Ιντερπόλ τον ενημέρωσε για την πρόθεση 100 τρομοκρατών που ήταν παρόντες στη βάση Al-Watiya, να διεισδύσουν στην Τυνησία μέσω της Λιβύης για να πραγματοποιούν πράξεις δολιοφθοράς.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Kais Saied, έλαβε αποφάσεις για τον περιορισμό της ομάδας Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι η ομάδα σκοπεύει να αποσταθεροποιήσει την Τυνησία μέσω της Λιβύης. «Από το 2011, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στον LNA, είτε πρόκειται για τον Καντάφι είτε για τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Τον Απρίλιο του 2019, ο LNA ξεκίνησε επίθεση στην Τρίπολη για να την απελευθερώσει από τις εγκληματικές πολιτοφυλακές, τους τρομοκράτες και τους Μουσουλμανικούς Αδελφούς. Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεση στρατιωτική επέμβαση, αλλά έδωσαν το πράσινο φως στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να το κάνει. Από το 2019 έως το 2020 η Al-Watiya ήταν υπό τον έλεγχο του LNA. Τα τουρκικά drones δεν μπόρεσαν να κερδίσουν την πολιορκία, ενώ στην άλλη πλευρά η Τρίπολη έπεφτε.

Ως εκ τούτου, η αμερικανική AFRICOM αποφάσισε να επέμβει βομβαρδίζοντας τις δυνάμεις που συνδέονται με τον LNA, και απείλησε τον Χάφταρ με περαιτέρω βομβαρδισμούς αν δεν υποχωρήσει. Η βάση βομβαρδίστηκε, ο LNA υποχώρησε στην Tarhuna, αλλά δεν ήταν ακόμα αρκετό για τις ΗΠΑ. Η υποχώρηση επρόκειτο να φτάσει πολύ ανατολικά.

Σε αυτό το σημείο ο Ερντογάν πήρε τη βάση, μετατρέποντάς την σε τουρκική περιοχή διεξαγωγής επιχειρήσεων. Οι Λίβυοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν εκτός εάν οι τουρκικές δυνάμεις τους το επιτρέψουν.

Οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) και της Αλ Κάιντα ήταν παρόντες στη Λιβύη από το 2011, αλλά ο Ερντογάν αύξησε τον αριθμό τους προμηθεύοντας περισσότερους μαχητές του ISIS μεταξύ των Σύρων μισθοφόρων. Πολλοί από αυτούς μένουν αυτή τη στιγμή στη βάση Al-Watiya.

Από τότε που ο Πρόεδρος της Τυνησίας απομάκρυνε από την εξουσία τον πρώην πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Γκανούτσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Ερντογάν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Λιβύη έχουν ανησυχήσει. Επιπλέον, μεταξύ των μαχητών του ISIS που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης 2.500 με την υπηκοότητα της Τυνησίας.

Το σχέδιο είναι να τους περάσουν εντός Τυνησίας και να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους: δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις. Η διείσδυση από τα σύνορα είναι πολύ εύκολη, αφού η στρατιωτική διοίκηση των συνόρων διευθύνεται από τον Al-Namroush. Είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη και σύμμαχος των Τούρκων αφού ήταν υπουργός Άμυνας στην προηγούμενη κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ.

Ολόκληρα τα σύνορα μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης ελέγχονται πλέον από πολιτοφυλακές.

Οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, οι πρώτες από το 2014. Ενώ η σημερινή κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι στην εξουσία από τον περασμένο Μάρτιο, με στόχο την επιβολή της προθεσμίας, όλα δείχνουν ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν. Αυτό οφείλεται στο εμπόδιο της Τουρκίας που φοβάται ότι οι εκλογές (όπως ήδη συνέβη το 2014) δεν θα είναι υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τόσο που ακόμη και ο στρατάρχης Χάφταρ από τη Βεγγάζη έπρεπε να ασκήσει έφεση για να τηρηθεί η προθεσμία.

Mετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

 libyareview
Σχόλια