40 χιλιάδες μαθητές εκτός τριτοβάθμιας

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, έδειξε τα αποτελέσματά της, αποκλείοντας περίπου 40 χιλιά

 


Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, έδειξε τα αποτελέσματά της, αποκλείοντας περίπου 40 χιλιάδες μαθητές από το να μπουν στο πανεπιστήμιο. Πολλές, μάλιστα, είναι οι σχολές που δεν πέρασε κανένας ή πέρασαν ...1,2,5 άτομα(!).

Τα παιδιά αυτά που αποκλείστηκαν, και προέρχονται κατά βάση από φτωχές λαϊκές οικογένειες, πρέπει να μάθουν από νωρίς ότι οι σπουδές και η δουλειά δεν είναι δικαιώματα, αλλά προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς. Ότι δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο γιατί "δεν αξίζουν" ή "δεν διάβασαν αρκετά". Να μάθουν ότι είναι ατομική τους υπόθεση το αν θα περάσουν σε μια σχολή ή αν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα. Για τα παιδιά αυτά, που ταξικά πετάχτηκαν εκτός τριτοβάθμιας, οι επιλογές που προσφέρονται είναι τα ΙΕΚ και τα ιδιωτικά κολλέγια, όταν οι οικογένειές τους με το ζόρι σήκωσαν το οικονομικό βάρος των πανελλαδικών και του λυκείου-εξεταστικού κατέργου που έχει διαμορφωθεί. Γι' αυτά, λοιπόν, τα παιδιά ποιο είναι το μέλλον που τους περιμένει και τι συνείδηση τους καλλιεργείται; Να δουλεύουν για ψίχουλα, χωρίς κανένα δικαίωμα και να το θεωρούν προσωπική τους "αποτυχία".

Τον τελευταίο χρόνο η νεολαία ήρθε αντιμέτωπη με μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της. Από την πανδημία και την στοχοποίησή της ως υπεύθυνης για την εξάπλωση του ιού, την έλλειψη των κοινωνικών της χώρων, την εφαρμογή της τηλε-εκπαίδευσης και των αποκλεισμών που ήρθαν μαζί της, την ακραία καταστολή σε κάθε πόλη και γειτονιά, μέχρι την ψήφιση μιας σειράς νόμων στην εκπαίδευση. Και τώρα της κόβουν τον δρόμο προς την τριτοβάθμια, και διαμορφώνουν ασφυκτικούς όρους για τους λίγους που θα καταφέρουν να μπουν.

Η νεολαία όμως πρέπει να αντισταθεί! Να πάει κόντρα στην άγρια επίθεση που δέχεται και στο χτύπημα σε κάθε κεκτημένο της δικαίωμα. Να αναζητήσει τη διέξοδο, όχι στον ατομικό δρόμο, αλλά στους συλλογικούς αγώνες της ενάντια σε αυτό το σύστημα που την εκμεταλλεύεται. Γι' αυτό οι κινητοποιήσεις τόσο των μαθητών, όσο και των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, πρέπει να συνεχιστούν ενάντια στην ΕΒΕ, αλλά και συνολικά ενάντια στον νόμο Κεραμέως! Να μην τους περάσει!

Επιμένουμε Διεκδικούμε
Σχόλια