Δυσφήμιση του Ισραήλ από τα Μέσα παρά το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού
Ο [ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν] Νετανιάχου είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, των οποίων η προέλευση χρονολογείται από
Η ίδια αρνητική πολιτική [από τον Τύπο και πολλές φερόμενες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων] εκτείνεται και σε άλλα σημαντικά οφέλη που έχει προσφέρει το Ισραήλ σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι επιστημονικές καινοτομίες, η ιατρική τεχνολογία και η σωτήρια τεχνητή νοημοσύνη. Η θετική αναφορά στο εβραϊκό κράτος αντιτίθεται στις συντακτικές ατζέντες, εκτός αν είναι εφικτό κατά κάποιο τρόπο να μετατραπεί μια καλή είδηση σε κακή.
Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων τη δεκαετία του ′90, οι οποίες δημιούργησαν την Παλαιστινιακή αρχή (ΠΑ), μόνον αυτή και όχι το Ισραήλ ευθύνεται για την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών. Σχεδόν 150 μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την «Παλαιστίνη» ως κράτος, ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης και τα όργανα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιδεικνύοντας κατακριτέα προβλέψιμη προκατάληψη, δεν έχουν το σθένος να της επιτρέψουν την ικανότητα αυτενέργειας.
Σε αντίθεση με ισχυρισμούς για ρατσιστική πολιτική ή πολιτική «απαρτχάιντ», το Ισραήλ εμβολιάζει τους Άραβες πολίτες του από την έναρξη του προγράμματος. Δεδομένης κάποιας απροθυμίας μεταξύ αυτών των κοινοτήτων να εμβολιαστούν, η ισραηλινή κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ηγέτες της αραβικής κοινότητας, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης του πρωθυπουργού Νετανιάχου σε δύο αραβικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες για το σκοπό αυτό.
Η ίδια προσέγγιση διακρίνεται και στις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, ιστορικά επιτεύγματα σε μια ως τώρα αόριστη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων. Αυτές οι Συμφωνίες συχνά αντιμετωπίζονται με ανηλεή κυνισμό από τα μέσα ενημέρωσης καθώς και από βετεράνους διαμεσολαβητές ειρήνης, των οποίων οι συνταγές έχουν αποτύχει επανειλημμένα.
Ο [ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν] Νετανιάχου είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, των οποίων η προέλευση χρονολογείται από την ομιλία του σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου το 2015, όταν τάχτηκε εναντίον των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Η μονήρης στάση του Νετανιάχου έγινε αντιληπτή από τους Άραβες ηγέτες, οι οποίοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι είχαν κοινό σκοπό με το κράτος του Ισραήλ, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα λαμπρότερο μέλλον γι αυτούς παρά σε ένα μέλλον βεβαρημένο με περιττή εχθρότητα.
Οι εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαστρεβλώνονται –όπως και η αλήθεια– με σκοπό να κατακρίνουν το Ισραήλ για την αξιοσημείωτη επιτυχία του στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Εικόνα: Μια υγειονομική υπάλληλος μιλά σε αραβοϊσραηλινή γυναίκα πριν της κάνει το εμβόλιο κατά του COVID-19 στον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης Clalit, στην αραβική πόλη Umm al Fahm στο Ισραήλ, στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Η προκατάληψη εναντίον του εβραϊκού κράτους είναι τόσο έντονη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ώστε αξιέπαινες ενέργειες που εγγυημένα θα έμπαιναν σε πρωτοσέλιδα αν αναφέρονταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, συχνά αγνοούνται, υποβαθμίζονται ή δυσφημίζονται όταν πρόκειται για το Ισραήλ. Όταν συμβαίνει μια καταστροφή οπουδήποτε στον κόσμο, για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι συχνά το πρώτο, ή μεταξύ των πρώτων που προσφέρει βοήθεια και στέλνει συνεργεία διάσωσης. Πιο πρόσφατα, τον περασμένο μήνα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έστειλαν μια ομάδα στην Ονδούρα μετά την καταστροφή από τους τυφώνες Ήτα και Γιώτα που κατατάσσονται στην κατηγορία 4 και άφησαν χιλιάδες άστεγους.
Τα τελευταία 15 χρόνια αποστολές διάσωσης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχουν αναλάβει δράση στην Αλβανία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, τη Γκάνα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, την Κολομβία, την Αϊτή, την Κένυα, τις ΗΠΑ, τη Σρι Λάνκα και την Αίγυπτο ― και σε πολλές άλλες χώρες τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Καλής Γειτονίας (Operation Good Neighbour), μεταξύ του 2016 και του 2018, οι IDF δημιούργησαν κινητά νοσοκομεία στα σύνορα της Συρίας για να περιθάλψουν πολίτες που τραυματίστηκαν από βίαιες συγκρούσεις στη χώρα τους, και έστειλαν ζωτικής σημασίας προμήθειες απευθείας στη Συρία ―ένα έθνος που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ― προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν εκεί.
Ελάχιστες εκτός του Ισραήλ εβραϊκές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο και μέρη που έχουν ωφεληθεί από τη βοήθεια των IDF έχουν ιδέα για αυτά, επειδή τα μέσα ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφορές στις ειδήσεις σχετικά με χώρες που συνεισφέρουν με ομάδες διάσωσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών έχουν παραλείψει το Ισραήλ παρόλο που γνωρίζουν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Η ίδια αρνητική πολιτική εκτείνεται και σε άλλα σημαντικά οφέλη που έχει προσφέρει το Ισραήλ σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι επιστημονικές καινοτομίες, η ιατρική τεχνολογία και η σωτήρια τεχνητή νοημοσύνη. Η θετική αναφορά στο εβραϊκό κράτος αντιτίθεται στις συντακτικές ατζέντες, εκτός αν είναι εφικτό κατά κάποιο τρόπο να μετατραπεί μια καλή είδηση σε κακή.
Αυτήν την εβδομάδα είδαμε ακριβώς αυτό στις εφημερίδες και στα μέσα ενημέρωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς διαστρεβλώνονται ―όπως και η αλήθεια― με σκοπό να κατακρίνουν το Ισραήλ για την αξιοσημείωτη επιτυχία του στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εφημερίδα Guardian ανέφερε:
«Εδώ και δύο εβδομάδες το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού χορηγώντας περισσότερες από 150.000 δόσεις την ημέρα, αριθμός που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του εμβολίου για πάνω από 1 εκατομμύριο σε σύνολο 9 εκατομμυρίων πολιτών ―υψηλότερο ποσοστό από οπουδήποτε αλλού».
Με τον κόσμο να είναι τόσο εστιασμένος στον κορονοϊό και στις εθνικές αντιδράσεις παντού, εφημερίδες όπως η Guardian δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν την αναφορά στο επίτευγμα του Ισραήλ, όσο και αν προτιμούσαν να μην το κάνουν. Επομένως, το άρθρο έπρεπε να φέρει τον τίτλο: «Παλαιστίνιοι εξαιρούνται από τον εμβολιασμό κατά του Covid στο Ισραήλ καθώς οι δόσεις προορίζονται για τους αποίκους».
Κατηγορώντας στην ουσία το Ισραήλ για ρατσισμό αναφερόμενη ότι παραμελεί τους Παλαιστίνιους Άραβες, η Guardian έγραψε: «Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, περιοχές οι οποίες τελούν υπό ισραηλινή κατοχή, είναι να παρακολουθούν και να περιμένουν». Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Υπηρεσία Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (PBS) με χαρά έβαλε τον εξής τίτλο σε άρθρο της σχετικά με την επιτυχία του Ισραήλ: «Οι Παλαιστίνιοι αφέθηκαν να περιμένουν καθώς το Ισραήλ πρόκειται να αρχίσει τον εμβολιασμό κατά του COVID-19». Η Washington Post δημοσίευσε παρόμοιες κακοήθεις απόψεις υπό τον τίτλο: «Το Ισραήλ αρχίζει τους εμβολιασμούς, αλλά οι Παλαιστίνιοι ίσως χρειαστεί να περιμένουν για μήνες».
Όπως ήταν αναμενόμενο, το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ακολουθώντας την ίδια σαθρή λογική, δημοσίευσε στον ιστότοπό του μια από κοινού δήλωση διάφορων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την οποία ασκείται η ίδια κριτική και υποστηρίζεται εσφαλμένα ότι έγιναν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ο Ken Roth, Εκτελεστικός Διευθυντής του Human Rights Watch ‒ενός οργανισμού από τον οποίο ο ιδρυτής του, ο αείμνηστος Robert L. Bernstein, αποχώρησε ακριβώς λόγω της άδικης στάσης του εναντίον του Ισραήλ― σε ένα tweet του ανέφερε: «Μεροληπτική αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ» και ισχυρίστηκε σε ένα ξεχωριστό tweet ότι: «δεν έχει εμβολιάσει ούτε έναν Παλαιστίνιο».
Απρόθυμη να μείνει έξω από αυτές τις αδικαιολόγητες προσπάθειες επίθεσης κατά του Ισραήλ, η Διεθνής Αμνηστία εκτόξευσε επίσης κατηγορίες ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο μην εμβολιάζοντας τους Παλαιστίνιους Άραβες.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ειδήσεις που αφορούν το Ισραήλ στα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και την προπαγάνδα που ακούγεται αδιάκοπα από τις λεγόμενες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτές οι συκοφαντίες είναι εντελώς ψευδείς. Οι Παλαιστίνιοι Άραβες που ζουν στην Ιουδαία και τη Σαμάρια, ή στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, δεν είναι καν Ισραηλινοί πολίτες και δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Ισραηλινούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων τη δεκαετία του ′90, οι οποίες δημιούργησαν την Παλαιστινιακή αρχή (ΠΑ), μόνον αυτή και όχι το Ισραήλ ευθύνεται για την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών. Σχεδόν 150 μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την «Παλαιστίνη» ως κράτος, ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης και τα όργανα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιδεικνύοντας κατακριτέα προβλέψιμη προκατάληψη, δεν έχουν το σθένος να της επιτρέψουν την ικανότητα αυτενέργειας.
Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει τα δικά της σχέδια για τον εμβολιασμό των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με το σχήμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γεγονός το οποίο έχει αναφερθεί στα ίδια μέσα ότι το Ισραήλ επιχειρεί να εμποδίσει.
Τη στιγμή που το Ισραήλ σχεδίαζε το πρόγραμμα εμβολιασμού και προμήθευε εμβόλια, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Από τότε που αποκαταστάθηκε η επαφή των δύο πλευρών μέχρι τώρα, ούτε η ΠΑ ούτε το τρομοκρατικό καθεστώς της Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν από το Ισραήλ βοήθεια για τους εμβολιασμούς, προφανώς προτιμώντας τις δικές τους επιλογές. Ωστόσο, πρόσφατα στις 5 Ιανουαρίου, ένας αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής ισχυρίστηκε ότι η ΠΑ συζητά τώρα με το Ισραήλ την πιθανότητα να τους δοθούν ορισμένα εμβόλια, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν οι ισραηλινές αρχές.
Αναφορές δείχνουν επίσης ότι ορισμένες δόσεις εμβολίου είχαν ήδη δοθεί κρυφά από το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή, μετά από προηγούμενες ανεπίσημες προσεγγίσεις. Ο λόγος γι αυτή την παραπλανητική προσέγγιση είναι η αμηχανία με την οποία η ΠΑ αντιμετωπίζει το γεγονός ότι έχει ζητήσει δημόσια βοήθεια από το Ισραήλ, με το οποίο συνεχώς εξοργίζεται και διασύρει σε κάθε ευκαιρία. Πιθανώς, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γνωστοποιηθεί ή να καλυφθεί από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης: δεν ταιριάζει στην ατζέντα τους.
Η ιδέα που προωθούν ορισμένα μέσα ενημέρωσης και σχολιαστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι ενδεχομένως να επιτραπεί στο Ισραήλ να εμβολιάσει τους πολίτες της Γάζας, των οποίων οι ηγέτες εκτόξευαν θανατηφόρες ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος πριν αλλά και από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, είναι γελοία. Τι κάνουν αυτοί οι σχολιαστές των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι λεγόμενες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους κατοίκους της Γάζας να αντιμετωπίσουν τα δεινά τους;
Σε αντίθεση με ισχυρισμούς για ρατσιστική πολιτική ή πολιτική «απαρτχάιντ», το Ισραήλ εμβολιάζει τους Άραβες πολίτες του από την έναρξη του προγράμματος. Δεδομένης κάποιας απροθυμίας μεταξύ αυτών των κοινοτήτων να εμβολιαστούν, η ισραηλινή κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ηγέτες της αραβικής κοινότητας, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης του πρωθυπουργού Νετανιάχου σε δύο αραβικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες για το σκοπό αυτό.
Ο δημοσιογράφος της Jerusalem Post, Seth Frantzman, επιβεβαιώνει προσωπικά ότι οι Άραβες στην ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν εμβολιαστεί αλλά και συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τον Ken Roth ως Παλαιστίνιοι πολίτες, διαψεύδοντας έτσι ο ίδιος τον εαυτό του ότι το Ισραήλ «δεν έχει εμβολιάσει ούτε έναν Παλαιστίνιο».
Σύμφωνα με τον Frantzman, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είναι ισραηλινοί πολίτες και εμβολιάζονται αφού παρουσιαστούν στα σημεία μαζικού εμβολιασμού. Αναφέρει το παράδειγμα ενός Παλαιστίνιου στην Ιουδαία, ο οποίος εμβολιάστηκε από τις ισραηλινές αρχές, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ισραηλινή κάρτα υγείας, δείχνοντας έτσι ότι «οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ κάνουν ό, τι μπορούν για να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν είναι Άραβες ή Εβραίοι».
Όπως θα περίμενε κανείς που γνωρίζει έστω και ελάχιστα το Ισραήλ, η κυβέρνησή του θα κάνει ό, τι είναι εύλογα δυνατόν για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους στην Ιουδαία, στη Σαμάρια και στη Γάζα στον αγώνα τους ενάντια στον κορονοϊό.
Παρά τους συνηθισμένους ισχυρισμούς για το αντίθετο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ισχυρίζονται ότι έχουν αποδεχτεί και διευκολύνει όλα τα αιτήματα για ιατρική βοήθεια οποιουδήποτε είδους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αναπνευστήρων, γεννητριών οξυγόνου και εξοπλισμού τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Αυτό συνάδει με τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο παρελθόν προκειμένου να συντονίσουν παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας, ακόμη και σε περιόδους έντονων συγκρούσεων που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των τρομοκρατών της Γάζας.
Οι New York Times επικρίνουν επίσης το Ισραήλ αλλά από διαφορετική οπτική γωνία. Ενώ η εφημερίδα αναφέρεται στις επικρίσεις για την «αποτυχία» εμβολιασμού των Παλαιστινίων, δεν δίνει βαρύτητα σε αυτό αλλά κάνει έντονους και βεβιασμένους υπαινιγμούς ότι η επιτυχία του Ισραήλ καθοδηγείται από την επιθυμία του πρωθυπουργού Νετανιάχου να «αποκαταστήσει τη δική του κακοποιημένη εικόνα». Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι ότι τα επιτεύγματα του Ισραήλ δεν πρέπει να παρουσιαστούν με θετικό τρόπο.
Η ίδια προσέγγιση διακρίνεται και στις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, ιστορικά επιτεύγματα σε μια ως τώρα αόριστη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων. Αυτές οι Συμφωνίες συχνά αντιμετωπίζονται με ανηλεή κυνισμό από τα μέσα ενημέρωσης καθώς και από βετεράνους διαμεσολαβητές ειρήνης, των οποίων οι συνταγές έχουν αποτύχει επανειλημμένα. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Η από δεκαετίες αντίθεσή τους με το εβραϊκό κράτος ενεργοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εγωιστική επιθυμία να συμμετάσχουν σε έναν αραβικό κόσμο που αντιτίθεται σθεναρά στην ύπαρξη του Ισραήλ ακόμη και στο σημείο της μάχης.
Ο Λόρδος David Trimble, πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Νοέμβριο πρότεινε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το βραβείο, μαζί με τον εστεμμένο πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan του Άμπου Ντάμπι. Ο Λόρδος Trimble αναγνώρισε ότι ο Νετανιάχου είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, των οποίων η προέλευση χρονολογείται από την ομιλία του σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου το 2015, όταν τάχτηκε εναντίον των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Η μονήρης στάση του Νετανιάχου έγινε αντιληπτή από τους Άραβες ηγέτες, οι οποίοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι είχαν κοινό σκοπό με το κράτος του Ισραήλ, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα λαμπρότερο μέλλον γι αυτούς παρά σε ένα μέλλον βεβαρημένο με περιττή εχθρότητα.
Δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση προς την επίτευξη ειρήνης οπουδήποτε στον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Θα δούμε εάν ο Νετανιάχου λάβει το βραβείο Νόμπελ τον Οκτώβριο. Εάν όχι, θα οφείλεται στην ίδια περιφρόνηση που έχουν οι New York Times και πολλοί αυτοαποκαλούμενοι δυτικοί διανοούμενοι γι αυτόν τον πρωθυπουργό, ο οποίος, αν και αμφιλεγόμενος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αντιπροσωπεύει το ισραηλινό πνεύμα που φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να υποβαθμίζουν αδιάκοπα —ακόμη και μπροστά σε μνημειώδη επιτεύγματα, όπως οι Συμφωνίες Αβραάμ και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού με τεράστια επιτυχία.
Ο συνταγματάρχης Richard Kemp είναι πρώην διοικητής του βρετανικού στρατού. Ήταν επίσης επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας της Προεδρία της Κυβερνήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα είναι συγγραφέας και ομιλητής σε θέματα διεθνών και στρατιωτικών υποθέσεων.
Σχόλια