Βιομηχανική κατασκοπεία της SVR στην Ολλανδία

Τη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου του 2020 εις το διεθνή τύπο βγήκε η επίσημη ανακοίνωση της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών, της AIVD (Algemene Inlichtingen e


Τη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου του 2020 εις το διεθνή τύπο βγήκε η επίσημη ανακοίνωση της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών, της AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας) για τον εκδιωγμό δύο Ρώσων κατασκόπων που δρούσαν υπό τη κάλυψη διπλωματικών υπαλλήλων στη πρεσβεία της Ρωσίας εις τη Χάγη και είχαν δημιουργήσει ένα προηγμένο δίκτυο πρακτόρων για βιομηχανική κατασκοπεία. Όπως αναγνωρίστηκαν επισήμως, οι δύο «διπλωμάτες» ήτο αξιωματικοί υποθέσεων της SVR, ή πιο σωστά СВР (Служба внешней разведки, Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού). Η SVR είναι η υπηρεσία της Ρωσίας που διενεργεί κατασκοπευτικές δράσεις εκτός των συνόρων της χώρας για κρατική συλλογή πληροφοριών (όχι για στρατιωτικές πληροφορίες).

Πηγή: NewsABC.net

Σύμφωνα με κάποιες μη επιβεβαιωμένες πηγές, προσφάτως σε μερικές χώρες του ΝΑΤΟ έγινε μία αποκάλυψη για αξιωματικούς υποθέσεων της SVR και έτσι η ολλανδική AIVD ξεκίνησε την επιχείρηση αντικατασκοπείας για να επιβεβαιώσει τας πληροφορίας που έλαβε. Σύντομα μέσω παρακολουθήσεων των δύο Ρώσων «διπλωματών» ήτο σε θέση να αποδείξει τη δράση τους, και να ζητήσει τον άμεσο εκδιωγμό τους από τη χώρα με τη μέθοδο του «persona non grata» (ανεπιθύμητο άτομο) όπως είναι γνωστό εις το χώρο της διπλωματίας.


Πηγή: En24News.com

Οι δύο αξιωματικοί της SVR είχαν διαφορετικούς ρόλους, ο ένας είχε ρόλο υποστήριξης για οτιδήποτε χρειαστεί, ενώ ο άλλος ήτο εκείνος που διενεργούσε τις στρατολογήσεις των πρακτόρων. Η αποστολή τους ήτο η συλλογή πληροφοριών από ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με νέες τεχνολογίες όπως ανάπτυξη προγραμμάτων που κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ηλεκτρονικά κυκλώματα ημιαγωγών, νέες τεχνολογίες διαδικτύου, κτλ.


Πηγή: TellerReport.com

Ο αξιωματικός υποθέσεων της SVR εντόπιζε εργαζομένους, και ιδιαιτέρως άτομα από τη Ρωσία που εργάζονταν εκεί, και τα στρατολογούσε με αντάλλαγμα κυρίως χρηματικές ανταμοιβές, ή κάποιου είδους αναγνώριση ότι οι πράξεις τους βοηθούν τη πατρίδα τους να προοδεύσει. Όταν η AIVD (παραπάνω βλέπετε το κτήριο που στεγάζει την υπηρεσία) είχε συλλέξει επαρκείς πληροφορίες για το δίκτυο πρακτόρων που είχε δημιουργήσει ο Ρώσος αξιωματικός υποθέσεων, ήρθε σε επαφή με τις ομάδες ασφαλείας και πληροφοριών των ιδιωτικών εταιρειών ώστε συντονισμένα να διενεργήσουν ακόμα πιο ολοκληρωμένη αντικατασκοπευτική δράση.


Πηγή: Shred-it.com

Όταν η AIVD, με τη βοήθεια των ιδιωτικών εταιρειών, είχε αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη εις το Υπουργείο Εξωτερικών για μία επείγουσα συνάντηση. Εκεί, τον ενημέρωσαν για ότι είχαν εντοπίσει και του δήλωσαν ότι τα εν λόγω δύο άτομα είναι πλέον ανεπιθύμητα και πρέπει να φύγουν άμεσα όπως και έγινε.


Πηγή: DailyMail.co.uk

Για τους πράκτορες, ο εισαγγελέας ζήτησε την απέλαση ενός εκ των Ρώσων πρακτόρων, αλλά καθώς η κλοπή έγινε από τις εταιρείες και όχι από κρατικά μυστικά, για τους υπόλοιπους η ευθύνη ανατέθηκε εις τας εταιρείας για το πως θα το διαχειριστούν. Δηλαδή, αν θέλουν να κινηθούν ποινικά κατά των συγκεκριμένων υπαλλήλων τους ή όχι. Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο, ήτο ότι αυτή η αποστολή δείχνει μία αλλαγή στη κατεύθυνση της SVR (βλέπετε το κτήριο της υπηρεσίας παραπάνω) που δεν είναι ευρέως γνωστή, και αυτό είναι η βιομηχανική (ή οικονομική όπως είναι γνωστή στις ΗΠΑ) κατασκοπεία με στόχο να βοηθήσει τη ταχεία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στη Ρωσία. Κλείνοντας, ο διοικητής της AIVD, κύριος Έρικ Άκερμπομ δήλωσε τα ακόλουθα για αυτή την επιχείρηση αντικατασκοπείας της AIVD.

«Έχουμε την ικανότητα διάσπασης κατασκοπευτικών δράσεων, όπως κάναμε και σε αυτή τη περίπτωση. Επίσης, ενημερώνουμε τη κοινωνία για τους κινδύνους της κατασκοπείας και εξηγούμε σε εταιρείες, κυβερνήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα πως να τη καταπολεμούν»

defensegr.wordpress.com
Σχόλια