Οι χαμηλόμισθοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης σύμφωνα με έκθεση της ΔΟΕ

Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) διαπίστωσε ότι οι μηνιαίοι μισθοί μειώθηκαν ή αυξήθηκαν πιο αργά τους πρώτους έξι μήνες του 2020,



Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) διαπίστωσε ότι οι μηνιαίοι μισθοί μειώθηκαν ή αυξήθηκαν πιο αργά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 , στα δύο τρίτα των χωρών για τις οποίες ήταν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία και ότι η κρίση ενδέχεται να προκαλέσει τεράστια πτωτική πίεση στους μισθούς στο εγγύς μέλλον.

Οι μισθοί των γυναικών και των χαμηλόμισθων εργαζομένων επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την κρίση.

Επιπλέον, ενώ οι μέσοι μισθοί στο ένα τρίτο των χωρών που παρείχαν στοιχεία φαινόταν να αυξάνονται, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αποτέλεσμα σημαντικού αριθμού εργαζομένων με χαμηλότερη αμοιβή να χάσουν τις δουλειές τους και, επομένως, να παρακάμψουν τον μέσο όρο, καθώς δεν περιλαμβάνονται πλέον στο δεδομένα για μισθωτούς.

Σε χώρες όπου ελήφθησαν ισχυρά μέτρα για τη διατήρηση της απασχόλησης, οι επιπτώσεις της κρίσης έγιναν αισθητές κυρίως ως μείωση των μισθών παρά για μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Πέμπτη η Ελλάδα σε μείωση μισθού λόγω απώλειας ωρών και θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι χαμηλόμισθοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 στην ελληνική οικονομία και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τις απώλειες εισοδήματος που είχαν εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η διαπίστωση επιβεβαιώνεται από την τεκμηρίωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην έκθεσή της για τη μισθολογική κατάσταση παγκοσμίως που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη επίπτωση του Covid-19 την περίοδο 2020-2021, «η κρίση επηρέασε δυσανάλογα τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, αυξάνοντας έτσι τις μισθολογικές ανισότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε πολλές χώρες οι μειώσεις των ωρών εργασίας είχαν αντίκτυπο στα επαγγέλματα χαμηλότερης ειδίκευσης -ιδίως σε εκείνα της ανειδίκευτης εργασίας- περισσότερο από τις διευθυντικές και επαγγελματικές θέσεις που συνδέονται με υψηλότερες αποδοχές».



Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Ακριβώς επειδή οι χαμηλόμισθοι ήταν εκείνοι που είχαν και τη μεγαλύτερη μείωση ωρών εργασίας και εισοδήματος, η Ελλάδα κατατάσσεται στον πίνακα της ΔΟΕ αρκετά υψηλά, στην πέμπτη θέση, με συνολικές απώλειες μισθών 9,6% ενώ στις μισθολογικές απώλειες κατά φύλο η μισθολογική μείωση καταγράφεται στο 11,7%.

Η ΔΟΕ εκτιμά ότι «χωρίς την καταβολή επιδοτήσεων μισθών, οι εργαζόμενοι θα είχαν χάσει το 6,5% του συνολικού μισθού τους μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2020. Εάν δεν είχαν νομοθετηθεί μέτρα αντιστάθμισης της απώλειας των μισθών ή τμήματος αυτών το χαμηλότερα αμειβόμενο 50% των εργαζομένων θα είχε χάσει περίπου το 17,3% των μισθών τους, κάτι που είναι πολύ περισσότερο από την εκτιμώμενη μέση μείωση 6,5% για όλους τους εργαζομένους.

Κατά συνέπεια, το μερίδιο του συνολικού μισθολογικού λογαριασμού που έλαβαν όσοι εντάσσονται στο κατώτατο 50% της κατανομής των μισθών θα είχε μειωθεί κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 27% σε 24% κατά μέσο όρο, ενώ το μερίδιο όλων όσοι βρίσκονται στο 50% της ανώτερης μισθολογικής κατανομής θα είχε αυξηθεί από 73 σε 76%».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το τρίτο τρίμηνο του 2020, χάθηκε το 12,1% των εργάσιμων ωρών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλεια 345 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Επίσης η μείωση 10,7% στο παγκόσμιο εργατικό εισόδημα τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 αντιστοιχεί σε απώλειες εισοδήματος ύψους 3,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, με το 76% των εργαζομένων στην άτυπη οικονομία, περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι, να βιώνουν δραματικές επιπτώσεις από την κρίση.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια ανάλυση των συστημάτων ελάχιστων μισθών, τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ανάκαμψης που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Οι ελάχιστοι μισθοί ισχύουν επί του παρόντος σε κάποια μορφή στο 90% των κρατών μελών της ΔΟΕ. Αλλά ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η έκθεση διαπιστώνει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, 266 εκατομμύρια άνθρωποι – το 15% όλων των μισθωτών παγκοσμίως – κέρδισαν λιγότερο από τον ωριαίο ελάχιστο μισθό, είτε λόγω μη συμμόρφωσης είτε επειδή αποκλείονται νομικά από τέτοια συστήματα. Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται μεταξύ των εργαζομένων που κερδίζουν τον ελάχιστο μισθό ή λιγότερο.

Η παγκόσμια έκθεση μισθών 2020/21 εξετάζει επίσης τις μισθολογικές τάσεις σε 136 χώρες τα τέσσερα χρόνια πριν από την πανδημία. Διαπίστωσε ότι η παγκόσμια αύξηση των πραγματικών μισθών κυμάνθηκε μεταξύ 1,6 και 2,2%. Οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν ταχύτερα στην Ασία και τον Ειρηνικό και την Ανατολική Ευρώπη και πολύ πιο αργά στη Βόρεια Αμερική και στη βόρεια, νότια και δυτική Ευρώπη.

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

ΠΗΓΗ: ILO, Χριστίνα Κοψίνη Efsyn
Σχόλια