Κορφιάτικο: Η «ελευθερία του πληκτρολογίου» πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό.


Η έντονη αμφισβήτηση της πανδημίας από μία μερίδα της κοινωνίας εκ των πραγμάτων ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη. Στην εποχή των social media που ο «τρελός του χωριού» έχει τη δυνατότητα να λέει την ασυναρτησία του κι αυτή να έχει απήχηση σε δεκάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια, κατανοεί κανείς πως η κοινωνική δικτύωση είναι ένα σύγχρονο κουτί της Πανδώρας: Μπορεί να φέρνει κοντά ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, μπορεί όμως την ίδια ώρα να δίνει την ευκαιρία στον παραλογισμό να συνδιαλέγεται, να ομαδοποιείται και να μεταλλάσσεται σε ένα επικίνδυνο κοκτέιλ κοπτοραπτικής κομπογιαννίτικης επιστήμης, μυθοπλασίας και διάσπαρτων ψηγμάτων ιστορίας.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω;  Ακόμη και σήμερα που τα νοσοκομεία μας καθημερινά γεμίζουν ασφυκτικά από ανθρώπους που χάνουν την ανάσα τους και που όλοι μας λίγο πολύ, έχουμε συγγενή, φίλο, γνωστό που έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό, αυτά τα συνομωσιολογικά συνονθυλεύματα ή οι «μοναχικοί λύκοι της βλακείας» να συνεχίζουν απρόσκοπτοι τη διασπορά ατελείωτης επικίνδυνης ηλιθιότητας, λες και πρόκειται για ορκισμένα μέλη θρησκευτικής αίρεσης που πασχίζουν να πολλαπλασιαστούν.

Πιστεύουν πως αν δεν πας να κάνεις το τεστ, είσαι μία χαρά κι ας νοσείς. Σαν τόσους άλλους γύρω μας, θιασώτες της αντίληψης ότι «αν πας στον γιατρό, κάτι θα σου βρει. Γι’ αυτό μην πας για να είσαι υγιής!»

Δεν κατηγορούν πλέον την κυβέρνηση, η οποία εννοείται πως αποτελεί… γρανάζι μιας παγκόσμιας συνωμοσίας που θέλει να ελέγξει τον πληθυσμό μέσω των εμβολίων και να περιστείλει τις ατομικές ελευθερίες μέσω της πανδημίας. Η οργή του «σοφού όχλου» στρέφεται προς εκείνους τους συμπολίτες τους – ευτυχώς τη συντριπτική πλειοψηφία – που συντάσσονται με τις επιταγές της επιστήμης και της πολιτείας, τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και εκφράζουν στο δημόσιο διάλογο την εύλογη ανησυχία τους για το μέλλον.

Φωτογραφίες με προβατάκια στη σειρά, κοσμητικά επίθετα του τύπου «ζώα, γίδια, βόδια» και βεβαίως επιθετικός, άθλιος και υβριστικός λόγος, είναι τα όπλα εκείνης της «στρατιάς της βλακείας» που ακόμη και σήμερα, με τόσους νεκρούς στη χώρα μας, με τόσους να χαροπαλεύουν, συνεχίζει απρόσκοπτα να χυδαιολογεί απέναντι στην κοινή λογική.

Σε κάθε μεγάλη κρίση, είτε οικονομική, είτε πολιτική, είτε υγειονομική που ζούμε σήμερα, αναδεικνύονται αδυναμίες στη δημοκρατία. Είναι ξεκάθαρη τούτη η αχίλλειος πτέρνα στην πανδημία του κορωνοϊού, που μεταλλάχθηκε σε χρόνο ρεκόρ σε πανδημία βλακείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί όπου η (δια)σπορά ψευδών ειδήσεων, επιτρέπει να φυτρώνουν και να πολλαπλασιάζονται συμπεριφορές που δηλητηριάζουν την κοινωνία σε μία κρίσιμη στιγμή. Ας περάσει λοιπόν με το καλό αυτή η παγκόσμια περιπέτεια κι ας πιάσουμε ξανά απ’ την αρχή το νήμα της «ελευθερίας του πληκτρολογίου»…

Απόστολος Ράιδος.

onlarissa.gr

Σχόλια