Κέρκυρα: Πυρά βουλευτών κατά του Μητροπολίτη Νεκτάριου
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κέρκυρα η απόφαση του Μητροπολίτη Νεκτάριου να προχωρήσει σε τριήμερη διαμαρτυρία με μεσίστιες σημαίες και χτυπώντας πένθιμα τις καμπάνες λόγω της απαγόρευσης προσέγγισης του κόσμου στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνος.
Με δηλώσεις σε τοπικά μέσα και οι τρεις βουλευτές του νησιού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ενέργειες του Μητροπολίτη. Συγκεκριμένα ο βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Γκίκας μιλώντας στο Corfutvnews είπε: «Όλοι είμαστε στεναχωρημένοι που δεν θα γιορτάσουμε τον Άγιό μας όπως τα προηγούμενα χρόνια.
»Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για κλειστές εκκλησίες μετά από εισήγηση της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας επειδή έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα και μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Δεν το έκανε για να "βλάψει" την Εκκλησία, ούτε να την υποβάλει σε "διωγμό".
Είναι μέτρο απολύτως προσωρινό! Είναι διαφορετικό λοιπόν να εκφράζουμε όλοι μία δικαιολογημένη στεναχώρια που δεν θα μπορέσουμε να προσκυνήσουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια και διαφορετικό να λέμε ότι η Εκκλησία βρίσκεται "υπό διωγμό" και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση- να προσομοιάζεται με τη δικτατορία του Χότζα στην Αλβανία.
»Νομίζω τέτοιες δηλώσεις αδικούν την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά αδικούν πρωτίστως την Ιερά Μητρόπολή μας».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αυλωνίτης σε ανακοίνωσή του λέει: «Με εντυπωσιάζει αρνητικά ως πολίτη και ως βουλευτή αυτού του τόπου το διχαστικό αποτέλεσμα των επιλογών του Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφάσεων κατά το εορταστικό τριήμερο του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος.
»Με εντυπωσιάζει δυσάρεστα και η επιλογή του να κηρύξει εν διωγμώ την τοπική μας Εκκλησία καθώς και η εντολή να κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες επί τριήμερον». Και επισημαίνει:
«Δεν είναι καιρός όμως ούτε να αποδείξουμε τα χριστιανικά μας αισθήματα σε ένα πλειστηριασμό πίστης και αφοσίωσης, ούτε να διεγείρουμε ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές που ενδεχομένως να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.
»Η αλληλεγγύη στον ανθρώπινο πόνο και η συμπαράσταση στις δυσκολίες που συναντούν με τα αυξημένα μέτρα προστασίας τη δημόσιας υγείας όλων μας είναι κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία μας θεάρεστη χριστιανική πράξη που μπορεί και πρέπει να συμπαρασύρει σε ανάλογα συναισθήματα τους κατοίκους του νησιού μας».
Με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα, ο βουλευτής Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, τονίζει:
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου καθημερινά μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας μάχεται για να κρατηθεί στη ζωή στις εντατικές και τα νοσοκομεία της χώρας.
»Σε λίγες μέρες, το νησί μας θα γιορτάσει τη μνήμη του πολιούχου της πόλης μας, του Αγίου Σπυρίδωνα. Μια εορτή που αποτελεί για την Κέρκυρα και τους κατοίκους αυτού του τόπου σημείο αναφοράς, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
»Τούτη τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι λυπηρό που φθάσαμε στο σημείο ως πολιτεία να παίρνουμε γενικές απαγορευτικές διατάξεις ακόμα και για τις λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, λυπηρό αλλά αναγκαίο.
»Σ’ αυτό το πλαίσιο, γίνεται κατανοητή η δυσαρέσκεια του Μητροπολίτη μας και της τοπικής Εκκλησίας, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λογικές οι οποίες επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα των ημερών. Ας πρυτανεύσει η λογική και όχι η δυσαρέσκεια στις αποφάσεις όλων μας, η ελπίδα και όχι η θλίψη. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας».
Μητροπολίτης Κέρκυρας: Κατανοούμε την κατάσταση, αλλά η ζωή μας δεν θα σταματήσει
Στους λόγους που οδηγήθηκε να λάβει απόφαση για τριήμερη διαμαρτυρία αναφέρεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος, στην εγκύκλιο που εστάλη προς τους Ιερείς της Κέρκυρας, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.
Ο Σεβασμιότατος μεταξύ άλλων τονίζει: «Κατανοούμε την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται όχι μόνο η πατρίδα μας αλλά κι ανθρωπότητα ολόκληρη εξαιτίας της πανδημίας, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι και η ζωή μας θα πρέπει να σταματήσει.
»Στο παρελθόν όταν υπήρχε κατά τόπους και μάλιστα στην Κέρκυρα επιδημία δεν έκλειναν οι ναοί, αλλά οι άνθρωποι προσέχοντας όσο μπορούσαν κατέφευγαν στον άγιο μας αλλά και στους κατά τόπους Αγίους για να παρακαλέσουμε τον θεό για την υπέρβαση της ασθένειας.
»Και κατά την πίστη και κατά το θέλημα του θεού ελάμβαναν απάντηση. Κατανοούμε ότι σήμερα ζούμε σε μία συνεχή απο-χριστιανοποίηση της ζωής μας, κυριαρχούν αντίθεες ή αδιάφορες για την πίστη δυνάμεις και ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να ενστερνιστεί αυτό το οποίο εμείς πιστεύουμε και ζούμε. Έχουμε κουραστεί όμως να μας αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί μας ακόμη χειρότερα από τα κατά πάντα συμπαθή εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια κι άλλα της αγοράς τα οποία αποσκοπούν στην κάλυψη των βιοτικών αναγκών του ανθρώπου ή μένουν στην πρόσκαιρη πραγματικότητα.
»Και όταν φτάνουν και πάλι μεγάλες εορτές της πίστεως μας με πρώτη αυτή του προστάτη τόπου μας Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και στη συνέχεια οι των εορτών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, να αισθανόμαστε ότι η εκκλησία θα εορτάσει στο πένθος για την αδυναμία συμμετοχής των ανθρώπων του λαού μας.
»Μας φαίνεται αδιανόητο να έχουμε επί τριήμερο τον άγιο μας στη θύρα και να μην επιτρέπεται στον λαό μας να χαιρετίσει τον προστάτη του.
»Ανεχτήκαμε χάριν της αγάπης και της κατανόησης στο πρόβλημα να κλείσουν και πάλι οι ναοί μολονότι είχαμε αποφασίσει τον Σεπτέμβρη στο Ιερατικό συνέδριο ότι δεν θα το επιτρέψουμε.
»Δεν μπορούμε όμως να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαστε και πολίτες ενός κράτους. Έχουμε δικαίωμα λόγου, έχουμε δικαίωμα να ακολουθούμε τις απόψεις μας. Σεβόμαστε τους νόμους και δεν θέλουμε να προκαλούμε, όμως τα πάντα έχουν και ένα όριο το οποίο, κατά τη γνώμη μας, η πολιτεία το ξεπέρασε.
»Και αναρωτιέμαι ως επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας: πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί; Πρέπει να το αφήσουμε κι αυτό να περάσει; Ακούμε άρα τις φωνές διαμαρτυρίας πλήθους πιστών ανθρώπων οι οποίοι λένε ότι δεν πάει άλλο;
»Σε όλους αυτούς απαντούμε "είτε ζώμεν είτε αποθνήκωμεν, του Κυρίου εσμέν"».
Τέλος, όσον αφορά τις αποφάσεις, η εγκύκλιος τονίζει ότι αυτές είναι υποχρεωτικές για όλους τους ιερείς.
zougla.gr