ΗΠΑ: Οι πλούσιοι τρέχουν να κρύψουν τις περιουσίες τους
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ορισμένοι σύμβουλοι διαχείρισης αναφέρουν πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν την περισσότερη δουλειά που είχαν ποτέ στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και τονίζουν πως αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Τα αιτήματα των πλούσιων πελατών αφορούν στη μεταφορά κεφαλαίων «στους φορολογικούς παραδείσους νέας γενιάς», ενώ οι εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων δηλώνουν ότι πελάτες τους ζητούν να αποτιμήσουν ακίνητα στα οποία θα μπορούσαν να επενδύσουν.
Η ζήτηση για εκτιμήσεις των περιουσιών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Miller Samuel Inc., Τζόναθαν Μίλερ, ο οποίος από τον Νοέμβριο, αναγκαζόταν να μη δέχεται περισσότερους πελάτες γιατί δεν μπορούσε να τα προλάβει όλα. Χαρακτηρίζει μάλιστα την κατάσταση «άκρως ασφυκτική».
Η φρενίτιδα αυτή αποτελεί και έκπληξη για πολλούς συμβούλους, αφού οι Ρεπουμπλικανοί τα πήγαν αρκετά καλά στις εκλογές για το Κογκρέσο και δεν αναμένεται να είναι τόσο εύκολο για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να προχωρήσει σε επιθετική φορολόγηση του πλούτου τους. Παρόλα αυτά, οι αλλαγές στη φορολογία είναι πολύ πιθανές το 2021.
Η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ το 2017 διπλασίασε το ύψος του ποσού που μπορούν να κληροδοτούν οι πλούσιοι στους απογόνους τους χωρίς να καταβάλλουν φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς. Εφτασε, έτσι, στα 11,58 εκατ. δολάρια για μεμονωμένα άτομα και στα 23,15 εκατ. δολάρια για ζευγάρια. Οι σχετικές ρυθμίσεις ισχύουν, πάντως, έως το 2026. Γι’ αυτό και η Λίζα Φίδερνγκιλ, επικεφαλής της εταιρείας αξιοποίησης πλούτου και κληρονομιάς Abbot Downing, επισημαίνει «τους λέμε να χαλαρώσουν και να μην αγχώνονται τόσο».
Ακόμη κι αν οι πλούσιοι δεν ανησυχούν για τους φόρους, οι περισσότεροι εξ αυτών προχωρούν στις κλασικές κινήσεις μείωσης των φορολογικών οφειλών τους για το 2020, με δωρεές οι οποίες, λόγω νέας νομοθεσίας για τη βοήθεια έναντι στην πανδημία, είναι ακόμη πιο προσοδοφόρες.
imerisia.gr