Ο πάπας Φραγκίσκος ξήλωσε το τμήμα περιουσίας του Βατικανού - Ριζικές αλλαγές λόγω οικονομικών σκανδάλων


Τα σκάνδαλα ώθησαν τον πάπα Φραγκίσκο να ξεκινήσει συθέμελες 
μεταρρυθμίσεις στο Βατικανό

Τα σκάνδαλα που ταλανίζουν το Βατικανό μήνες τώρα, και ιδιαίτερα το οικονομικό σκάνδαλο με την ακίνητη περιουσία του Βατικανού στη Βρετανία, ώθησαν τον πάπα Φραγκίσκο να προβεί σε ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις για τα δεδομένα του Βατικανού, προκειμένου να έχει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο και να καταπολεμήσει τη διαφθορά όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Αρχή με... ξηλώματα και μεταφορές

Οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν από το τμήμα περιουσίας, υπεύθυνο για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Βατικανού, το οποίο και ξήλωσε μετά από τις αμφίβολες επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα έτη με χρήματα τα οποία προέρχονταν από δωρεές πιστών.
Ένας νέος νόμος που θεσπίστηκε από τον Πάπα υποχρέωσε τη γραμματεία του κράτους, το διπλωματικό και διοικητικό σκέλος της Αγίας Έδρας, να μεταβιβάσει όλη την περιουσία χρηματοοικονομικά αποκτήματα, κινητά στοιχεία και ακίνητα, στη Διοίκηση της Κληρονομιάς της Αποστολικής Έδρας, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση της περιουσίας και των οικονομικών του Βατικανού από τις 4 Φεβρουαρίου.

Έρευνα για την  κακοδιαχείριση κεφαλαίων

Οι αλλαγές, που περιλαμβάνονται σε νόμο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ακολουθούν την έναρξη έρευνας που θα διερευνήσει την κακοδιαχείριση κεφαλαίων από τη γραμματεία του κράτους.
Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που πραγματοποίησε η γραμματεία του κράτους αφορούσε την αγορά ακινήτου στο Λονδίνο που αγοράστηκε εν μέρει με χρήματα που δωρίστηκαν από τους πιστούς.
Τον Οκτώβριο του 2019, οι εισαγγελείς του Βατικανού διέταξαν μια επιδρομή στα γραφεία της ρυθμιστικής αρχής του Βατικανού ως μέρος της έρευνας για την αγορά.
Η έρευνα οδήγησε στην παραίτηση του αρχηγού ασφαλείας του Βατικανού, στην απομάκρυνση αρκετών υπαλλήλων και αξιωματούχων του Βατικανού και στη σύλληψη ενός ιταλού τραπεζίτη που συμμετείχε στη συναλλαγή.
Κανένας δεν έχει κατηγορηθεί στην υπόθεση, ωστόσο, και ο τραπεζίτης αφέθηκε ελεύθερος.

Μεταρρύθμιση και της διοίκησης του Βατικανού

Οι αλλαγές που προωθεί ήδη ο πάπας Φραγκίσκος ευθυγραμμίζονται και με την ατζέντα του για τη μεταρρύθμιση της διοίκησης του Βατικανό, μια αποστολή που αποδείχθηκε σημαντική πρόκληση από τότε που χρίστηκε Πάπας.
Σε προοίμιο του νόμου αναφέρει ότι η απόφαση ανάκλησης της χρηματοδότησης της γραμματείας ελήφθη για να εξασφαλιστεί «καλύτερη οργάνωση της διοίκησης, έλεγχοι και επίβλεψη των οικονομικών και οικονομικών δραστηριοτήτων της Αγίας Έδρας», πιο «διαφανής και αποτελεσματική διαχείριση» και «σαφής διαχωρισμός ευθυνών και λειτουργιών».
Σημείωσε ότι άλλα τμήματα χειρίζονται ήδη τα χρηματοοικονομικά και οικονομικά θέματα.

Νέο ταμείο δωρεών θα ελέγχεται από τον ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο

Ο νόμος προϋποθέτει επίσης τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για δωρεές, το οποίο θα ελέγχεται από τον Πάπα, προκειμένου να εξασφαλιστεί «μεγαλύτερος έλεγχος και καλύτερη προβολή», ανέφερε η δήλωση του Βατικανού.
Το Υπουργείο Οικονομικών του Βατικανού θα επιβλέπει τις δαπάνες.
Το Βατικανό είπε ότι η αλλαγή θα ελευθερώσει τη γραμματεία του κράτους από την οικονομική διαχείριση, ώστε να βοηθήσει τον Πάπα και τους διαδόχους του «σε θέματα μεγαλύτερης σημασίας για το καλό της Εκκλησίας».
«Ο Πάπας περιγράφει τη διαδικασία με ακρίβεια και με το πιο έγκυρο τρόπο» σε σχέση με τον νομικό κώδικα του Βατικανού, δήλωσε ο Sandro Magister, «και συρρικνώνει τη γραμματεία του κράτους».
Ο νόμος επισημοποιεί και υλοποιεί αυτό που ο Πάπας έθεσε σε κίνηση τον περασμένο Αύγουστο, σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Καρδινάλιο Πιέτρο Παραλόν, δήλωσε ο Sandro Magister, ζητώντας τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της γραμματείας στη Διοίκηση της Κληρονομιάς της Αποστολικής Έδρας.

Ο κίνδυνος δυσφήμησης και η απόλυση του γραμματέα

Στην επιστολή, ο Πάπας αναφέρθηκε στους «κινδύνους δυσφήμησης» που είχε υποστεί ο υπουργός Εξωτερικών ως αποτέλεσμα της επένδυσης σε ακίνητα του Λονδίνου, καθώς και σε επενδυτικό όμιλο με έδρα τη Μάλτα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος απέλυσε τον Καρδινάλιο Giovanni Angelo Becciu, από την Γραμματεία του κράτους, για θέματα διαφθοράς στη συμφωνία ακινήτων του Λονδίνου, σύμφωνα με τους οποίους οι εισαγγελείς του Βατικανού λένε ότι σπαταλήθηκαν χρήματα της Εκκλησίας ενώ πλούτιζαν οι μεσάζοντες.
Οι δικαστικές αρχές του Βατικανού και της Ιταλίας συνεχίζουν να ερευνούν αυτήν τη συμφωνία, καθώς και άλλες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ο Καρδινάλιος Becciu αρνήθηκε ότι υπήρχαν οποιασδήποτε φύσης αδικήματα.

Η στρατηγική σαφήνειας και διαφάνειας του Φραγκίσκου

Ο Francesco Clementi, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για την οργάνωση και τους νόμους του Βατικανού, δήλωσε ότι «κατά την αναδιάρθρωση των οικονομικών του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε κριτήρια που θα γίνουν κατανοητά από την οικονομική και χρηματοοικονομική κοινότητα του στον κόσμο, υιοθετώντας μια στρατηγική σαφήνειας και διαφάνειας. "
Από τότε που εξελέγη ο νέος Πάπας, είπε, «η εκκλησία του έχει υιοθετήσει μια σειρά συμφωνιών και εγγράφων για να καταστήσει την οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία του Βατικανού συνεκτική με τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο νέος νόμος υιοθετεί αποτελεσματικά τις συστάσεις του Καρδινάλιου George Pell, του πρώτου υπουργού Οικονομικών του Φραγκίσκου, ο οποίος επανειλημμένα συγκρούστηκε με αξιωματούχους στη γραμματεία του κράτους στις προσπάθειές του να αποκτήσει μεγαλύτερη εποπτεία σε όλα τα οικονομικά του Βατικανού.
Σε ένα δοκίμιο του 2014, ο Καρδινάλιος Pell παραπονέθηκε ότι ορισμένα τμήματα του Βατικανού είχαν «σχεδόν ελεύθερο χέρι» στα οικονομικά ζητήματα.
Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του καρδινάλιου μειώθηκαν όταν αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αυστραλία το 2017 για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου.
Οι κατηγορίες ανατράπηκαν νωρίτερα φέτος και επέστρεψε στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο.
«Επιστρέφουμε στο αρχικό έργο που εφάρμοζε ο Pell το οποίο βίαια είχε αρχικά αποτύχει» λόγω της εμπλοκής της γραμματείας και άλλων τμημάτων του Βατικανού, είπε ο κ. Magister.
«Ο Pell αντιμετώπισε εμπόδια και πρέπει να ειπωθεί ότι ο Πάπας παρασύρθηκε, παίρνοντας πίσω τις εξουσίες που είχε εκχωρήσει για πρώτη φορά στον καρδινάλιο.
Τώρα ο Pell έχει δικαιωθεί », είπε.

bankingnews.gr
Σχόλια