Τουρκική προσέγγιση στο Ισραήλ...
...για ΑΟΖ σε βάρος της Κύπρου...
Έπειτα από χρόνια διπλωματικών συγκρούσεων, η Τουρκία στέλνει και πάλι σήμα στο Ισραήλ για επαναπροσέγγιση. Όπως γ
...για ΑΟΖ σε βάρος της Κύπρου...
Έπειτα από χρόνια διπλωματικών συγκρούσεων, η Τουρκία στέλνει και πάλι σήμα στο Ισραήλ για επαναπροσέγγιση. Όπως γράφει η εφημερίδα «Israel Hayom», στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο, Δευτέρα, πρόταση για... συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις ΑΟΖ τους.
Σύμφωνα με την πρόταση του πρώην επικεφαλής του Ναυτικού της Τουρκίας, Cihat Yayci, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα συναντηθούν εις βάρος της Κύπρου. Από τη σκοπιά των Τούρκων, η συμφωνία που προτείνεται στους Ισραηλινούς αποτελεί επέκταση των θαλάσσιων συνόρων που συμφώνησαν με τη Λιβύη στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου του περασμένου έτους.
Πρώτα απ 'όλα, ο Τούρκος πρώην ναύαρχος επικεντρώνεται στη μεταφορά των μπλοκ 8,9,11 και 12 από κυπριακά σε ισραηλινά χέρια. Το μπλοκ 12 είναι η τοποθεσία του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη, βορειοδυτικά του κοιτάσματος Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ελέγχεται από την ισραηλινή εταιρεία Delek, τη Shell και την Noble Energy με έδρα τις ΗΠΑ. Το κοίτασμα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκε στις ακτές της Κύπρου το 2011 από την Noble Energy με έδρα το Τέξας, εκτιμάται ότι περιέχει 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην ισραηλινή πλευρά και περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην κυπριακή πλευρά.
Σημειωτέον ότι η εκτιμώμενη αξία των 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τουρκική πρόταση προβλέπει επίσης τη σύνδεση του υπό σχεδιασμό ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τον υπάρχοντα τουρκικό, καθώς θα ήταν «μια πολύ πιο πρακτική και οικονομική επιλογή σε σχέση με τον EastMed». Όσον αφορά την τουρκική πρόταση, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, κάθε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου δεν είναι σημείο εκκίνησης, τόνισε. «Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα προσέγγισης από την πλευρά της Τουρκίας.
Πριν από τέσσερις μήνες, αξιωματούχοι στην Άγκυρα έστειλαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους σαφές μήνυμα σχετικά με την επιθυμία της Τουρκίας να ξεκινήσει συνομιλίες για το θέμα της ενέργειας, αλλά λόγω της πανδημίας κόλλησε η διαδικασία. Την προηγούμενη εβδομάδα μεσολάβησε δημοσίευμα σε μέσο φίλα προσκείμενο στον Ερντογάν για μυστικές συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Μοσάντ και Τούρκων ομολόγων τους.
Κατά το δημοσίευμα οι εκπρόσωποι του Ερντογάν εξέφρασαν την επιθυμία για αναθεώρηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου...
efsyn.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια