Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επικρίνουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Μέλη της Γερουσίας της Αιγύπτου αντέδρασαν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς αποδέχθηκε τις τοποθετήσεις ορισμένων ύποπτων οργανώσεων, γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα.
Ο Δρ Αχμέτ Αμπντέλ Ματζέντ, μέλος της Γερουσίας και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, επέκρινε την απόφαση του Ε.Κ. σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και το απαράδεκτο να αποκτά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ρόλο του θεματοφύλακα στην Αίγυπτο.
Ο εκπρόσωπος Αμπντέλ Ραχίμ Καμάλ, μέλος της Γερουσίας, επέκρινε, επίσης, την απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να ζουν σε κατάσταση πολιτικής αφέλειας και σχιζοφρένειας στην αντιμετώπιση της Αιγύπτου».
Ο ίδιος θα τονίσει ότι τα συμπεράσματα είναι παλαιά, αλλά, «το ζήτημα άλλαξε μετά τα γεγονότα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και το Βέλγιο το 2015.
»Η αιγυπτιακή βοήθεια για την εξάλειψη της τρομοκρατίας ήταν μεγάλη και ήταν η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε υπόψη το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το αιγυπτιακό κράτος, σε εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες, προκειμένου να διατηρήσει την ασφάλεια και την ειρήνη σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».
Επιβεβαίωσε την προθυμία του αιγυπτιακού κράτους να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, πολιτικό κράτος, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης του κράτους δικαίου και της προστασίας του πολίτη. Για την επίτευξη της ισορροπίας και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών συγχρόνως με τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια αιγυπτιακή πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκδίδει η Αίγυπτος σε διαφορετικές γλώσσες.
Επειδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μια από τις πιο σημαντικές ήπιες δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται εκτενώς για να επιτεθούν στο αιγυπτιακό κράτος και για να μετατρέψουν τη διαμάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια πολιτική μάχη που στοχεύει στην αμαύρωση της εικόνας της Αιγύπτου ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.